3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand januari

Redactie 3voor12 Tilburg ,

Geopolitiek gesproken belooft het nieuwe jaar op zijn zachtst gezegd twijfelachtig te worden, maar als we naar het concertaanbod in ons eigen stadje kijken, kunnen we ons in de eerste maand alweer in de handen wrijven. Het laatste concert van The Dillinger Escape Plan in 013 is reeds uitverkocht, maar ook afgezien daarvan is er genoeg te zien voor de liefhebber van het betere (en hardere) werk.

SEALOW + 34 BARTON ST. – 6 JANUARI, LITTLE DEVIL
Een nieuw jaar kun je natuurlijk niet toepasselijker inluiden dan met een kakelverse band. Het jonge Tilburgse rockgezelschap Sealow, dat al een leuk visitekaartje heeft afgegeven met de EP ‘Balancing In Both Worlds’, viert met Driekoningen zijn podiumdebuut in Little Devil. Steun komt van de Utrechtse formatie 34 Barton St. en de entree is gratis. Ga vooral eens een kijkje nemen.

TUBE: CLOSET DISCO QUEEN + ELLA PINE – 12 JANUARI, HALL OF FAME
Naast een snoeiharde 013-op-locatie-bijeenkomst op zondag de achtste vinden we aan het begin van de maand ook weer een fijne Tube-avond in de Hall. Anders dan de naam wellicht doet vermoeden maken de gasten van Closet Disco Queen geen disco, maar wel wordt ons een bijzonder dansbare vorm van psychedelica in het vooruitzicht gesteld. Het prille Ella Pine maakt het affiche compleet.

LITTLE DEVIL RITUAL BLACK FEST – 13 & 14 JANUARI, LITTLE DEVIL
Na een geslaagde eerste editie begin vorig jaar keert Little Devil Ritual Black Fest dit tweede weekeinde van 2017 terug. Onder aanvoering van lokale doomtrots Faal (vrijdag) en het occulte LVTHN (zaterdag) treedt er opnieuw twee dagen lang een keur aan obscure metalbands aan, luisterend naar stemmige namen als Nefast, Dood, Asgrauw en (prachtig archaïsch) Orewoet. Feest.

PHILHARMONIE ZUIDNEDERLAND & TEMKO – 19 JANUARI, KOEPELHAL
De mannen van Temko brachten hun multimediale epos ‘Darkness Rises’ over de kosmische tocht van de ruimtesonde Pioneer 10 al eens voor het voetlicht in De NWE Vorst. Deze donderdag pakken ze het echter nog groter aan door de handen ineen te slaan met de Philharmonie Zuidnederland voor een uitvoering in de immense Koepelhal in de Spoorzone. Als dat geen vuurwerk gaat opleveren...

WAVE INVASION 5 – 20 JANUARI, HALL OF FAME
Ook in de tweede helft van de maand heeft Hall of Fame genoeg op het programma staan. Naast een samenwerking van hiphopplatform To The Max met de Herman Brood Academie en een Tattoofest met muzikale bijdragen van talloze plaatselijke grootheden (Razend, Milkman, Gigatron2000) staat er onder de noemer Wave Invasion een toffe avond vol Brabantse wave- en industrial-acts gepland.

LUCIFERICON + TREURWILG – 21 JANUARI, LITTLE DEVIL
Een dag voordat je de zeldzame gelegenheid hebt wat hiphop op de planken van Little Devil uitgevoerd te zien worden, kun je in het kader van het veertigjarige jubileum van stamgasten Gerben en William gratis getuige zijn van de verrichtingen van ouderwetse deathmetalband Lucifericon en lokaal doomvehikel Treurwilg. Een uitstekende zaterdagavondbesteding.

ASKO | SCHÖNBERG – 24 JANUARI, HET CENAKEL
Podium voor onalledaagse kamermuziek De Link heeft deze voorlaatste dinsdag van januari het gerenommeerde hedendaagse ensemble Asko|Schönberg over de vloer, dat ‘Worker’s Union’ van Louis Andriessen zal spelen. Met hulp van studenten van het Fontys Conservatorium zal ook aan Terry Rileys meesterwerk ‘In C’ weer een nieuwe draai worden gegeven. Voer voor avonturiers.

VLEK – 25 JANUARI, PARADOX
Zoals gebruikelijk vind je ook deze maand een reeks kwalitatief hoogstaande concerten variërend van jazzrock (albumpresentatie Delfos?) tot americana (Rob Klerkx & The Secret en The Jaydees) in Paradox. Een gezelschap dat bijzonder moeilijk in een hokje te stoppen is, maar wel altijd garant staat voor een boeiende avond, is huisorkest Vlek, dat je vandaag voor niks kunt bewonderen.

TANGLED HORNS + BEROERTE – 26 JANUARI, CUL DE SAC
Een week voor bovenstaand evenement biedt Cul de Sac ruimte aan Peccadillo, een gezamenlijk initiatief van 013, de Hall en de Cul om bands uit het zuiden meer in de schijnwerpers te zetten. Deze laatste donderdag van de maand is het echter tijd voor de woeste rockbende Tangled Horns en de lokale matties van Beroerte om de kuil met zweet te doordrenken. De toegang is vrij.

LASTER + ASHTAR + THE FIFTH ALLIANCE + BLOEDPROP – 28 JANUARI, EXTASE
Voor een mokerhard slot van de ijsmaand zit je geramd bij Extase. De eerste drie vrijdagen van januari kun je er al terecht voor de voorrondes van de Tilburgse BandBattle, maar het laatste weekeinde laat zich ook gelden met achtereenvolgens een aan punk, oi! en hardcore gewijde avond en een loodzware zaterdagbijeenkomst met bovengenoemde vier vernietigende acts. Komt dat zien.