In september moeten we altijd onwillekeurig denken aan Incubate (snif), maar het goede nieuws is dat er vele kleinere festivals zijn opgestaan om dat gemis draaglijker te maken. Zo vinden we De Opening, Dock Fest, Psycho Mind en Make It op de agenda. Albumpresentaties van Under The Surface, Pluis en The Fifth Alliance (en Scarlet Stories in Den Bosch) maken het feest compleet.

GHOST BAG & TINE FETZ @ SOUNDS

De eerste donderdag van de maand kun je het bijzondere project van Ghost Bag & Tine Fetz bewonderen. Ghost Bag (oftewel Nick Jongen) heeft lo-fi muziek geschreven en opgenomen naar aanleiding van tekeningen van de in Berlijn woonachtige Tine Fetz. Het resultaat van deze multimediale dialoog wordt deze avond gepresenteerd in Sounds. De entree mag je zelf bepalen.

DE OPENING @ DIVERSE LOCATIES

De start van het culturele seizoen wordt dit jaar gezamenlijk gevierd met het gratis toegankelijke festival De Opening. Het centrale festivalterrein is gelegen aan de Schouwburgring, maar ook op talloze andere plekken in de stad kun je dit eerste septemberweekend terecht. Voor ieder wat wils kortom, met op muzikaal vlak onder meer optredens van Joël Domingos en Eric van der Westen.

BANDMINTON @ HALL OF FAME

De Hall komt met ingang van het nieuwe concertjaar met een vers concept op de proppen: het vrolijk genaamde ‘Bandminton’, waarbij twee bands elkaar om en om met elkaars muzikale brouwsels bestoken. Het spits wordt deze donderdag afgebeten door de luidruchtige orkestjes Tsar Bompa en Youff, dus dat belooft een knap energiek avondje te worden. ‘Bij zijn is meemaken.’

DOCK FEST 2019 @ DOCK ZUID

Het nieuwe initiatief Dock Zuid wil musici uit Brabant en andere partijen bij elkaar brengen en een creatieve uitvalsbasis bieden. Halverwege september opent het de deuren van zijn proeflocatie 3Suisses aan Ringbaan-Oost tijdens het vierdaagse Dock Fest, waar je naast een gratis Makerstuin op donderdag onder anderen DOTT, Rianne Wilbers & Jornt Duyx en Mathijs Leeuwis aantreft.

UNDER THE SURFACE @ PARADOX

Dat de septembermaand geen gebrek aan evenementen kent, blijkt wel uit de grote overlap van interessante concerten. Zo heeft muziekpodium Paradox tijdens Dock Fest maar liefst twee fraaie cd-presentaties: op zaterdag presenteren Mete Erker en Jeroen van Vliet hun nieuwe album ‘Pluis’, terwijl op vrijdag Under The Surface ons al deelgenoot maakt van gezamenlijk avontuur ‘Trinity’.

PSYCHO MIND @ KORTE HEUVEL

Meer overlap vind je in het derde weekend van de maand, waar zowel het Make It jazzfestival als Psycho Mind plaatsvinden. De keuze is dus aan jou: trekt jonge en frisse jazz je vooral, dan kun je deze dagen aansluiten in 013, Theaters Tilburg en Paradox; liggen zweterige garage, psych en dergelijke meer in je straatje, dan kun je terecht in de Cul, Bar Leonardo en Miss Bien Chanternel.

ACROSTICHON + PENTACLE @ LITTLE DEVIL

Zoals gebruikelijk kent Little Devil ook deze maand geen gebrek aan concerten, waarbij behalve de in deze lijst getipte optredens zeker het met veel bands gevierde vijfenvijftigste verjaardagsfeest van MMMario niet onvermeld mag blijven. Een dikke week later viert lokale deathmetalgrootheid Acrostichon er zijn dertigjarig jubileum, ondersteund door de medemetaalveteranen van Pentacle.

ENSEMBLE KLANG & KIT DOWNES @ HET CENAKEL

Podium voor hedendaagse muziek De Link start het nieuwe seizoen met het ons welbekende Ensemble Klang, dat al eens eerder op het podium van voormalig klooster Het Cenakel heeft gestaan. Ditmaal wordt het Nederlandse gezelschap geflankeerd door de Brit Kit Downes, die plaatsneemt achter het orgel. Dat gaat vast een spannende avond vol hagelnieuw werk opleveren.

THE FIFTH ALLIANCE @ LITTLE DEVIL

De laatste albumpresentatie van de maand komt op het conto van het Brabantse vijftal The Fifth Alliance, dat onlangs zijn derde langspeler ‘The Depth Of The Darkness’ aan het schemerige licht prijsgaf. Die wordt nu met steun van het Duitse Depravation en het Belgische Head Of The Baptist in Little Devil ten doop gehouden, wat ongetwijfeld garant zal staan voor een memorabele vrijdag.