3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand februari

Redactie 3voor12 Tilburg ,

Naast grootheden in de harde rock en metal als Kreator, Dream Theater en Glenn Hughes (alle te zien in 013) biedt de sprokkelmaand vooral ook heel veel, al dan niet gratis, klein maar fijn vertier: zo staan er enkele bandwedstrijden op de rol en doet het Stukafest opnieuw onze stad aan. Laat je dus niet afschrikken door een paar druppels en verblijd je favoriete muziekhonk met je presentie.

ROCKACADEMIE GRADUATION SHOWCASE – 1 FEBRUARI, KLEINE ZAAL 013
Hoewel 013 sinds de verbouwing begrijpelijkerwijs vooral strooit met grote namen zoals de bovengenoemde, is er gelukkig bij tijd en wijle ook nog plek voor jong en aanstormend talent – tijdens de 013-op-locatie-avonden bij andere lokale podia, maar een enkele keer ook op het eigen plankier, zoals vandaag, wanneer Shoulders Of Giants, Alexa en Beatbusters mogen aantreden.

THE NAKED SWEAT DRIPS – 2 FEBRUARI, CUL DE SAC
Genoeg moois in de Cul deze maand, zoals een gratis performance van Aidan & The Wild gesteund door de lokale rijzende sterren van Convoy, en de hyperenergieke combinatie van Traumahelikopter en Mexican Surf die de houten vloer ongetwijfeld op de proef zal gaan stellen. De eerste donderdag is het echter ook al goed raak met de hevig transpirerende psychorock van The Naked Sweat Drips.

BANDBATTLE FINALE – 4 FEBRUARI, EXTASE
Na de voorrondes van januari is het deze zaterdag tijd voor de onvermijdelijke finale van de BandBattle in Extase. Dutch Balls, Windup Space, Vera Zané (die later in de maand trouwens ook nog in Cul de Sac te zien is), Johnny Jester en Yesterday’s History nemen het tegen elkaar op om een felbegeerd plaatsje op het 013 podium te bemachtigen. De toegang is vrij, dus laat je zien.

DARREN CROSS – 5 FEBRUARI, KAFFEE LAMBIEK
Het oergezellige Kaffee Lambiek duikt vanwege zijn gerichtheid op de oudere muziekliefhebber niet zo heel vaak op in deze lijst, maar om het programma van het eerste weekeinde van februari kunnen we toch echt niet heen: zaterdag is er een Woolstock Winterfest met onder meer Malibu en De Bossen, zondag maakt Australiër Darren Cross er zijn Nederlandse debuut... allemaal voor nop.

STUKAFEST – 9 FEBRUARI, DIVERSE LOCATIES
De tweede maand van het jaar, de duisternis omringt ons nog, dus geen betere tijd om je ‘s avonds terug te trekken in allerhande knusse en aparte studentenhokken. Het Stukafest heeft ook dit jaar weer een fijn pakket van acts samengesteld, waarbij je naast literatoren en andere kunstenmakers bovenal heel veel muzikanten kunt bewonderen, van Fabian Louis tot cultheld Harry Merry.

DORDEDUH + TRANSCEATLA + WITCHES OF DUNE – 13 FEBRUARI, LITTLE DEVIL
Voor een overvloed aan gratis evenementen zit je in februari wederom goed bij Little Devil, of het nu gaat om progressieve metal (The Mad Baron en Mistral), heavy en thrash (Burning en Grindpad) of primitieve folkklanken (Baldrs Draumar). Niet voor niks, maar wel intrigerend zijn de optredens van de duistere Roemeense acts Dordeduh en Transceatla, ondersteund door Witches Of Dune.

CHARL DELEMARRE + MAURICE VAN HOEK – 16 FEBRUARI, KUNSTMAAN
Eigenzinnige artistieke vrijplaats Kunstmaan zit weliswaar financieel in zwaar water (liefhebbers van deze bijzondere plek en haar activiteiten kunnen vriend worden), Sofa Sessies heeft gelukkig nog een aantal intieme concerten op deze locatie gepland staan. Zo kun je jezelf deze donderdag laten meevoeren door de liedjes van Charl Delemarre en Maurice van Hoek. Warm aanbevolen.

WHISPERING SONS + FJORDWALKER – 17 FEBRUARI, HALL OF FAME
De Hall doet deze maand onder meer een duit in het zakje met een Tube-avond op vrijdag de derde, waarbij Mantis, Gross en het geweldig genaamde Kieteldood voor wat rockherrie gaan zorgen. Twee weken later is het tijd voor het jongere elektronische broertje Wire, dat ons trakteert op het Belgische postpunk/wave-ensemble Whispering Sons en Russische (!) geestverwant Fjordwalker.

ERIC VAN DER WESTEN’S PLAYGROUND – 22 FEBRUARI, PARADOX
Vrienden van het vrije geluid hebben ook deze maand weer veel om naar uit te kijken in Paradox, van het Carte Blanche concert van vocaliste Sanne Rambags via een uitvoering van Keith Jarretts klassieker ‘The Köln Concert’ door Ralph van Raat tot vlammende bluesrock van de Ruben Hoeke Band. Bassist Eric van der Westen en band doen het podium ook aan, en dat is altijd goed nieuws.

METAL BATTLE NOORD-BRABANT – 24 FEBRUARI, LITTLE DEVIL
De Brabantse voorronde van de nationale Metal Battle vindt dit jaar opnieuw in Little Devil plaats. The Invict, Inferum, Ocean Depths en Stone Burner zullen het tijdens deze competitie tegen elkaar opnemen en strijden om een plek in één der halve finales, die medio maart plaatsvinden en uitmonden in de landelijke finale op 22 april. Ga dat lokale talent deze vrijdag vooral checken.