Bij de invallende duisternis in de voorlaatste maand van het jaar kun je er natuurlijk voor kiezen om je des avonds in je mandje op te krullen, maar voor de afwisseling kan het wellicht ook wel eens aardig zijn om af en toe (mede met het oog op de energiearmoede) een goed verwarmde ruimte op te zoeken en daar te genieten van wat muziek, waar deze maand gelukkig ampel gelegenheid toe is.

KANKAANRANTA & PELTOMAA @ HET CENAKEL

In Den Bosch staat november al jaren in het teken van November Music, een festival waar elk jaar een keur aan bekende en minder bekende artiesten uit de hedendaagse muziek hun kunsten vertonen. In samenwerking daarmee organiseert concertreeks De Link het concert van bovenstaande twee Finse dames op kantele en zang, die zowel (verse) composities als improvisaties laten klinken.

ARES + Q’N @ KLEINE ZAAL 013

Er worden begrijpelijkerwijs gezien de huidige omstandigheden regelmatig shows afgelast en verplaatst in 013, maar als de sterren gunstig staan kun je deze donderdag eindelijk genieten van optredens van rappers Ares en Q’n. Eerstgenoemde timmert in onze regionen al geruime tijd aan de weg, laatstgenoemde is een opkomend talent dat als eerste op Ares’ label getekend is. Gaat dat zien.

REÜNIE SNAKEBITE @ KIM’S KROEG

Ter ere van hun tien jaar geleden plotsklaps overleden frontman Rob ‘De Caveman’ Weterings komen de mannen van Snakebite vanavond weer bij elkaar in Kim’s Kroeg om te rocken alsof het 1988 is. Ben je deze najaarsmaand in een prettig nostalgische bui, hou jezelf dan vooral niet tegen. Financiële belemmeringen zijn er in ieder geval niet, want de entree is deze vrijdag helemaal vrij.

MARDUK E.A. @ KLEINE ZAAL 013

Mocht je in de slachtmaand behoefte voelen aan een stevige portie sinister geratel, dan staat Marduk halverwege november in 013 voor je klaar om daarin te voorzien tijdens een tour ter viering van het dertigjarig bestaan. De Zweden komen echter niet alleen, want behalve de noordse collega’s van Valkyrja is ook ons eigen blackmetalduo Doodswens er om de duistere festiviteiten op te luisteren.

TRAMHAUS E.A. @ SKATECAFÉ HALL OF FAME

Herrie van een heel andere orde kun je enkele dagen later ondergaan in het skatecafé van de Hall. Daar staat de nieuwe Rotterdamse (post)punkentiteit Tramhaus namelijk op de planken, die steun krijgt van de aanstormende stadsgenoten van Kalaallit Nunaat en het eveneens jonge en energieke Prey uit Tilburg. Een avondje vol fijne gitaarbranie kortom, waar je voor een tientje bij kunt zijn.

SJOERD VAN EIJCK @ PARADOX

Pianist Sjoerd van Eijck heeft de afgelopen jaren zijn vleugels uitgespreid in het atmosferische trio Mudita, en meer recentelijk ook in zijn groep Oak. Paradox heeft hem een carte blanche gegeven, die hij invult met een gelegenheidsensemble bestaande uit de Duitse cellist Jörg Brinkmann, de Noorse slagwerker Jarle Vespestad en Jesse Schilderink op saxofoon. Dat gaat zeker mooi worden.

PAX THE HUMANOID @ PARADOX

Naast lyrische jazz biedt Paradox deze maand ook ruimte aan de crossover met hiphop die door Pax The Humanoid (bekend van het Kyteman Orchestra) wordt gecreëerd. In samenwerking met 013 en Hall of Fame en geruggensteund door op deze plek bepaald niet vreemde muzikanten als toetsenist Niels Broos en gitarist Gersom Raams deelt Pax deze woensdagavond zijn verhaal met het publiek.

PLAGUE @ ROCKCAFÉ LITTLE DEVIL

Little Devil doet aan het einde van de maand ook nog een aardige duit in het zakje met enkele interessante shows. De voorlaatste zondag van november kun je in de achterzaal van het café terecht voor een albumpresentatie van Hemelbestormer met ondersteuning van Dystopia, een kleine week later staat de Tilburgse deathmetalband Plague op het programma, waar je voor nop bij kunt zijn.

BJÖRN VAN DER DOELEN @ PARADOX

‘Blues & Roots’ zijn deze maand ook prima vertegenwoordigd in Paradox, of het nu gaat om de optredens van Malford Milligan & The Southern Aces en Liseth & The Satellites op zaterdag de twintigste, of Bo Brocken, die een week later naast Shaun Martin en Eric van der Westen aantreedt. Björn van der Doelen tenslotte stelt zijn nieuwe album weer een dag later voor. Dat wordt vast tof.