April in Tilburg: dat betekent eerst en vooral dat Roadburn de stad voor een kleine week overneemt. Mocht je echter naast een kaartje hebben gegrepen voor dat illustere festival (of mochten zwaar op de maag liggende klanken gewoon sowieso niet zo je ding zijn), dan blijft er nog genoeg over om van te genieten deze maand, niet in de laatste plaats door muzikale bijdragen van eigen bodem.

ZAAGMANZ @ HALL OF FAME

Naast een guitige vrijdagavond de vijfde waarop Stippenlift en Merol Hall of Fame deelgenoot maken van hun meligheid, en een uitverkochte labelnacht van Infected Records een dag later, is er in april ook ruimte voor gratis vertier in de Hall: de eerste en vierde woensdag van de maand komt Zaagmanz namelijk om de hoek kijken, vooreerst met punkbands Complaint en Yesterday’s News.

DER WEG EINER FREIHEIT @ LITTLE DEVIL

Liefhebbers van occulte genoegens kunnen deze maand hun zwarte hart ophalen in Little Devil. Voordat Entropia en Wayfarer de achterzaal van het café aandoen tijdens de Roadburnvrijdag, viert blackmetalgezelschap (en voormalig Roadburn-act) Der Weg Einer Freiheit aldaar zijn tienjarig bestaan, gesteund door de Litouwse en Hongaarse geestverwanten Au-Dessus en The Devil’s Trade.

THE JAYDEES @ URSULINENKAPEL

Zin in een sfeervolle zaterdagavond gevuld met (alternatieve) country en americana op een ongebruikelijke plek? Dan kun je deze dag terecht bij de Ursulinenkapel aan de Elzenhof, waar de mannen van The Jaydees (een groep bestaande uit muzikanten van legendarische lokale acts als Majestic Scene en Wealthy Beggar) voorafgegaan door Wil Opstals acte de présence geven.

ROCKACADEMIE PERFORMING NIGHT @ 013

Behalve gevestigde artiesten vind je in april gelukkig ook genoeg aanstormend talent op de podia van 013 – niet alleen in het kader van Kunstbende op de laatste zondag van de maand, maar ook bij de Rockacademie Performing Nights die vanaf negen april drie aansluitende dinsdagavonden in de kleinere zaal van het poppodium plaatshebben. De entree is steevast vrij, dus ben er vooral bij.

YOUNG VIPS 2019 @ PARADOX

In Paradox is deze maand vrijwel iedere dag wat te doen, variërend van optredens van internationale namen tot open sessies voor aspirerende musici. Huisorkest Vlek geeft een vrij concert op de tiende, twee dagen later gevolgd door performances van Young VIPs Sun-Mi Hong en Sanne Rambags, die met kwintet, gelegenheidstrio en in vele andere bezettingen zullen spelen. Avontuur gegarandeerd.

GENEVIEVE MURPHY @ HET CENAKEL

Podium voor actuele kamermuziek De Link organiseert in april alweer zijn laatste concerten voor de zomerstop. Het is een goede gewoonte geworden om het seizoen af te ronden met een ‘Artist Residency’, die ditmaal wordt ingevuld door de jonge Schotse componiste Genevieve Murphy met een splinternieuwe klarinetcompositie. Gitarist Martin van Hees maakt het programma compleet.

TOONOOGST: WHY TONY @ CUL DE SAC

De kuil van de Cul mag dan een ruimer en frisser aanzien hebben gekregen, sommige dingen hoeven niet te veranderen, en zo geldt ook nu nog dat de donderdagavond vaak in het teken staat van livemuziek. Kun je de eerste donderdag van april al André van den Boogaart en zijn Tornado’s bewonderen, de derde beklimt indieband Why Tony het podium voor een gratis Toonoogstshow.

CRASH BLOSSOM @ DE NIEUWE VORST

Na de première van het werk afgelopen najaar tijdens November Music in Den Bosch vertonen audiovisueel kunstenaar Merijn Bisschops en sopraan Rianne Wilbers de muzikale en visuele trip ‘Crash Blossom’ nu in De Nieuwe Vorst in thuisstad Tilburg. Aansluitend aan de felle voorstelling, die handelt over de angstige confrontatie met jezelf, wordt het bijbehorende album gepresenteerd.

PRIVATE TIME MACHINE @ PARADOX

Tegen het einde van de kiemmaand kun je verschillende onstuimige ensembles treffen in Paradox, zoals het hippe Belgische Evil Empire Orchestra op zaterdag de twintigste, of het orkest rond gitarist Twan van Gerven woensdag de vierentwintigste. De vrijdagavond erna wordt opgeluisterd door Eric van der Westens Private Time Machine, waarna je kunt dansen tot in de kleine uurtjes.