Als je Brabant zegt, zeg je gelijk: worstenbroodjes, carnaval en als derde Fresku. Laatstgenoemde stond op 23 mei samen met muziekmaatje MocroManiac in de Jupilerzaal van 013 tijdens de Red Bull SoundSelect. De Eindhovense rapper bracht 31 maart met MocroManiac het album 'Juice' uit, en dat wordt nog steeds gevierd. De show was gratis toegankelijk en dat lieten veel mensen zich niet een tweede keer zeggen.

In het begin is het een beetje aftasten, de zaal staat niet zo vol als dat werd gehoopt. Maar dat mag de pret niet drukken, zodra ze beginnen met het bekende nummer Nooit Goed, gaat de zaal gelijk mee. Het duurt ook niet lang voordat de zaal goed vol staat en dat er een energie door de zaal heengaat, en dat komt niet door de Red Bull.

Liefde en saamhorigheid

Na vier nummers, waaronder Nieuwe Dag van zijn debuutplaat, wordt de olifant in de kamer benoemd. Het is nog geen dag na de aanslag bij het concert van Ariana Grande in Manchester Arena. “Ik heb een dochtertje van 7 jaar oud, Alicia, en zij is ook hier. Vandaag kwam naar buiten dat een van de slachtoffers 8 jaar oud is. Het voelt dubbel om hier te zijn. Het enige antwoord op deze angst is liefde en saamhorigheid. Geef deze nigger een beetje Witlof man.”

Fresku en MocroManiac zijn niet de enigen die het podium rocken, ook Braz is hindabuilding. Bij nummers zoals Juice en Zo Doe Je Dat doet hij zijn eigen stukje. Zodra hij de planken betreedt, is hij er ook niet meer vanaf te slaan: Als een energieke hypeman springt hij over het podium.

Er wordt sowieso veel gesprongen. “Hoezo wilde ge nie springen? Omdat ge een biertje in je handen heb? Ge kom toch uit Tilburg? Gooi dat bier naar achter!” Op dat moment wordt Kutkop ingestart en is er geen houden meer aan. Die vibe blijft ook de rest van de avond hangen. Of het nou gaat om een soloplaat van Mocro, van Fresku of dat ze het met z’n drieën doen: Iedereen lijkt alles te kennen.

Alzheimer

Als Fresku vraagt of het licht uit mag, reageert het publiek verbaasd. Alzheimer start. Overal in de zaal ontstaan moshpits. Omdat het licht uit staat, en je dus geen flikker ziet, is het moeilijk om ellebogen te ontwijken. Maar fuck it, het is toch een avond om niet te vergeten. Een blauwe plek zorgt ervoor dat de herinnering blijft, toch? Opdat wij MocroManiac en Fresku niet vergeten. Dat gebeurt ook zeker niet na het vertoon van Fresku zijn welvaartsbuik bij het nummer Kreeft. Naast de blauwe plekken zal dat tijdelijk in ieders geheugen gegrift staan. Goedschiks of kwaadschiks.

Het is fantastisch om te zien dat Fresku na bijna 10 jaar in de rapscene relevanter is dan ooit en dat het nu ook bij Truus in de huiskamer wordt ontdekt. De teksten die hij de afgelopen jaren - zowel solo als met MocroManiac - schreef en uitbracht met maatschappijkritische thema’s (Zo Doe Je Dat, Witlof)  worden door heel de zaal van voor tot achter meegeblèrd. Hij is meer dan Gino Pietermaai, dat laat hij hier duidelijk zien. En gelukkig heeft hij een partner in crime gevonden in MocroManiac.

Nieuw album?

Het is een dik uur genieten, participeren en bier drinken. Maar voor degenen die langer in de zaal blijven hangen om nog naar de DJ te luisteren en na te praten gebeurt er iets opmerkelijks… ongeveer drie kwartier na de gig wordt er een nummer gedraaid met de stem van Fresku, dat niet te plaatsen is voor die-hardfans. Is het een exclusive? Komt er een nieuw album aan? Na de track, nog eentje. Zelfde verhaal. Fresku komt solo terug, dat weet een ingewijde te bevestigen. Maar wanneer, dat is het geheim van de smid.