De donkerste maand van het jaar kent op concertgebied gelukkig de nodige lichtpuntjes in onze stad. Zo vindt er een LP- en taperelease plaats in het skatecafé van de Hall, wordt Bidi wederom geëerd in Little Devil en wijkt diezelfde Devil enkele malen uit naar De Nieuwe Vorst voor een tweetal XL-edities. Het einde van het jaar vier je stemmig in Paradox met Stranger Than Paranoia.

VICKY CHOW @ CENAKEL

Voor een uitdagende start van de maand kun je jezelf op dinsdag vervoegen bij het Cenakel, alwaar pianiste Vicky Chow met dank aan podium voor hedendaagse muziek De Link haar kunsten mag vertonen. Dit lid van New Yorks topensemble Bang On A Can All-Stars voert deze avond zes werken uit, waarvan er maar liefst drie hun Nederlandse première beleven. Spektakel gegarandeerd.

HUMANIMAAL @ DE HALL

Geen betere manier om je Sinterklaaskater weg te rossen dan een wild avondje Humanimaal in het skatecafé bij de Hall. Tijdens deze zevende editie van “de vuigste underground hardcore/punkavond van ‘t zuiden” krijg je een feestelijke albumrelease op LP en tape van de gasten van Pressure Pact voorgeschoteld, naast shows van Raw Peace, Hard Shoulder en Azijnpisser en een paar toffe expo’s.

BIDI FEST @ LITTLE DEVIL

Ingeklemd tussen twee door MMM georganiseerde avonden, waarvan de eerste als XL-evenement in De Nieuwe Vorst plaatsvindt, wordt voor de tweede keer een aan Bidi opgedragen festijn op touw gezet in Little Devil. Ditmaal staan de Limburgse droners van Bitcho, de Belgische rockers van Blackup en het Tilburgse synthduo The Robots Are Coming op het programma: diversiteit troef dus.

MONOMYTH @ HALL OF FAME

Behalve Humanimaal heeft de Hall deze maand nog meer leuks te bieden voor de liefhebber van het betere gitaargeweld. Zo vind je er een aantal gratis Zaagmanz-avonden en een harde package onder aanvoering van My Propane. Zijn weids uitgesponnen nummers waarin je eindeloos kunt verdwalen echter echt je ding, dan moet je deze avond met Monomyth en Mantra Machine in je agenda zetten.

‘T TILBURGS ONDERONSJE @ CUL DE SAC

De Cul doet ‘t wat concerten betreft rustig aan in december, maar naast een show van The Shivas op de vijfde is dit Tilburgs Onderonsje op de veertiende ook zeker de moeite waard. Niet alleen om te bezoeken trouwens, maar ook om op het podium te staan: als je een band hebt met Tilburgse roots, kun je wellicht met Simon Keats en Little Symphonies spelen. Deadline voor opgave is 9 december.

M.O.D. + MILKMAN @ LITTLE DEVIL

Halverwege de maand heeft d’n Devil enkele iconische acts op de rol staan. Op vrijdag de dertiende treedt punkband The Exploited aan bij een uitverkochte XL-editie in De Nieuwe Vorst, twee dagen later is het aan legendarische hardcore/thrashgroep Method Of Destruction om Little Devil zelf op zijn kop te zetten, ondersteund door de plaatselijke fanboys van Milkman. Dat wordt vast supervet.

BUMMY BOYS @ HALL OF FAME

Het is niet alleen harde gitaren wat de klok slaat in de Hall, ook op hiphopgebied is er wederom het nodige te doen in december. Eerder in de maand staat Brabander Dave Budha er al op de planken, donderdag de negentiende is het tijd voor Bummy Boys (een drietal met onder meer Ray Fuego in de gelederen) om zich nog eenmaal in onze stad te roeren. Baby Boys maakt de line-up compleet.

KOTS OP KERST XIV @ LITTLE DEVIL

In de categorie ‘vaste waarden’ heeft Little Devil aan het einde van de maand een paar fraaie evenementen in de aanbieding: het jaarlijkse bezoek van Britse streetpunkers Sham 69 op zaterdag de eenentwintigste, gevolgd door het Tweede Kerstdagfestijn Kots Op Kerst, dat alweer aan zijn veertiende editie toe is. Liefhebbers van grind, death, thrash en crust weten waar ze moeten wezen.

STRANGER THAN PARANOIA @ PARADOX

Paradox heeft in de wintermaand uiteraard opnieuw veel moois op het programma, maar de grootste uitschieter is wel het zevenentwintigste Stranger Than Paranoia festival, dat het jaar als vanouds in stijl afsluit. Stemkunstenares Greetje Bijma, organisator Paul van Kemenade in duet met Stevko Busch, en de Serigne Gueye All Stars zijn slechts enkele krenten uit de pap. Bij zijn, meemaken.