De eerste maand van het nieuwe decennium brengt ook op muzikaal gebied genoeg vers vertier. Weliswaar vindt het Better Get Hit festival dit jaar helaas geen doorgang, maar wel kun je genieten van het Nederlands Saxofoon Festival 2020 en tref je in Little Devil en Hall of Fame weer veel harde en zware acts. Voldoende ingrediënten voor een aangename start van het muziekjaar kortom.

ROCKACADEMIE SHOWCASE PERFORMANCE @ PARADOX

De Rockacademie presenteert zich deze maand niet alleen op zondag de negentiende in 013, maar laat ook al zien wat ze in huis heeft tijdens de eerste Showcase Performance van het jaar op dinsdag de zevende in Paradox. Net als de (jazz)sessies op de dinsdagavonden erna is de toegang helemaal vrij, dus schroom niet om eens met eigen ogen en oren te ervaren wat de nieuwe lichting uitvoert.

SAXOFOON FESTIVAL 2020: DIVERSE ARTIESTEN @ FHK

Ondanks de jammerlijke afgelasting van Better Get Hit gaat januari niet zonder festival voorbij: van maandag 6 tot en met woensdag 15 januari vindt namelijk het Nederlands Saxofoon Festival plaats, voornamelijk op de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Naast masterclasses zijn er uiteraard ook concerten, zoals dit van het Paul Weiling Trio en Amsterdam Saxophone Legends op donderdag.

 

TIES MELLEMA’S RIOT @ MUZIEKPODIUM PARADOX

Behalve voornoemde concerten op de FHK, organiseert het saxofoonfestival ook enkele optredens op locatie. Het slotconcert wordt gegeven in Paradox, waar de als docent aan Fontys verbonden saxofonist Ties Mellema onder meer in samenwerking met studenten zijn project ‘Riot’ ten doop houdt. Muzikale invloeden variëren van Bach tot Boards Of Canada en Coltrane… dat belooft wat.

IZAH + HADANA + PLAGUE + DOODSWENS @ DE HALL

De Hall doet deze maand ook een stevige duit in het zakje met een tweetal gratis toegankelijke Zaagmanz-woensdagen, plus een onder de toepasselijke nieuwe noemer ‘Zwaar’ geschaard program van vier (min of meer) lokale punk- en metalacts onder aanvoering van de door de wol geverfde veteranen van Izah. Dat gaat vast een fraaie vrijdagavond voor weinig geld opleveren, dus ben erbij.

STRANGERS AMONG BEARS E.A. @ LITTLE DEVIL

Na enige thrash- en heavymetalbijeenkomsten georganiseerd door Headbangers Marco en Mario’s Metal Mania wordt Little Devil de derde zaterdag van januari overgenomen door een volgende generatie metalheads die zich meer op metalcore en aanverwanten toelegt. Het Tilburgse Strangers Among Bears en het Eindhovense Crown For A Killer staan garant voor een fijne avond vrij vertier.

DE LINK: OERKNAL (DUO) @ HET CENAKEL

Podium voor actuele muziek De Link laat zich vanzelfsprekend ook niet onbetuigd in de eerste maand van het jaar: allereerst is er een nieuwjaarsbijeenkomst op dinsdag de zevende, waarin de menselijke, al te menselijke liefde bezongen wordt, twee weken later laten violist en percussionist van Oerknal in een intercontinentaal programma Canadese en Iraanse componisten aan het woord.

SHUULAK + SPLINTERBOMB @ LITTLE DEVIL

Aan het einde van de voorlaatste week van de maand kun je de (al dan niet denkbeeldige) haren weer losgooien bij een energieke avond in d’n Devil die verzorgd wordt door twee bands van eigen bodem: het occulte heavymetalgezelschap Shuulak en het toepasselijk explosief genaamde, door groovende thrash en dergelijke beïnvloede Splinterbomb. Alles voor nop – vooral gaan kijken dus.

JANNE SCHRA & KWARTET @ THEATERS TILBURG

Gesteund door een ditmaal tot intiem strijkkwartet teruggebracht Noordpool Orkest stort zangeres Janne Schra zich deze zondagmiddag opnieuw op het werk van Vasalis, misschien wel de meest vooraanstaande Nederlandse dichteres van de afgelopen eeuw. Als je wil horen wat het resultaat is, kun je jezelf vandaag slechts voor een tientje vervoegen bij de concertzaal van Theaters Tilburg.

PARADOX JAZZ ORCHESTRA @ PARADOX

Een nieuw jaar en een nieuw geluid: op initiatief van Jasper Staps en Teus Nobel is met ingang van 2020 het Paradox Jazz Orchestra een feit. Deze woensdag kun je dit veelkoppige orkest voor het eerst live bewonderen, met een programma genaamd ‘Remembering The Skymasters’, naar de illustere bigband. Niet alleen het concert, ook de repetities vooraf zijn voor publiek toegankelijk.