De Tilburgse clubs zijn dicht, maar één daarvan laat zich de komende periode luid en duidelijk horen. Gin Fizz, de kleinste club van het zuiden, heeft afgelopen weekend 3 dj-sets online geplaatst, als onderdeel van een grotere serie. Door het gemis van een dansvloer het afgelopen jaar, wil de club aan de Oranjestraat hiermee alvast de toon zetten voor een nieuw seizoen na de lockdown. De bezoekers, lokale artiesten, liefhebbers en de stad krijgen alvast een cadeautje met een reeks van 5 opnames op bijzondere locaties in Tilburg. Met bij elke locatie zijn specifiek artiesten geselecteerd die een link hebben met de club.

De camera filmt het Ladybird Skatepark zoals het nooit meer te zien zal zijn, in een grootschalige verbouwing. Te midden van de afgebroken skateparkdelen en stapels hout zijn drie dj’s in een rauwe setting weggezet. Jaap Maas, kersverse resident van de club,  is de eerste van vijftien sets die Gin Fizz op haar Youtube-kanaal met het publiek deelt. Sam van Nieuwamerongen glundert in The Cat’s Back (een van de horecagelegenheden die hij bestiert) als we het hebben over de opnames. ‘We hebben een aantal bijzondere artiesten die mee willen werken aan het project waaronder French II en Milio die zijn set ten gehore gaat brengen in een unieke setting. We geven hiermee een duidelijk signaal af welke richting we met Gin Fizz op willen wanneer de clubs weer open mogen.’

Het team achter Gin Fizz werd ondertussen gillend gek van de crisis volgens van Nieuwamerongen: ‘We hebben het afgelopen jaar aangegrepen om de zaak te voorzien van nieuw elan, en dat is volgens ons goed gelukt. We hebben in samenwerking met visual artist Vera Meulendijks de zaak volledig getuned, de booth aangepakt, het lichtplan verandert en ja.. dan staat de dansvloer alsnog verdacht lang stil en kwam de tweede lockdown. Op dat punt besloten we om toch wat te gaan doen met de nachtprogrammering in de vorm van livestreams. Die hadden we in de tussentijd al wel veel gezien, maar wij vonden dat als we zoiets zouden doen, dat het dan wel een hoogwaardige interessante productie zou moeten zijn, waarbij we dj’s op bijzondere plekken weg konden zetten.

En dat is volgens Van Nieuwamerongen goed gelukt. Hij wil nog niet alle locaties prijsgeven maar naast intieme plekjes zijn de laatste opnames van de reeks bij de Concertzaal en op de top van de Kempentoren in het Spoorpark. ‘Het is ongelofelijk om te zien hoe de creatieve krachten zijn gebundeld bij het realiseren van de serie. Alle betrokkenen werken hier pro deo aan mee en ik ben iedereen van het team erg dankbaar dat we dit project aan de rest van de wereld kunnen tonen. Ik zie het als een mooie stap van meer zijn dan alleen een club, naar het faciliteren van cultuur in Tilburg en het zoeken naar nieuwe verbindingen en samenwerkingen met andere kunstdisciplines in de stad.

De eerste serie van de reeks opnames van Gin Fizz is vanaf nu te zien op haar YouTube-kanaal met als eerste uit de serie Jaap Maas, Pyne en French II. De tweede aflevering bij Toko Sin Fa is zaterdag 27 maart te zien met optredens van Rups, Samuel Monty en Bacoba & Spontaneous Bootay.