Een nieuw jaar is aangebroken, dus tijd voor frisse initiatieven en natuurlijk ook veel verse muziek. Wat dat laatste aangaat vind je naast een hoop showcases van jong en aanstormend talent in 013 tevens enkele plaatpresentaties van oudgedienden in Little Devil en Paradox, wat het eerste betreft mag onze stad zich verheugen in een nieuw crossoverfestival: Better Get Hit.

ANDRÉ VAN DEN BOOGAART @ KIM’S KROEG

Zin om 2019 in een weldadige atmosfeer te starten? Dan heeft Kim’s Kroeg een paar mooie concerten voor je in petto, want voordat de Canadezen Emilyn & John het café aandoen om ondersteund door Tilburger David Cornelissen wat tijdloze volksliedjes ten gehore te brengen, komt André van den Boogaart met de Tornado’s New Orleans naar onze stad verplaatsen.

MUSIC LAB @ 013

Januari mag dan niet de meest drukbezette maand van het jaar zijn op muziekgebied, het gebrek aan tours van gevestigde namen biedt wel ampel ruimte aan prille lokale artiesten om van het podium te proeven. Zo heeft de Rockacademie maar liefst vijf gratis evenementen in de kleine zaal van 013 gepland staan, te beginnen met drie aansluitende Music Lab-avonden.

BRUUT + CRUSTACEAN @ LITTLE DEVIL

Meer vrij vertier, maar dan doorgaans van iets oudere muzikanten, vind je in Little Devil. Op de eerste zaterdag van de maand vind je al een mooi open feest met Abysmal Darkening, twee weken later komen Can Abyss, Infected Shit en (een dag erna) Jucifer de boel op stelten zetten. Daartussenin presenteert Bruut, ondersteund door Crustacean, een nieuwe 7-inch plaat.

BETTER GET HIT @ THEATERS TILBURG

Het grootste muziekevenement van de maand is het fonkelnieuwe Better Get Hit festival, dat zich richt op een mix van urban, soul en jazz. Naast publiekstrekkers als Cory Henry en het Metropole Orkest tref je er ook heel veel talenten van eigen bodem, variërend van Young VIP Sanne Rambags tot hiphoppers als T. Dutty en Gil & Megas. Gaaf als je het geld kunt missen.

JEREMY LOOPS + JAMES HERSEY @ 013

Mocht je halverwege de winter snakken naar zomerse geluiden, dan staat 013 voor je klaar met een concert van de Kapenaar Jeremy Loops. Dat deze troubadour menig hartje sneller doet kloppen, blijkt wel uit het feit dat hij het weekeinde hiervoor tot tweemaal toe in Paradiso mag aantreden. Het voorprogramma wordt verzorgd door collega James Hersey.

GIOVANNI SOLLIMA @ THEATERS TILBURG

Liefhebbers van de cello en boeiende muzikale kruisbestuivingen doen er zeker verstandig aan de derde donderdag van de maand even een kijkje te gaan nemen in de concertzaal van Theaters Tilburg. Daar treedt de door niemand minder dan Yo-Yo Ma bewonderde Giovanni Sollima op met het Storioni Trio en het Wirken Ensemble. Gratis te zien met We Are Public.

CANSHAKER PI @ CUL DE SAC

De Cul heeft deze maand ook weer een tweetal fijne concertavonden op het programma staan: waar je woensdag de zestiende al kunt genieten van de rijzende ster in de Britse postpunk Drahla, gesteund door Gramma (een punky voortzetting van Lookapony), tref je een dikke week later de alternatieve en psychrock van Canshaker Pi en Tamarin Desert op het podium.

BLACK RITUAL IV @ LITTLE DEVIL

Sinds enkele jaren vormt de kilste maand van het jaar tevens het sfeervolle decor voor het tweedaagse Little Devil Black Ritual festival, dat ook deze keer weer uitpakt met een heel arsenaal aan obscure acts in het blackmetaldomein, luisterend naar stemmige namen als Funeral Throne, Dystopia en Verval. De lokale helden van Noctambulist zijn er ook bij.

VANDIEKOMSA @ MUZIEKPODIUM PARADOX

Dit overzicht zou uiteraard niet compleet zijn zonder Paradox. Met name richting het einde van januari vind je hier veel toffe concerten van lokale waarden, of het nu gaat om een gratis try-out van Eric van der Westen de drieëntwintigste of een even vrij concert van Vlek een week later. Voor de cd-presentatie van folkbende Vandiekomsa betaal je ook slechts vijf euro.