Een felle zomerzon schijnt boven Tilburg, de zonnebrand wordt royaal aangebracht en de eerste worstjes worden op de barbecue gelegd, terwijl men neerploft in het gras van het Spoorpark. De Tilburger heeft een tijdje moeten wachten maar eindelijk is het zover, het spoorpark werd vrijdagmiddag door wethouder Berend de Vries geopend.

Het stikt van de fietsen op de hoek van de Sint Ceciliastraat en de Hart van Brabantlaan. Dat is dan ook de plek waar een van de grote toegangspoorten staat van het immense Spoorpark. Honderden mensen hebben zich vandaag in de hitte verzameld om te genieten in de zon. Verkoeling is er zeker te vinden. Bij binnenkomst tref je meteen een fontein waar je lekker pootje kunt baden. Kinderen spelen bij de springbron terwijl hun ouders rustig aan de zijkant wachten in de schaduw. Veel van deze schaduw is er niet te vinden in het Spoorpark. De grote vlakte telt een aantal bomen aan de zuidkant waar je je verkoeling kunt zoeken. Het is dus strijden om een schaduwplekje tijdens de hittegolf van deze week.

Even verder bevindt zich een klein podium waar een klein blaasorkest bekende hits speelt waaronder ‘Havana’. Nadat het orkest aftreedt, is het tijd voor wat beweging. Een groep van zes vrouwen betreedt het podium. Met een aantal opzwepende reaggetonhits proberen zij met een kleine zumbales de mensen te laten bewegen in de zomerzon. Een aantal mensen proberen een paar bewegingen mee te doen, maar genieten liever van enkel de Spaanse upbeat-deuntjes onder genot van een drankje. Er zijn dit weekend genoeg barretjes te vinden waar je van een biertje kunt genieten. Er staat dan ook een lange rij voor de pop-up eet- en drinktentjes.

Even verderop heb je een halfpipe waar de fervente skater zijn trucs uithaalt onder oog van de nieuwsgierige omstander. Naast deze halfpipe heb je een zogenoemde ‘pump-track’ waar je ook als bmx’er of met een step een rondje kunt maken. "Ik wil zo ook!", roept een jongetje van een jaar of negen die met zijn stepje al klaarstaat om zijn afdaling te maken. "Nog even wachten hoor, anders bots je straks tegen iemand aan", zegt zijn moeder. Gelijk heeft ze. Het is druk bij zowel de halfpipe als de pumptrack. Of het niet te warm is om een sport te beoefenen? Veel mensen vinden van niet. Want beachvolleyballen kun je ook in het Spoorpark in een omheind veldje aan de zijkant. Het Spoorpark trekt vandaag jong en oud aan. Hoewel het terrein een perfecte locatie zou zijn voor feestjes, festivals en concerten, blijft het voorlopig toch een plek waar vooral gezinnen zich kunnen vermaken op bijvoorbeeld een braderie.

Desondanks is dit toch wel de ideale plaats om deze zomer te vertoeven. Zwemmen kun je hier namelijk ook. Hoewel het officieel niet de bedoeling is om het water in het midden van het park te betreden kunnen een aantal mensen het niet laten om toch even een klein baantje te trekken. Het Spoorpark heeft veel ruimte te bieden en is maarliefst tien hectare groot. Genoeg plek dus. Scoutingvereniging Esjeeka heeft zijn pand al gevestigd en eind 2019 opent ook horecagelegenheid T-huis zijn deuren. Zelfs een echte panoramatoren van 36 meter hoog zal hier worden gevestigd. Het plan is dat die in oktober klaar is, zodat je straks over heel Tilburg uit kunt kijken.

Het Spoorpark heeft uiteraard zijn naam te danken aan het feit dat het naast het spoor ligt. Hoewel je een flink geraas van treinen om de paar minuten zou verwachten, hoor je helemaal niets van dit alles. Zo kun je heerlijk van je rust genieten onder het genot van een biertje met je voeten in het water. "Zullen we hier blijven eten?" vraagt een meisje aan de jongen naast haar, terwijl hij instemmend ‘ja’ knikt. Zij is niet de enige die dit zo heeft bedacht. Her en der wordt een kleine barbecue aangestoken en men heeft zijn eigen gevulde koelboxje meegenomen.  Dat dit een goed iniatief is geweest blijkt uit het hoge bezoekersaantal dit weekend. 24.000 mensen telde het park dit weekend tijdens de opening. Een groot succes dus. Ondanks dat het Spoorpark nog niet helemaal af is en je goed moet zoeken naar een schaduwplek, is het toch een ideale plek om met je eigen koelbox en parasol de zomerzon te trotseren.