Na een lente en zomer waarin het ongekend stil is geweest op concertgebied, proberen diverse podia de draad deze maand voorzichtig op te pakken. Op beperkte schaal uiteraard, dat wel, wat betekent dat veel intieme optredens – van Mathijs Leeuwis in de Vorst, Dripping Trees in de Hall, Scarlet Stories in de Devil – inmiddels al (nagenoeg) uitverkocht zijn. Er staan echter ook best wat shows op de rol waarvoor je nog kaartjes kunt bemachtigen. Hieronder vind je een kleine uitsnede uit het aanbod bij deze bepaald ongewone start van het concertseizoen – alles onder voorbehoud natuurlijk.

DUTCH X-ING ALBUMRELEASE @ PARADOX

Muziekpodium Paradox begint weer met concerten op de vrijdagavond, waardoor je in september kunt genieten van (veelal vroege en late) shows van respectievelijk het Yuri Honing Quartet, Dinosaur en Half Easy Trio. Het meest bijzondere evenement is echter wel de albumlancering van het Dutch X-Ing project, waarmee topgitarist Twan van Gerven zijn residentie in Paradox voltooit.

RONNIE FLEX @ THEATERS TILBURG

Ingeklemd tussen een gedurfde elektro-akoestische samenwerking van Oceanic met stemfenomeen Greetje Bijma in het kader van Draaimolen Presents de elfde, en een bijdetijds programma ‘Chaos’ van Philharmonie Zuidnederland inclusief werk van Aart Strootman de dertigste, gunt Ronnie Flex ons een blik in zijn ziel met zijn nieuwe muziekvoorstelling ‘Ronnie gaat naar huis’ (hallo Spinvis).

HÄLLAS + GIGATRON2000 @ HALL OF FAME

Aangezien dit optreden nog keurig vermeld staat op de webstek van de Hall, gaan we er vooralsnog van uit dat de Zweedse vintage-fantasten van Hällas er deze donderdag inderdaad in slagen Tilburg te bereiken, net als enkele jaren geleden toen ze op Roadburn speelden. Mocht dat zo zijn, dan kun je vanavond ook meedeinen op de logge geluiden van lokaal instrumentaal gevaarte Gigatron2000.

ERIK VAN HAAREN SOLO @ LITTLE DEVIL

Onder de huidige omstandigheden kan de achterzaal van Little Devil slechts dertig man herbergen, waar nog bijkomt dat wild bewegen op muziek voorlopig problematisch blijft. Gelukkig vergast het café ons deze maand op een paar akoestische concerten op zaterdagen: dat van Scarlet Stories is al volgeboekt, maar zanger/gitarist Erik van Haaren kun je met een beetje mazzel gratis aanschouwen.

JELLE VERSE RELEASEPARTY @ HALL OF FAME

Naast rock biedt Hall of Fame ons in september ook een gezonde dosis hiphop en rap: nadat ‘hiphop kid with a Ghana soul’ Kay Slice op vrijdag de vijfentwintigste heeft mogen aantreden voor een gezeten publiek, is het aan Tilburgse rapper Jelle Verse om op zondag zijn nieuwste EP aan de lokale bevolking te presenteren, wat hij in een drietal tijdvakken mag doen. Bij zijn, meemaken.

ENSEMBLE ELECTRA: FACE @ HET CENAKEL

Podium voor actuele muziek De Link opent het nieuwe seizoen met Ensembe Electra, dat het multimediale werk ‘Face’ van Yannis Kyriakides, een kritische bespiegeling op de mediatisering van het menselijk gelaat, in Het Cenakel tot klinken gaat brengen. Met Susanna Borsch, Diamanda Dramm, Saskia Lankhoorn en Michaela Riener op de planken wordt dit zeker een prachtige avond.