Terwijl indiefestival Best Kept Secret zich rond het begin van de zomermaand voor de zevende maal nestelt in de Beekse Bergen, is er ook in Tilburg zelf genoeg te beleven in juni, zij het dan op bescheidener schaal. Zo viert Factorium 150 jaar muziekeducatie, organiseert Humanimaal weer een avond in het skatecafé van de Hall en presenteert Bruut nieuw werk in Little Devil: alles gratis.

MUZITOURTJE TILBURG @ FACTORIUM

Ter gelegenheid van 150 jaar muziekeducatie word je de eerste zondagmiddag van de maand door het centrum voor podiumkunsten Factorium vergast op een vijftal miniconcerten, waarbij onder meer gelauwerde improvisatoren Mete Erker en Jeroen van Vliet aantreden, gevolgd door een afsluitende performance van de Budding Sound Bigband. De entree is vrij, dus kom vooral kijken.

ZAAGMANZ: CHIN SKIN @ HALL OF FAME

Ook in juni tref je de gratis concertserie Zaagmanz op twee woensdagavonden aan in de Hall. Voordat Skabadabadoo je de negentiende gesteund door Binnen Oosten Soundsystem trakteert op skacovers met hier en daar een toefje reggae en punk, is het de vijfde reeds tijd voor Chin Skin, een psychedelische rockband die eigen materiaal voor het voetlicht brengt. Sjoelfans zijn ook welkom.

ANTWERP GIPSY SKA ORCHESTRA @ CUL DE SAC

Op donderdag is het vaak raak in de Cul, en aangezien de kuil sinds enkele maanden aanzienlijk verruimd is, past het veelkoppige Antwerp Gipsy Ska Orchestra daar tegenwoordig ook prima. Zoals de naam van de groep al aangeeft, mag je de zesde zeker aardig wat ska verwachten, maar dit orkest verrijkt die basis met bruisende muziek uit talloze andere windstreken. Feest gegarandeerd.

NIET ZONDER ONS @ MUZIEKPODIUM PARADOX

Op een avond met Jan Akkerman en Phil Bee op zaterdag de eerste na, is het hele programma van Paradox voor de zomerstop gewijd aan veelal vrij toegankelijke afstudeerpresentaties en showcases, waarbij alles van het Zuid-Nederlands Workshop Orkest tot de Popfactory de revue passeert. Dinsdag de elfde presenteren Rockacademiestudenten zich er onder de noemer ‘Niet Zonder Ons’.

DEATHBELL + GREEN LUNG @ LITTLE DEVIL

D’n Devil laat zich deze maand ook allerminst onbetuigd, te beginnen met een aan Joy Division opgedragen Wave Invasion-avond op de eerste, gevolgd door onder meer een Black Ritual-program de achtste en een show van Keep Of Kalessin de dertiende. Halverwege de maand meren het Franse Deathbell en het Britse Green Lung aan voor een avond gehuld in duistere psychedelische klanken.

LAMB OF GOD @ POPPODIUM 013

Naast vele showcases van de Rockacademie wordt het juniprogramma van 013 vooral gedomineerd door rockgrootheden als Walter Trout, Whitesnake en Sheryl Crow. Op metalgebied tref je er een dag voordat Godsmack het podium beklimt de mannen van Lamb Of God. Voor de Amerikanen de zaal verschroeien word je al verhit door het IJslandse Une Misère en lokale trots Antropomorphia.

HUMANIMAAL VI @ HALL OF FAME

Het voorlaatste weekeinde van juni ben je als vriend van tegendraadse klanken welkom in de Hall. Donderdag de twintigste is de eerste Bandminton, waarbij Tsar Bompa en Youff elkaar beurtelings bestoken, terwijl je de dag erna kunt genieten van het debuut van Ivy Nox in het skatecafé. Zaterdag kun je op dezelfde plek uit je plaat gaan bij Reproach, Gagged en Hadana tijdens Humanimaal VI.

LEVITATION ROOM @ CUL DE SAC

Voor het festival Psycho Mind zul je nog tot september geduld moeten hebben, maar in de tussentijd worden er al wel avonden georganiseerd onder de noemer ‘Psycho Mind presents’. In dat kader doet deze laatste donderdag van juni het Amerikaanse Levitation Room de Cul aan om de kuil te drenken in zogenaamde ‘sundried roots psych rock’, daarbij gesteund door de Turkse muzikant Umut Adan.

BRUUT + RAZORBLADE MESSIAH @ LITTLE DEVIL

In het slotweekend van de zomermaand kun je als metaalfanaat je hart ophalen bij twee gratis shows in Little Devil: het geavanceerde Australische deathmetalgezelschap Psycroptic staat zaterdagavond op het program, terwijl je een dag eerder reeds kunt meedeinen op death- en thrashgeweld van eigen bodem. Bruut presenteert dan namelijk vers vinyl en neemt de gasten van Razorblade Messiah mee.