Voordat de zomerstop ook voor Gifgrond een feit is, trakteert het Tilburgse ondergrondse initiatief ons nog op een aangename zondagse middagbijeenkomst, waarbij we in de gedaante van Fiesta Toxicana een primeur van eigen bodem voorgeschoteld krijgen, aangevuld met intercontinentale elektronische klanken van 7697 Miles en Raw C, plus de draaikunsten van DJ Sampelman.

Achter Fiesta Toxicana gaan multi-instrumentalist Marcel Cuypers en elektronicus Wiel Seuskens schuil. Dit zuidelijke duo op leeftijd kent elkaar al talloze jaren, maar was nog niet eerder in deze combinatie te aanschouwen. Sterker nog, zoals de naam reeds doet vermoeden is men speciaal met het oog op Gifgrond samen aan de slag gegaan. Of iets dergelijks al eens eerder is voorgekomen, durven we niet met zekerheid te zeggen, maar bijzonder is het hoe dan ook. De overalls met driehoekige ‘gevaar’-stickers waarin de heren voor de gelegenheid gestoken zijn, passen sowieso prima bij de Gifgrondatmosfeer, wat ook voor de speelse en spontane muziek van het tweetal geldt: Terwijl Cuypers afwisselend op toetsen, klarinet(achtigen) en ‘tropische’ percussieblokken tekeergaat, zorgt Seuskens voor een kwieke en vrolijke elektronische inbedding van het geheel. Een toepasselijk bizarre en warmbloedige performance, die voorbij is voor je er erg in hebt.

Met het Duits/Chileense samenwerkingsverband 7697 Miles duiken we vervolgens in meer subliminale, nocturnale sferen. Hoewel Europese helft Dieter Mauson nog wel eens een elektrische gitaar aan wil raken tijdens de performance, zijn de klanken die hij daarmee produceert eerder op timbre dan op harmonie of melodie gericht, en ze gaan dan ook geruisloos op in het elektronische tapijt dat hij samen met zijn Zuid-Amerikaanse partner Cristóbal Rawlins in de ruimte uitspreidt, vergezeld van kleurige abstracte projecties. Ondanks de gerede distantie die de thuisbases van de beide heren scheidt (de naam van dit project verwijst naar de hemelsbrede afstand tussen Hamburg en Santiago de Chile), slaagt dit tweetal er wonderwel in een hypnotisch en meeslepend gezamenlijk statement af te geven.

Tenslotte neemt Cristóbal Rawlins de honneurs nog even in zijn eentje waar als Raw C, een project dat zoals de laatste tijd bij Gifgrondafsluiters gebruikelijk is geworden erg op dansbaarheid inzet. Aanvankelijk is er een klein technisch probleem in de vorm van wegvallende bassen, maar dit euvel wordt snel opgelost, en dan staat niets een dreunend einde van deze negenenvijftigste editie meer in de weg. Net als in de pauzes tussen de acts kan DJ Sampelman vervolgens nog zijn vreemdsoortige plaatjes op het publiek afvuren, in afwachting van het openluchtdiner dat voor alle liefhebbers ter afsluiting van dit geslaagde Gifgrondseizoen georganiseerd wordt. Op naar jubileumnummer 60!

DJ Sampelman

Smoking Support

Wilma's Cake

Gifgrond 59