In de zomermaand juni geven de festivals de toon aan, en daar hebben we er ook in Tilburg en omstreken vele van – we noemen bijvoorbeeld een Best Kept Secret en een Woo Hah! Niet getreurd als je daar geen kaartje voor hebt: Neem met Pinksteren gewoon even de trein naar Den Bosch voor het geweldige Jazz In Duketown. Bovendien laten de cafés en zalen zich ook zeker niet onbetuigd.

FRANK VALENZA @ CUL DE SAC

Zo kun je op de eerste dag van de maand al helemaal gratis en voor niets terecht in de Cul voor een optreden van Frank Valenza, die wordt gepresenteerd als het vrolijkere alter ego van frontman Giuseppe Valenza van het Utrechtse Bodypolitics. Nochtans worden ons nog steeds zwarte gal en zwavel in het vooruitzicht gesteld, dus hoe het precies gaat uitvallen, moet je zelf gaan uitvinden.

YAWNING MAN @ LITTLE DEVIL

Het drukst programmerende podium is deze maand (zoals zo vaak) Little Devil. Niet alleen kun je er genieten van gratis optredens van onder meer Doodskop, Angstgegner, Lost InSanity, Vera Zané en het Zweedse Deadheads, ook staan er de nodige cultnamen op de rol. Zo kun je deze vrijdag Yawning Man aanschouwen, dat grote invloed heeft uitgeoefend op Kyuss, QOTSA en Fu Manchu.

SIX ORGANS OF ADMITTANCE @ SOUNDS

Misschien dat de naam Six Organs Of Admittance wel een belletje doet rinkelen – mocht dat zo zijn, dan heeft dat ongetwijfeld te maken met het feit dat Ben Chasny (de man achter deze avant-folk act) een zestal jaren geleden te gast is geweest op Incubate met zijn ‘Mariakapellenproject’. Vandaag is hij te gast in Sounds, waar je gewoon voor niets kunt binnenwandelen. Doen dus.

SCHERPST VAN DE NEDER @ HALL OF FAME

De Hall heeft in juni ook nog wat fijne shows op het programma staan. Zo kun je een week voor bovenstaand evenement al naar een To The Max-avond met hiphoppers Cho en Cazz Major, en keert een week erna het gratis talentenfestijn Sprokkelrock terug. Deze vrijdag kun je echter kijken en luisteren naar enkele leuke Nederlandstalige bands als De Eerste De Beste en Moeders Mooiste.

PRIMUS @ 013

Wil je deze maand (buiten de festivals) nog een echt grote show zien en heb je daar toevallig ook het geld voor, dan bevelen we je van harte aan voor het illustere Primus te kiezen. De concerten van Evanescence en Paramore mogen dan vlotter uitverkopen, als het om originaliteit en inventiviteit gaat verslaan Claypool, LaLonde en Alexander deze acts met gemak (en ze zijn ook veel grappiger).

ANA POPOVIC @ HEYHOEF BACKSTAGE

De Reeshof staat nu niet direct bekend om zijn bruisende uitgaansleven, maar met dank aan Heyhoef Backstage is het er toch niet helemaal stil. Wat heet, voor liefhebbers van blues(rock) is het eigenlijk zelfs een goed bewaard geheim te noemen (en dan niet bij wijze van marketingslogan). Deze avond is niemand minder dan zangeres en gitaarheldin Ana Popovic er te gast. Gaat dat zien.

VOIVOD @ LITTLE DEVIL

Je kunt niet om de metal heen op de langste dag van het jaar, want waar 013 met Slayer op de proppen komt, staat in het achterzaaltje van Little Devil (!) een Canadese grootheid in het genre op de planken: Voivod. Organisator Mario van Dooren van Mario’s Metal Mania bestempelt dit als zijn favoriete band en er zijn voorwaar slechtere keuzes mogelijk. ‘Bij zijn, meemaken’ kortom.

IRIS’ WIJSJE @ PARADOX

Het Paradoxseizoen komt deze maand ten einde, maar niet voordat er de nodige afstudeerconcerten hebben plaatsgevonden, onder meer van veelzijdig vocaliste Sanne Rambags. Tevens staan er nog een drietal cd-presentaties (van Flor De Amor, Verstappen! en Barrelhouse) op stapel in het kader van de Muziekmarathon, die afgesloten wordt met het multidisciplinaire minifestival Iris’ Wijsje.

FESTIVAL MUNDIAL @ SPOORZONE

Ondanks het wegvallen van subsidies strijkt Festival Mundial ook dit jaar in het laatste weekeinde van juni neer in de Spoorzone. Met een duidelijk vernieuwd concept, dat wel, waarin de nadruk niet zozeer ligt op ‘wereldmuziek’ per se, maar meer op aanstormend gemêleerd talent in de hiphop, R&B, soul en elektronische muziek. Zin om lekker te dansen? Dan ben je hier aan het juiste adres.