Cul pas laat op gang voor crowdsurfzoekend traumahelikopter

Opener Mexican Surf voorzien van de juiste punch

Nick van den Ende ,

Kleine vlokjes sneeuw vallen nog naar beneden als de eerste bezoekers de Cul de Sac binnen schuifelen op deze koude vrijdag in februari. Buiten is het kil en fris, maar binnen slaan deze avond de vlammen van het podium met de beste garagerock acts die Nederland op dit moment te bieden heeft in de gedaante van traumahelikopter en opwarmer Mexican Surf.

Mexican Surf

Het is klokslag negen uur als de Ossenaren van Mexican Surf op het podium van Cul de Sac stappen. De vijf tacovreters, onder leiding van de slungelige zanger Jules, laten er geen gras over groeien en gooien hun energieke surfy gammelende punk over het publiek uit, wat ondertussen de kuil flink vult. Met een punch die doet denken aan bands van de jaren 80 zoals JFA, Agent Orange en The Germs, maar ook aan lokale en meer recente vrienden Iguana Death Cult (de zanger draagt een shirt van de band), dient Mexican Surf als goede opwarmer van de avond. Bij slotnummer 'Guts', waarbij de frontman het podium verlaat en als een maniak door de kuil rent, krijgt deze recensent op een positieve manier heimwee naar Minor Threat. Met een welgemeend “We hebben ook shirts!” verlaat de band het podium en begeeft zich onder de bezoekers.

traumahelikopter

Een krap halfuur later stappen de ons ondertussen zo bekende Noord-Groningers het podium op, begeleid door een jolig nummer over de stad van herkomst. Het is niet hun eerste keer in Tilburg, maar wel met de nieuwe plaat 'Competition Stripe', die eind 2016 uit kwam. De zaal is vol en Mark (Lada, zang/gitaar) geeft er gelijk gas op. Met hun kenmerkende sound, bestaande uit twee gitaren, een drumkit uit drie delen een hele hoop branie en nog meer fuzz, brengen ze no-nonsense rock'n'roll zoals het hoort. 

De set, bestaande uit een gezonde mix van oude nummers en nieuwe songs, kan rekenen op een warm onthaal. Beginnend met 'Alone' van tweede album 'I Don't Understand Them At All' maar ook al snel  laatste single 'Another Year', aangekondigd met een welgemeend “deze is voor Oscar” – een van de honden uit de clip van het nummer.  Zanger Lada grijpt voor het intro van 'Losing Grip' even de kans om een oude vriend in het publiek te groeten en rent dan snel weer terug, om tweede gitarist Daan (van Dalen) even te helpen door als microfoonstandaard te dienen. Ondanks dat de band echt goed z'n best doet, blijft het publiek tot laat in de set vrij statisch en lijkt het de kat uit de boom te willen kijken. Pas tegen het einde, bij hits als 'I Ain't Working This Summer' en 'Room Service', van het titelloze debuutalbum, komen de voetjes van de vloer.  Een show als een band van dit kaliber is niet af zonder een paar goeie crowdsurfs, maar bij gebrek aan publieksactiviteit doet trauhmahelikopter's zanger het maar even zelf. Na een kleine 40 minuten zit de show er al weer op, maar niet zonder een cover van The Replacements' 'Bastards Of Young'. Een band als dat eerste glas bier na een lange dag werken – heel lekker, precies wat je nodig had, maar weer veel te snel voorbij en het laat je snakken naar meer. 

Voor de releasetour van Competition Stripe speelt traumahelikopter ook nog op 18 februari in het Mezz Café in Breda.