De concertagenda’s van de vele podia in onze stad puilen (zoals gebruikelijk in deze tijd van het jaar) behoorlijk uit in de lentemaand, waar nog bij komt dat er een speelplaats terugkeert van even weggeweest: Cul de Sac opent in maart opnieuw zijn deuren, inclusief vernieuwde en verruimde kuil. Die moet je uiteraard grondig gaan uittesten, waarvoor een uitgebreid festijn op de rol staat.

FAAL @ LITTLE DEVIL

Gratis shows te over in Little Devil bij aanvang van de maand: voordat de krasse knarren van Back Out gesteund door Snakebite, Ear Danger en Doodswens op zaterdag het podium betreden, en de dames van Sisters Of Suffocation een week later hun nieuwe album presenteren, is het aan lokale doomwaarde Faal om samen met het Italiaanse Black Capricorn een stevige avond neer te zetten.

VONK @ HET CENAKEL

Muziekvrienden met een honger naar nieuwe geluiden worden in maart ook op hun wenken bediend met klanken van (deels) eigen bodem: zo kun je zondag de derde genieten van het improvisatietrio Under The Surface bij Gitaarstudio Stadhouders, terwijl het hedendaags ensemble Vonk twee dagen later vers werk van Nicoline Soeter, Molly Joyce en Brechtje ten gehore brengt in Het Cenakel.

KUILFEST @ CUL DE SAC

In februari hebben we het eventjes zonder de Cul moeten stellen, maar deze maand keert het muziekcafé in verbouwde en opgepoetste vorm terug. De vergrote kuil wordt donderdag de zevende al guitig ingewijd door The Jerry Hormone Ego Trip, maar een dag later is het echt feest tijdens het Kuilfest met onder meer Ploegendienst, Charlie & The Lesbians en Richie Dagger. Niet te missen.

JOËL DOMINGOS @ KLEINE ZAAL 013

Naast internationale grootheden als Yann Tiersen en Habib Koité drukt ook talent uit de eigen regio zijn stempel op het maartse programma van 013: een dag nadat Kenny B het publiek gaat trakteren op oud en nieuw werk, is het aan Joël Domingos (wiens nieuwe clip je overigens hier kan bekijken) om het poppodium in te pakken met zijn zachte, soulvolle benadering van Nederlandstalige hiphop.

TOONOOGST: CYMBALINE @ CUL DE SAC

Na de energieke start aan het begin van de maand blijft de Cul lustig doorprogrammeren. Een week voordat plaatselijke Nederlandstalige bluesband Sheewawah de planken betreedt, en ruim twee weken voor het optreden van Amerikaanse skalegende The Toasters, treffen we er het initiatief Toonoogst, waar opkomende artiesten gratis hun kunsten vertonen – ditmaal rockband Cymbaline.

 

RHINORINO + SWITCH BONES @ HALL OF FAME

Genoeg ruimte voor lokaal talent in de Hall deze maand, zoals tijdens de finale van Fame Game vrijdag de vijftiende, waar Vain Louie, Summersile en Future Riots strijden om de titel. Later in de maand doet Tilburgse rockformatie Switch Bones ook een duit in het zakje, het podium delend met Utrechts Rhinorino (en als je er dan toch bent, ga dan een dag later ook even langs bij Hausmagger).

LIEVE LOUISE EN DE FANFARE @ THEATERS TILBURG

Inventief plaatselijk kleinkunstgezelschap Lieve Louise En De Fanfare is de voorlaatste zaterdag van de maand te zien in Theaters Tilburg, alwaar ze hun eerste volledige theatershow presenteren. De aankondiging rept van een lofzang op “het leven dat altijd doorbeweegt in jezelf, zelfs als je lijf is stilgevallen” en de troost die je daaruit ondanks alles kunt putten. Herkenbaar voor eenieder.

ERIC TRIES OUT @ MUZIEKPODIUM PARADOX

Paradox heeft in maart wederom talloze concerten in allerhande genres op stapel staan, variërend van flamenco aan het begin van de maand tot Keltische muziek en akoestische rock naar het einde. Vanzelfsprekend is er echter vooral veel ruimte voor jazz uit buiten- maar zeker ook binnenland, zoals het nieuwe kwintet van bassist Eric van der Westen, dat je deze avond gratis kunt bezichtigen.

MATTEO MYDERWYK & NIGHTPORTS @ THEATERS TILBURG

De laatste paar dagen van de maand staan in Theaters Tilburg in het teken van de piano, onder de noemer ’88 keys’. Voordat lokale jazzheld Jeroen van Vliet op zondag gekoppeld wordt aan klassiek talent Caspar Vos, verschijnt de opmerkelijk genoeg bij indielabel Excelsior getekende Matteo Myderwyk op het podium in combinatie met Nightports. Dat gaat vast bijzonder klinken.