Ggu:ll releaset debuutalbum Dwaling op doomavond Incubate Ggu:ll releaset debuutalbum Dwaling op doomavond Incubate

'Teksten hebben een averechts effect'

, Pieter Heijboer

Ggu:ll releaset debuutalbum Dwaling op doomavond Incubate

'Teksten hebben een averechts effect'

Pieter Heijboer ,

Doommetalband Ggu:ll brengt 20 mei het debuutalbum ’Dwaling’ uit en houdt de bijbehorende releaseparty zaterdag op Incubate in Little Devil. ’Dwaling’ is een verzameling van zes nummers die de luisteraar in het diepe gooien. ”Teksten geven houvast, dus hebben ze voor ons een averechts effect”, zegt gitarist en zanger William van der Voort.

Ggu:ll gaat al sinds 2009 mee in de doomscene. Na vele optredens en twee kleine releases was het tijd voor een album. Zaterdag deelt de Tilburgse formatie het podium van Little Devil met onder andere de Britse band Conan als onderdeel van Incubate. Zanger en gitarist William van der Voort legt uit waar Ggu:ll voor staat.

Na al die jaren is er nu Dwaling, hoe is het album?

Het was een lang proces. We schrijven alle muziek samen en blijven er graag lang aan sleutelen totdat het is zoals het hoort. Als niet iedereen er achter staat dan gaat het niet door, dat geldt voor elke riff, elke overgang, elke noot. We hebben verschillende nummers ook helemaal weggegooid omdat ze in onze ogen de tand des tijds niet doorstonden. Deze zes nummers staan we helemaal achter en die wilden we graag opnemen. We zijn erg trots op het resultaat. Mede ook door de mix van Joris Bonis.

Jullie hebben titels als ’Waan’, ’Dwaling (Gehirn und Abgrund)’ en ’Het smerige kleed van de ziel’. Welke boodschap brengt Ggu:ll?

We proberen vooral een gevoel over te brengen. Ik schrijf bijvoorbeeld geen teksten, maar probeer met mijn grunts een aanvulling te zijn op de instrumenten om het gevoel dat bij een nummer hoort, over te brengen. Gevoelens kan je niet altijd in teksten vatten en dat is voor Ggu:ll ook niet wenselijk. We willen graag dat mensen zichzelf verliezen in de muziek. Teksten zorgen voor een leidraad, houvast en hebben dan een averechts effect.

Wat is het gevoel dat jullie willen overbrengen?

Wat we proberen over te brengen zijn gevoelens van het verlies van controle, het ‘kapot’ gaan en je hervinden in en tussen het puin van de verwoesting.  Vergelijk het met het volgende: Je drijft op een houten vlot op de oceaan. De oceaan is een spiegeltje en alles om je heen is vertrouwd en veilig. In de verte nadert een storm. In de storm wordt je vlot uiteengereten. De bodem onder je voeten valt weg en je zakt in de oceaan. Door stromingen vastgehouden geraak je niet boven, maar buiten bewustzijn. Tegen de tijd dat je de oppervlakte weer bereikt en je proestend je eerste ademtocht weer binnen krijgt, ruik je dat er land in zicht is. Weldra zal je weer bodem onder je voeten voelen. Ademen heeft weer zin.

Jullie schrijven geen teksten, maar wat zing je dan?

Het zijn fonetische klanken. Ik heb dus wel bedacht wanneer ik wat zing en hoe het ongeveer klinkt, maar live is het altijd een beetje anders. Het is maar net hoe ik het voel, maar nu het op plaat staat, ligt het wel vaster. Eén nummer heeft wel tekst omdat Farida Lemouchi van The Devil's Blood daar bij zingt. Dat hebben we gedaan zodat zij het gevoel kan overbrengen dat wij ermee bedoeld hadden.

Wat kan het publiek zaterdag verwachten?

Een intense doomshow waar je ondanks dat je kapot gaat toch een heerlijk voldaan gevoel aan overhoudt. We gaan ’Dwaling’ helemaal spelen. Voor sommigen zal het een feest der herkenning zijn, maar we hopen natuurlijk dat er mensen komen die ons nog niet hebben zien spelen. Het wordt de vierde keer achtereenvolgend dat we op Incubate mogen staan en daar zijn we heel trots op. Dat festival zet samen met Roadburn Tilburg echt op de kaart.

Ggu:ll staat zaterdagavond in Little Devil tijdens de eerste dag van de Doom Days in het metalcafé in de Stationsstraat. De Doom Days is in samenwerking met Incubate, maar het is mogelijk om een apart kaartje te halen voor het programma in Little Devil. ’Dwaling’ is 20 mei verkrijgbaar op cd en zwart vinyl. Daarnaast is er een limited edition op groen vinyl.  

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg