Gig Generator levert favoriete artiesten aan publiek

Nieuwe Android-app krijgt vuurdoop op Incubate

Wouter de Waal ,

Mis je nog wat lokale helden op het Incubate-affiche? De door IEMES-student Elke Rietveld bedachte en vorige week woensdag gelanceerde Gig Generator biedt uitkomst. Met die app kun je namelijk heel gemakkelijk op een keur aan plaatselijk talent stemmen via je Android. De drie meest gewaardeerde artiesten mogen op de festivalzaterdag in café Joris aantreden.

“Het begon eigenlijk met een idee dat ik had bij een schoolopdracht voor Business Model Marketing,” vertelt Elke. “De docent van dat vak was erg gecharmeerd van mijn concept, en moedigde me aan om het uit te werken tot een echt ondernemingsplan. Onder de noemer Newtopia Events heb ik onlangs ook daadwerkelijk een eigen onderneming opgericht. Het ontwikkelen en testen van mijn zelfbedachte app is nu mijn afstudeerproject geworden.”

“De gedachte achter de app is om mensen meer zeggenschap te geven over de evenementen die ze bezoeken. Concreet betekent dit dat je, na je e-mailadres ingevoerd te hebben, een hele serie acts voorgeschoteld krijgt die je kunt goedkeuren of afkeuren. Bij iedere act kun je desgewenst informatie opvragen en een YouTube-filmpje bekijken alvorens je keuze te bepalen. De best beoordeelde acts worden vervolgens opgenomen in het programma.”

“Incubate is de testcase voor deze Gig Generator: festivalmedewerker Erik Luyten, die ook een app voor Cairo Liberation Front heeft gebouwd, heeft me geholpen met het testklaar maken. De app als geheel is gebouwd door Jordi Betting, terwijl vormgever Mick Maas zich over het logo ontfermd heeft. Tot nu toe werkt de Generator alleen op Androids, maar de bedoeling is dat hij ook beschikbaar komt voor iOS.”

“Café Joris heeft al interesse getoond om avonden op basis van deze app te organiseren, en voor dance-avonden in 013 en evenementen als de Popronde lijkt deze toepassing me ook heel geschikt. Festivals zouden de app bovendien kunnen gebruiken om zaken als thema, voedsel en drank door het publiek te laten selecteren. Niet alleen krijgt de bezoeker zo meer controle over het aanbod, het festival krijgt ook meer zicht op wat het publiek wil, zonder dure marketingonderzoeken. Voor concertzalen en schouwburgen zou de app ten slotte een goed hulpmiddel kunnen zijn om jongeren bij het programma te betrekken. De mogelijkheden zijn legio.”

“Dat is echter allemaal nog toekomstmuziek. Voor nu kan iedereen tot woensdag de zestiende stemmen op de geselecteerde lokale acts die ze graag op Incubate zouden willen zien. De drie winnaars spelen de negentiende in Joris. Sinds de lancering van de app hebben al heel wat enthousiastelingen gestemd, maar hoe meer mensen meedoen, hoe leuker het natuurlijk is.”

Downloaden van de app doe je hier. De facebookpagina van Newtopia Events vind je hier.