De dagen beginnen steeds donkerder te worden, maar dat betekent zeker niet dat er minder te doen is op muziekgebied in de voorlaatste maand van het jaar. De talloze podia die onze stad telt programmeren er lustig op los, er staan verschillende cd-presentaties van lokale acts op stapel, kortom: als je bereid bent de duisternis te trotseren, word je rijkelijk beloond met verse klanken.

THE RAVEN AGE + STRANGERS AMONG BEARS @ 013

Als het gaat om het hardere werk, heeft de slachtmaand zoals gebruikelijk veel moois te bieden. Zo vind je alleen al in 013 oudgedienden als Paradise Lost, W.A.S.P. en Helloween naast ‘nieuwere’ acts als Wolves In The Throne Room en de supergroep Prophets Of Rage. De maand trapt af met het beloftevolle The Raven Age, ondersteund door de lokale talenten van Strangers Among Bears.

GREAT SALT LAKE + SPLINTER E.A. @ HALL OF FAME

Hall of Fame heeft ook het nodige op het programma staan in november, of het nu gaat om hiphop met Talent Meets Talent en Yung Nnelg, indie in de gedaante van Clint Eastbird of postrock uitgevoerd door het Zweedse Pg.lost. Op vrijdag de derde kun je echter al losgaan op de (deels lokale) punkliederen van Great Salt Lake, Splinter, Beerbottle Chopsticks en Louwie. Gaat dat zien.

VENHILL @ CUL DE SAC

Mocht je je deze maand op een willekeurige donderdagavond afvragen waar muzikaal vertier te vinden is, dan kun je je blindelings naar de Cul begeven om verrast te worden door een keur aan (veelal gratis) liveshows. Te midden van een fraaie reeks met onder meer Tape Toy, Dan Hair en Rotzak vinden we het bovenstaande Venhill, dat menig rockhart vast sneller zal doen kloppen.

MONOMYTH @ LITTLE DEVIL

Aan gratis concerten ook geen gebrek in Little Devil, dat behalve lokale waveband Always The Sun vooral veel metal op de agenda heeft staan: zo vult Mario’s Metal Mania twee zondagmiddagen met straffe optredens van Disabuse, Putrefied Corpse, Game Over en Euphoria. Voor de performance van instrumentaal psychvehikel Monomyth moet je wel betalen, maar dat is het zonder meer waard.

ILEN MER @ KUNSTMAAN

Bij artistiek podium Kunstmaan aan de Stedekestraat vinden deze maand verscheidene interessante muzikale evenementen plaats. Vrijdag de tiende kun je al terecht bij de show van Daan Taks met violist Max Swagemakers, voorafgegaan door een (letterlijk) filmisch optreden van Niels Duffhues; een week later presenteert indiegroep Ilen Mer er haar nieuwe album ‘Öar’, ondersteund door Ysa.

SHEEWAWAH @ PARADOX

Dat is overigens niet de enige albumpresentatie deze maand: ook Sheewawah, de nieuwe band van Jeroen Kant, staat te popelen om zijn cd aan het publiek voor te stellen. ‘Alles In Kleur’ heet de eersteling, en in samenwerking met 013 biedt Paradox deze zaterdag het podium vanwaar de Amerikaans getinte klanken van dit versterkte combo te vernemen zijn. Bij zijn, meemaken.

F.C. JONGBLOED @ HET CENAKEL

Benieuwd naar lokaal talent in de hedendaagse muziek? Komt dat even goed uit, want twee weken nadat Quartetto Maurice moderne strijkkwartetten ten gehore brengt bij De Link in het Cenakel (waar je trouwens voor nop naartoe kunt als je een ‘We Are Public’-pas hebt), speelt plaatselijk ensemble F.C. Jongbloed er werken van James Tenney, Anthony Fiumara en compositiestudenten.

CELESTIA + BLAZE OF SORROW @ LITTLE DEVIL

De blackmetalfanaten van Black Ritual laten deze maand ook weer van zich horen, ditmaal met bijzondere optredens van het Franse Celestia en Blaze Of Sorrow uit Italië. Eerstgenoemde band is eigenlijk opgeheven, maar komt nog eenmaal bij elkaar om zijn finale album onder de aandacht te brengen, de tweede maakt deze avond zijn Nederlandse debuut. De toegang is vrij, dus ben erbij.

BAGDADDY SHOWCASE @ HALL OF FAME

Een ander festijn waarvoor je de portemonnee niet hoeft te trekken bij de entree, is de showcase van Meis’ Bagdaddy label op de laatste dag van de maand. Dwarse en eigenzinnige jonge rockers kunnen zonder twijfel hun lol op met de hilarische hardcore van Raylin, de dansbare gekte van Shht, de onvoorspelbare postpunk van Bison Bisou en een performance van ‘Miss Bagdaddy’ zelf.