Liefhebbers van festivals hebben niets te klagen in april. Allereerst is daar natuurlijk het machtige Roadburn, in aanloop waarvan we je nog een apart lijstje met aanraders gaan geven. In de omtrek van deze stad treffen we echter tevens Paaspop en nieuwlichter Bands In A Barn aan. Helaas is er ook droef nieuws: Extase sluit na deze maand haar deuren... maar gaat gelukkig wel met een knal.

KLONE + SCARLET STORIES @ LITTLE DEVIL

D’n Devil heeft uiteraard wederom een uitstekend gevuld programma deze maand, dat je met metal van El Salvador tot Malta en van Spanje tot Litouwen laat kennismaken. Het begin is ietsje ingetogener, maar desalniettemin meteen goed met een nieuwe editie van Little Devil Unveiled, de akoestische concertserie waarin ditmaal het Franse Klone en ons eigen Scarlet Stories aantreden.

SIMON KEATS + MERCY JOHN @ 013

In 013 vind je deze maand naast Roadburn ook veel kleiner moois, van cultheld King Dude (die trouwens al eens op dit festival te bewonderen was) tot het aanstormende Yung Internet, om nog maar te zwijgen van het Koreaanse Jambinai en supergroep van eigen bodem Mayan. Voor een fraaie, folky start zit je echter al gebakken bij Simon Keats (bekend van The Kik) en Mercy John.

JORIS POSTHUMUS GROUP @ PARADOX

Muziekpodium Paradox trapt april af met de fusion van snarenvirtuoos Alex Skolnick, en biedt verder onder meer een verjaardagsoptreden van Gare Du Nord, een gratis concert van huisorkest Vlek en een optreden van Eric van der Westen’s Playground. Als we echter één show niet willen missen, dan is het wel deze van saxofonist Joris Posthumus met zijn energieke Japanse vrienden.

THE GLÜCKS @ CUL DE SAC

Niet alleen vormt de Cul vier dagen lang het meest intieme Roadburnpodium, ook staan er eerder in de maand nog een paar interessante losse shows op het programma. Zo kun je een week voor het festival reeds genieten van de eigenzinnige rockgeluiden van Nouveau Vélo, terwijl je jezelf deze eerste donderdag van april al danig in het zweet kunt werken bij de garageherrie van The Glücks.

POCKET KNIFE ARMY + TIMECOP1983 @ HALL OF FAME

Naast de negende editie van The Noise Of Holland (waarbij onder vele anderen het guerrillarocktrio Betonfraktion acte de présence geeft), een talentenavond van hiphopplatform To The Max, en een fijn punk/garagefeest aan het einde van de maand, kun je deze donderdag genieten van een verse elektronische Wire met Pocket Knife Army en het op Stukafest reeds zo succesvolle Timecop1983.

BUCKRIDER + AN EVENING WITH KNIVES @ EXTASE

Café Extase mag dan wederom sluiten, dat betekent niet dat er in april niets meer te beleven valt. Het hardcorecollectief Wolstad Verbond organiseert bijvoorbeeld maar liefst twee avonden met klinkende namen, en een dag nadat lokale metalbands Mad Baron, The Devil’s 3rd en Minions Of Doom optreden, dient zich zelfs een splinternieuwe (veteranen)groep Buckrider aan. Entree is vrij.

ANNA RUNE @ KUNSTMAAN

Artistieke vrijplaats Kunstmaan (waarvan je overigens vriend kunt worden, hetgeen van harte aan te bevelen is) heeft deze maand opnieuw een aantal toffe muzikale evenementen op de rol staan. Twee weken nadat de kleinkunstige lolbroeken van Malibu er met Echte Mensen een dubbelconcert geven, komt gelauwerd liedschrijfster Anna Rune er tijdens de Sofa Sessies haar werk vertolken.

BANDS IN A BARN @ DE NIEUWE ERF

Voor de mensen die het zware Roadburn moeilijk kunnen verteren, is er dit jaar een fris ruraal alternatief opgesprongen: Bands In A Barn, een tweedaags festival op groepsaccommodatie De Nieuwe Erf in Diessen, waarover je al op onze site hebt kunnen lezen. Met een keur aan acts, aangevoerd door I Am Oak (zaterdag) en Rachael Yamagata (zondag) gaat dit zeker gaaf worden.

BAZZOOKAS @ EXTASE

Dat Extase niet met een zielige snik afscheid wenst te nemen van het publiek, blijkt wel uit het allerlaatste concert dat er gepland staat: het enerverende ska-orkest Bazzookas was al eens eerder te gast in de achterzaal van het café, en maakte er toen één grote vrolijke bende van. Geen betere band om een zaal die plaats bood aan menig onstuimig live evenement mee te sluiten kortom. Ben erbij.