Paaspop 2015: Huoratron laat het bijna rillende publiek beven

Deze kale maniak laat er geen gras over groeien

Michael Janiec ,

De van kleur veranderende stroboscopen snijden responsief door de klappende tonen en versterken het contrast tussen licht en donker, evenals die tussen doodse stilte en supersonische chaos. Huoratron laat van een al haast kapotgelopen Paaspop geen spaan heel; een maniak toont zijn ware vorm achter de draaitafels. Eén die bezeten oogt in zijn regie van de ongenadige beat. Brengt hij zo vroeg al de meest dansbare verlossing?

HET CONCERT

Huoratron, Roxy, vrijdag 3 april 2015.

DE ACT

Doorbreekt qua creativiteit in danspasjes (en poses) de standaard van meeste dj's. Een kale afgod met een baard, evenals één met een zondig verlangen om het publiek in zijn delirium op te slokken. Huoratron is energiek en neemt het publiek op aanstekelijke wijze mee op sleeptouw. Een mix van electro, techno en een dosis aan schranz zweept de bezoekers geleidelijk op. De bijhorende lichtshow completeert de muziek en draagt verder bij aan het imposante slingeren van armen door deze Fin.

HET NUMMER

Het is niet zozeer een specifiek nummer dat het hier zo goed doet, maar de saamhorigheid van alle platen samen. Subtiele veranderingen houden het fris, en naarmate de set vordert krijgen melodieën extra lagen en wordt het net iets complexer. De gitzwarte selectie dendert door en door; veel constante kracht en de producties van Huoratron sluiten naadloos op elkaar aan. Een oergeluid zonder vocale poespas en met veel nadruk op een constante stevige danspas.

HET MOMENT

Zelfs in de latere fases van zijn set, weet hij de constante spanning in de muziek niet te doen verslappen: Het ene ogenblik filmt hij het publiek met zijn mobieltje en dan knalt hij er vervolgens uit het niets een knoeperd van een nummer in. Hij grijpt de aandacht als het ware en legt die vervolgens weer volledig bij de muziek. Huoratron toont zich als een dj én entertainer.

HET PUBLIEK

Het publiek slikt het als zoete koek. De brute en lugubere klanken komen op zo’n avond optimaal tot hun recht. Het slechte weer zorgt voor een ietwat prikkelbaar en verward publiek. Daar speelt de artiest goed op in, de bijna pesterige dj-mix en epilepsie-stimulerende stroboscopen dringen kundig alle breinen binnen. Ondanks de duidelijk merkbare vermoeidheid van het publiek is stilstaan onnatuurlijk nu. 

HET OORDEEL

Het geluid van Huoratron is op zijn plaats hier op Paaspop. Op ongeveer tweederde van de set stopt de dj een keer of twee om het publiek te bedanken. De kale man heeft ervan genoten, en geeft - zoals het hoort - deze energie terug aan het publiek. Het laatste bedankje van Huoratron mondt uit in een soort uitwisseling van oprechte dankbaarheid: er wordt flink heen en weer geschreeuwd en geklapt. Een prima performance dus; zowel Huoratron als het publiek hebben ervan genoten.