Hoewel nog niet echt een festivalmaand, kunnen liefhebbers van het spijkerharde werk hun hart al ophalen bij de vierde editie van Netherlands Deathfest in het eerste weekend van mei in 013. Voor minder extreem festivalvertier kun je terecht bij Bands In A Barn halverwege de maand, terwijl de zaalagenda’s uitpuilen van de kleinere concerten. Hieronder vind je een kleine greep uit het aanbod.

BARSHASKETH + VACIVUS @ LITTLE DEVIL

Als je Netherlands Deathfest wil meepakken, moet je aardig wat knaken neertellen, maar met dank aan Black Ritual (dat overigens ook halverwege de maand een fijne gratis avond organiseert met Pensées Nocturnes en Unholy Lust) kun je aan de vooravond van dat festijn kosteloos genieten van twee Angelsaksische kwaliteitsbands, blackmetalgroep Barshasketh en deathmetalformatie Vacivus.

TALENT X TALENT: RAY FUEGO @ HALL OF FAME

Hiphopinitiatief Talent Meets Talent strijkt na een aanzienlijke pauze weer eens neer in de Hall, en neemt meteen een klinkende naam mee: Ray Fuego, die je een paar maanden geleden nog met Ploegendienst aan het werk kon zien tijdens het openingsfeest van de vernieuwde Cul, komt deze zaterdag de boel op stelten zetten. Zes beginnende acts steunen hem daarbij, en jij misschien ook?

THE BONY KING OF NOWHERE @ CUL DE SAC

De donderdagavonden in de Cul zijn ook in mei goed gevuld met livemuziek. Een week nadat Yasgur zijn landelijke Woodstockgeluid op de kuil loslaat, staat Gentenaar Bram Vanparys oftewel The Bony King Of Nowhere in het café op de planken. Collega in melancholieke pracht Man From The South verzorgt het voorprogramma op deze avond, waar je voor een elftal euro’s bij kunt zijn.

MINIONS OF DOOM @ HALL OF FAME

Voor mensen die zin hebben om hun oren even stevig te reinigen met de nodige decibellen, heeft de Hall deze maand een paar mooie evenementen op stapel staan. Een dag nadat er klassieke muziek door de speakers schalt tijdens Keihard Klassiek #4, presenteren de rockers van Minions Of Doom er hun langverbeide plaat ‘Modified’. Rise A Thousand en Obese maken de feestvreugde compleet.

TOO MANY ZOOZ @ POPPODIUM 013

Enige jaren geleden waren ze al te zien op het toen nog florerende Mundial, tegenwoordig worden ze zelfs door een artieste als Beyoncé gevraagd om concerten op te luisteren: de mannen van Too Many Zooz hebben met hun ongebruikelijk instrumentarium van baritonsax, trompet en percussie en hun energieke shows stellig indruk gemaakt. Vandaag staan ze in 013 (gratis met We Are Public).

BANDS IN A BARN @ MOERGESTEL

Een maandje later en op een andere locatie, maar het sympathieke festival Bands In A Barn vindt gelukkig ook dit jaar plaats. Zo kun je op vrijdagavond al dansen bij de Spaanse feestbende Mamihlapinatapai en de lokale makkers van Johnny Jester, terwijl je zaterdag terecht kan bij negen acts, waaronder hiphoppers Gil & Megas. Voor nog geen twee tientjes ben je welkom in Moergestel.

THE NAKED SWEAT DRIPS @ CUL DE SAC

Tegen het einde van de maand vind je in de Cul nog een aantal fraaie concerten. Een week voordat The Jerry Hormone Ego Trip er vergezeld van Tim Koehoorn op het podium staat, is het aan The Naked Sweat Drips, het Brabantse gezelschap dat op het nieuwe album Pain In Healing het verlies van bandlid Kristian Strik verwerkt, om samen met Cirrus Minor de kuil aan het rocken te krijgen.

DOTT E.A. @ PARADOX

Veel gaafs op de woensdagen in Paradox, zoals stemkunstenares Greetje Bijma en zangtalent Anna Serierse de vijftiende en een gratis show van Eric van der Westen een week later, maar ook de beide laatste jazzsessies van het seizoen mogen er zijn: een week nadat Pascal Vermeer, Harmen Fraanje, Koen Smits en Stef Joosten optreden, presenteert het experimentele DOTT zich. De entree is vrij.

ILL TRUSTED @ LITTLE DEVIL

We sluiten dit maandoverzichtje af op dezelfde plek als waar we begonnen zijn, te weten bij het onvolprezen Little Devil. Behalve verscheidene evenementen van Mario’s Metal Mania en de vierde Little Devil Doom Day tref je hier tenslotte namelijk nog een avond vrij vertier in de vorm van een optreden van de Tilburgse metalband Ill Trusted, dat Cremation en Evil Oath meeneemt.