Incubate 2016: Nurse With Wound vraagt net te veel van de argeloze festivalganger Incubate 2016: Nurse With Wound vraagt net te veel van de argeloze festivalganger

Ontregelende geluidscollages doen hun werk

, Joost Peters

Incubate 2016: Nurse With Wound vraagt net te veel van de argeloze festivalganger

Ontregelende geluidscollages doen hun werk

Joost Peters ,

Al bijna 40 jaar timmert Nurse With Wound aan de weg met avantgardistische dadakunst. Vanavond verzorgen Steven Stapleton en zijn secondanten het slotakkoord van deze eerste Incubate-editie 'nieuwe stijl' in de Jupiler Zaal van 013.

HET CONCERT

Nurse With Wound, Jupiler Zaal, 15 mei 2016.

DE ACT

1978: in dat jaar komt de gewonde verpleegster ter wereld. Verwekker is Steven Stapleton, die dit in samenstelling wisselende collectief als vehikel gebruikt voor ontregelende geluidscollages. Vandaag zien we vijf heren op een rij staan. Laptops, een basgitaar en allerhande attributen (strijkstokken, flesjes met piepende dopjes, een Zuid-Afrikaans muziekinstrument (waarover later meer)): ze vormen de ingredienten voor een set van ruim een uur waarin geen moment hetzelfde is. In schril contrast met die auditieve dynamiek staat de statisch podiumpresentatie: er gebeurt, excusez le mot, geen reet on stage. Enige visuele verlichting wordt gevonden in de fraaie achtergrondvisuals.

HET PUBLIEK

Het is opvallend druk tijdens dit slotoptreden van deze Incubate-editie. En: wat is het stil! Chapeau.

HET MOMENT

Tja, in een set die zo statisch oogt en waarin we een vol uur doordenderen, is het lastig om één moment aan te wijzen. Toch gebeurt er al in de eerste vijf minuten iets opmerkelijks: een van de heren neemt een oranje vuvuzela ter hand. Een vuvuzela! Heel even dromen we weg bij de herinnering aan het WK Voetbal in 2010.

OOK OPMERKELIJK

We zien de heren op het podium geen één keer zelfs maar glimlachen. Naarmate het optreden vordert dringt de vraag zich op: hebben ze er eigenlijk wel lol in? Het gebeuren op het podium heeft steeds meer weg van een humorloze strafexpeditie.

HET OORDEEL

Een collectief als Nurse With Wound, met zijn dadaïstische geluidscollages, hoort uiteraard bij een festival als Incubate, en wie zijn muzikale horizon wil verbreden zit vanavond geramd. Tegelijkertijd vraagt de act wel het nodige inlevingsvermogen van de bezoekers; de schatten van Nurse With Wound geven zich maar lastig prijs. Voor déze bezoeker bleek de kloof op deze zondagavond uiteindelijk onoverbrugbaar.

DE FOTO

Nurse With Wound op Incubate 2016

Nurse With Wound op Incubate 2016

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg