De bloeimaand is op concertgebied de periode waarin overal kleinere optredens opspringen, waarbij het publiek niet zelden live kennis kan maken met nieuw materiaal. Zo vinden we ook dit jaar zeker een handvol album- en EP-presentaties in onze stad, in genre variërend van metal tot klassiek en van hiphop tot pop. Alle reden om het stalen ros ook in mei weer regelmatig te bestijgen kortom.

STÀILINN DRAKK + CONORACH @ LITTLE DEVIL

Little Devil heeft deze maand opvallend veel illustere namen op het affiche, te beginnen met Saint Vitus dat door het druk programmerende Mario’s Metal Mania in samenwerking met Bidi Bookings wordt gepresenteerd op zaterdag de zesde. Een dag eerder kun je echter al gratis de bevrijding vieren met de plaatselijke superhelden van Stàilinn Drakk en hun Rotterdamse evenknie Conorach.

ARES + KRINGILI & ALEX MEGAS @ HALL OF FAME

Hiphopfanaten hoeven zich de komende tijd bepaald niet te vervelen, want zowel in de Hall als in 013 wordt in mei het nodige geprogrammeerd op dit gebied. Beide organisaties slaan de handen ineen voor dit 013-op-locatie-concert waarbij Brabants hiphoptalent Ares aantreedt, ondersteund door het aanstormende Tilburgse duo Kringili & Alex Megas. Sappige zaterdagavond gegarandeerd.

LITTLE DEVIL DOOM DAYS II @ LITTLE DEVIL

Hoewel er deze maand veel losse optredens plaatsvinden, zijn de meerdaagse evenementen dun gezaaid. De tweede editie van Little Devil Doom Days strekt zich echter wel over twee avonden uit, waarbij op vrijdag sombere lokale trots Izah naast Fading Bliss en Schweinsteiger zal aantreden, terwijl zaterdag onder meer Count Raven, Officium Triste en Black Capricorn te bewonderen zijn.

AVALANCHE PARTY + ABDOMEN @ CUL DE SAC

De Cul heeft in mei met name voor rockliefhebbers genoeg op het programma staan: Het concert van Rotterdams fenomeen Hausmagger mag uitverkocht zijn, je kunt nog wel gratis genieten van The Ten Bells de elfde, Mooon, Storksky en Jellephant de vierentwintigste en Soviet Grass de dag erna. Energiek Brits garagebezoek komt van Avalanche Party, dat het noordse Abdomen meeneemt.

DODECAHEDRON @ 013

Weinig lokale bands die de laatste jaren zoveel losgemaakt hebben in de internationale metalwereld als Dodecahedron. Vanavond presenteert dit even geavanceerde als compromisloze vlaggenschip van de vaderlandse metal zijn onlangs verschenen schijf ‘Kwintessens’, de langverwachte opvolger van het debuutalbum uit 2012. Sinistere ondersteuning komt van Verwoed en Ulsect. Ben erbij.

BOEF EN DE GELOGEERDE AAP @ 013

We blijven nog even in 013 voor een presentatie in een geheel andere categorie – die van de hiphop. De jongens van Boef En De Gelogeerde Aap hebben namelijk een nieuwe EP genaamd ‘Tussen Kunst En Kitsch’ gemaakt, en dat vraagt natuurlijk om een feestje. De jongens van Zwart Licht en aanstormende Tilburgse rapper Massi zijn ook uitgenodigd. Daarbij kun jij uiteraard niet ontbreken.

WAKEEM @ HALL OF FAME

Dat hiphop erg leeft in onze stad, wordt nog eens ten overvloede bevestigd door de EP-presentatie van Wakeem een kleine week later in Hall of Fame. Deze ‘Yongen uit de 5011’ heeft zijn sporen verdiend op de talentenavonden van hiphopplatform To The Max en was bijvoorbeeld ook al eens te spotten in het voorprogramma van Yung Internet. Laat hem deze vrijdagavond goed voor je maken.

MATTEO MYDERWYK @ PARADOX

In Paradox is het muzikaal eigenlijk altijd raak, maar met name aan het slot van de maand staan er wat concerten gepland die we je niet willen onthouden: Voordat de immer enerverende Hackensaw Boys de maand uitluiden, kun je je in het laatste weekeinde laven aan de klanken van pianist Matteo Myderwyk (zaterdag) en de liedjes van Isabelle Amé (zondag), die beiden met nieuw werk komen.

NICK EN DE DOORSNEE @ HALL OF FAME

Ben je alle presentaties aan het einde van de maand nog niet beu? Gelukkig maar, want de lokale Nederpoppers van Nick En De Doorsnee staan te popelen om hun debuutalbum op de laatste dag van mei in de Hall aan de wereld te presenteren, met hulp van de enigmatische acts Okwaro en HeijsterMeister. Zorg ervoor dat je tegen het nageslacht kunt zeggen dat je erbij was.