3voor12/Tilburg Tipt: Incubate eerste editie nieuwe stijl 3voor12/Tilburg Tipt: Incubate eerste editie nieuwe stijl

Deze concerten moet je checken komen weekend

, Redactie 3voor12/Tilburg

3voor12/Tilburg Tipt: Incubate eerste editie nieuwe stijl

Deze concerten moet je checken komen weekend

Redactie 3voor12/Tilburg ,

Wat!? Weet je nou na al die tijd nog steeds niet welke acts je niet mag laten liggen bij de komende editie van Incubate? Geen nood. De redactie van 3voor12/Tilburg haalt voor jou weer eens de krenten uit de pap, zodat jij in ieder geval een mooie route kan plannen voor de eerste editie nieuwe stijl.

1.
Ggu:ll
Voor de trouwe Incubate-bezoeker zijn de Tilburgse doomhelden al lang geen onbekenden meer. In 2014 sloten ze de ‘metalwoensdag’ nog af met een indrukwekkende set. Deze editie presenteert de band zijn debuutalbum, getiteld ‘Dwaling’. Een ernstige dwaling zou het dan ook zijn om deze show in de Little Devil te laten schieten, want Ggu:ll maakt muziek die juist live ervaren moet worden, met loodzware gitaarakkoorden die tot in het beenmerg door resoneren.

2.
Michael Rother
Of het nu vriest of dooit, september is of mei; Incubate zou Incubate niet zijn zonder keuzestress. De zaterdagavond is zo’n typisch overschot aan luxeproblematiek. Tegelijkertijd met Ggu:ll staat namelijk krautpionier Michael Rother in 013. De Duitser was ooit lid van Kraftwerk, maar dat is bij lange na niet het belangrijkste op zijn cv. Hij richtte daarnaast namelijk de legendarische band Neu! op, en was met zijn werk met Harmonia en Cluster een van de grote inspiratoren van wijlen Bowie’s Berlijnse periode, goed te horen op diens album Low. Rother speelt werk uit alle fasen van zijn carrière, dus mogen we deze set zonder overdrijven essentieel noemen.

3.
Gewoon Fucking Raggen
Need we say more? Nou vooruit. Deze drie maken onverdunde hardcorepunk en brachten afgelopen februari hun debuut uit bij het Tilburgs/Eindhovense label Monomentum. Verder staan Rotterdammers bekend om ‘geen woorden, maar daden’, dus verwachten we in de Stadskelder gewoon een half uurtje… tja, gewoon fucking raggen!

4.
Torii
Dromerige indie uit Leiderdorp voor liefhebbers van – om maar wat te noemen – Connan Mockasin en Beach Fossils. Melodische composities zweven telkens met een sterke spanningsboog richting een nieuwe climax, en live is er in die trip ook regelmatig ruimte voor spontane jams. Zo weet niemand waar een set van Torii precies gaat eindigen. Als een warme omhelzing die toch weet te vervreemden.

5.
Colin Webster / Andrew Lisle
Incubate staat voor cutting-edge, dus kan deze tiplijst niet zonder een echte muzikale uithoek. Het draait voor veel Incubaters immers toch om verrast worden door spannende nieuwe acts. In dat geval bevelen wij van harte saxofonist Colin Webster en drummer Andrew Lisle uit Groot-Brittannië aan. Ze zorgen op zaterdag in Paradox voor zinderende freejazz/improv, en als dat bevalt moet je ook vooral blijven hangen voor Kodian Trio later op de avond. Dat is het nieuwste project van dezelfde twee, maar dan met ambient/drone-componist Dirk Serries aan de line-up toegevoegd.

6.
NAP EYES
Deze vierkoppige formatie uit Halifex, Canada zal Incubate voorzien van slacker-ish indie rock liedjes met melancholische thema’s om, zoals de bandnaam impiceert, fijn bij weg te dromen. Hun tweede album Thought Rock Fish Scale zag begin dit jaar het licht. Zanger Nigel Chapman zal met zijn troostende stem samen met zijn band op zondagmiddag ongetwijfeld je kater van zaterdag weten weg te spelen.

7.
Tacocat
Female fronted pop punk uit Seattle. Verwacht rammelende gitaren en liedjes over snoep, menstruatie, Water World en katten en dat allemaal uitgevoerd in alle kleuren van de regenboog. Niet voor niets schreef deze band de nieuwe themesong voor het nieuwe seizoen van The Powerpuff Girls. Daarbij is Tacocat zonder twijfel het leukste palindroom dat de Incubate line-up ooit heeft gekend.

8.
The Lumes
Beviel Rats On Rafts ons in september bij de laatste Incubate-editie nog uitstekend, nu is hier is alweer de volgende agressieve postpunkband uit Rotterdam. The Lumes combineren furieuze shoegaze en donkere noiserock, en hebben in korte tijd al een sterke livereputatie opgebouwd, mede dankzij de bijna psychotische performance van frontman Maxime Prins. Sinds de Stadskelder een Incubate-podium is, tellen we elke editie na afloop de voetafdrukken op het lage plafond. Het zou zomaar kunnen dat dit jaar de eerste act op dat podium daar al voor verantwoordelijk is. Want ja, met The Lumes kan de kiet óók gewoon om 19:00uur al aan gort, hoor.

9.
CLF Presents: Eurabia
Inmiddels een zekerheidje op festivals in de omgeving en ver daarbuiten: als Caïro Liberation Front aantreedt, gaat het dak er met theedoeken, wierook en wodka in no-time af. Deze Incubate slaat CLF zelf even over, maar presenteren de mannen wel een aantal andere acts. Sinds een tijdje organiseert het Tilburgse electro-cha3bi-collectief namelijk ook zijn eigen avonden onder de naam Eurabia, en met CLF’s neusje voor feest en liefde voor spannende dansmuziek, belooft ook dat gewoon weer een heet avondje te worden. Toch raden we enige terughoudendheid aan, want het echte Incubate-werk van deze editie moet dan nog gaan beginnen.

10.
Wolf Eyes
Het Amerikaanse Wolf Eyes maakt al twee decennia woeste, experimentele noise. Wie ze nog niet kent: dat klinkt dus ongeveer alsof Oneohtrix Point Never is gaan produceren voor Girl Band, maar dan voordat de wereld überhaupt ooit kennis met die twee acts had gemaakt. Zelf omschrijft Wolf Eyes hun muziek overigens onder meer als ‘trip metal’ en ‘homemade post-nuclear terror’, wat wellicht een goede indicatie geeft van de energie en intensiteit die ermee gepaard gaan.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg