Incubate mei 2016: "Een bescheiden maar zeer geslaagde editie" Incubate mei 2016: "Een bescheiden maar zeer geslaagde editie"

Napraten met nieuwbakken festivaldirecteur Jan Zobel

, Bas van Duren

Incubate mei 2016: "Een bescheiden maar zeer geslaagde editie"

Napraten met nieuwbakken festivaldirecteur Jan Zobel

Bas van Duren ,

Hij was moeilijk te missen het afgelopen weekend op Incubate: na het openingswoordje op vrijdag, mocht de boomlange, nieuwe festivaldirecteur Jan Zobel zich graag laten zien bij de verschillende podia die het festival rijk was. Vaak voorzien van een glimlach van oor tot oor,. Een geslaagde editie dus? "Een bescheiden, maar zeer geslaagde."

Nee, vreemd is Zobel niet met het Incubate-festival: hij werd vaker in het verleden gevraagd om advies en zat in de beoordelingscommissie. "Ik woon en werk al langer in Tilburg en ken het festival van toen het nog ZXZW was." Maar om het als festivaldirecteur te benaderen, dat is nieuw voor de in Duitsland geboren Zobel.

"Het is een behoorlijke vuurdoop om zo mee op te starten. Er komt veel op je af en je ziet echt het hart van Incubate. Dat heeft zich allemaal in een zeer korte tijd ontwikkeld: in januari kondigden we aan dat het festival deze opzet zou gaan krijgen en pas in half maart konden we naar buiten gaan met de programmering."

De nieuwe opzet vindt de directeur een goede: "Dat het minder overkill dan voorheen is, spreekt voor zich, maar er blijft meer dan genoeg over om uit te kiezen. 'Het oude Incubate-gevoel is terug' is wat ik veel hoor en daar ben ik zeer blij om. Het strookt met de mooie opkomst: over het hele weekend hebben wij duizend bezoekers gehad, waarvan er 607 met tickets via 013 en Incubate zijn binnengekomen. Daarnaast wachten we nog op de stand van de kaartverkoop bij De NWE Vorst, de Hall of Fame en Little Devil en dat zal naar verwachting rond de 150 zijn."

De komende editie staat alweer op de planning en een deel van de line-up is inmiddels al bekend gemaakt. Zobel: "De contouren zullen zich de komende weken laten zien, maar verwacht ook kunstprojecten van ons in de tussentijd zoals een paviljoen van Yona Friedman, en gaan we tijdens de september-editie meerdere kunstvormen tonen.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg