Incubate, voor al uw… bier?

Incubate Craft Beer Fest: proefwalhalla voor bierliefhebbers

Joost Peters ,

Na de introductie van een succesvol festivalbier tijdens de editie van 2014, komt Tilburgs eigen undergroundfestival Incubate ook dit jaar weer met een uniek ‘Incubier’. Maar Incubate zou Incubate niet zijn als er niet ook wat verder wordt gekeken. Enter: het eerste Incubate Craft Beer Fest, een vrij toegankelijk proef- en drinkwalhalla op de laatste festivaldag.

Muziek, beeldende kunst, theater, cinema, stadsomspannende kunstprojecten (zoals de fietsende lichtjesparade van vorig jaar): Incubate staat al elf jaar bekend om zijn cutting edge programmering op vele vlakken. Inmiddels mag het Tilburgse festival ook bier tot zijn core business rekenen. 
 

Kruidige IPA

Wacht even… bier? Jazeker: bier! Tijdens de editie van 2014 introduceerde Incubate voor het eerst zijn eigen gerstenat: een fruitige tripel die gretig aftrek vond bij de bezoekers. Dit jaar krijgt dat Incubier een waardige opvolger. Voor de editie 2015 selecteerde de Tilburgse slijter T DRINKS drie biertjes waaruit de Incubate-crew kon kiezen. De keuze viel uiteindelijk op een kruidige India Pale Ale (IPA). Een bijzonder biertje, vertelt Jelle Agema van Incubate. “Het is geen biertje dat zich meteen vanaf de eerste slok laat omarmen. Maar als je de tijd neemt om deze avontuurlijke IPA te ontdekken, krijg je er veel voor terug.”

Gouden combinatie

Tijdens de proeffase ontstond bij T DRINKS (dat ook het jaarlijkse Tilburg Bierfestival organiseert) het plan om tijdens Incubate zelf iets bijzonders te doen met bierproeven. Tilburg telt enkele kleine, onafhankelijke bierbrouwerijtjes, en de gemiddelde Incubate-bezoeker is – getuige de bieromzet in de Tilburgse kroegen en podia tijdens het festival – nou niet bepaald vies van het gerstenat. Jelle: “Wij waren dan ook meteen enthousiast over het plan. Bijzondere bieren op een bijzonder festival: dat leek ons een gouden combi. Ook het idee van een open evenement sprak ons meteen aan: héél bierminnend Tilburg kan op de laatste festivaldag komen proeven.”

Op is op

Op het Craft Beer Fest zijn zeven brouwerijen vertegenwoordigd. Welke dat precies zijn? Dat blijft nog even een verrassing, vertelt Annie van Bergen van medeorganisator T DRINKS. “Incubate verrast zijn bezoekers graag, en dat willen we ook met dit bierfestival doen. Er zijn in elk geval enkele regionale én twee buitenlandse brouwers vertegenwoordigd.” De Incubate-bezoeker die op de laatste dag nog enigszins recht overeind staat, zal zich in elk geval niet vervelen, denkt Annie. “Wees er wel snel bij: het gaat om kleine brouwerijen met relatief kleine voorraden, dus op is op. En proef vooral ook dat Incubate-bier, dat gedurende de week op diverse plekken te krijgen is.”
 

Lekker experimenteren

Een van de deelnemende partijen op het festival zijn de Hopmannen uit Tilburg. Zelf géén brouwerij, benadrukt ‘hopman’ Dyon Schlebos. “Samen met Twan Brinkman organiseerde ik de afgelopen anderhalf jaar regelmatig bierproeverijen in het Tilburgse Café Berlijn. Al snel kregen we de smaak te pakken en borrelde als vanzelf de vraag op: hoe leuk zou het zijn om zélf lekkere bieren op de markt te brengen? Omdat we zelf wel liefhebbers, maar geen echte brouwers zijn, ontstond het idee om dat te doen in samenwerking met kleine brouwerijen. Op die manier zouden we door ons gewaardeerde microbrouwerijen een podium kunnen bieden.” Inmiddels verscheen de ‘Hopman 1’, een Hopfenweisse die de Hopmannen maakten in samenwerking met brouwerij Oldskool uit Eindhoven. “Tijdens het Craft Beer Fest kunnen bezoekers dit bier bij ons komen proeven. Aan de ‘Hopman 2’ wordt ondertussen druk gesleuteld, en ook dat wordt weer een bijzonder bier als het aan ons ligt. Kleine, eenmalige experimenten: daar houden De Hopmannen van.” 

Wisselende favorieten

Tot slot nog even terug naar Jelle Agema van Incubate. Wat is – naast het eigen Incubier natuurlijk – zijn eigen favoriete brouwsel? De marketingmanager valt even stil. “Poeh, daar vraag je me wat! Het wisselt nogal, eerlijk gezegd. Op dit moment kan ik erg genieten van een Straffe Hendrik Wild, maar over een paar maanden kan ik zomaar weer een andere favoriet hebben. Smaken verschuiven natuurlijk in de tijd. Ook hier geldt weer dat het met een goed biertje net is als met muziek en met kunst: wat je nu te gek vindt, is over een tijdje ongetwijfeld weer verdrongen door andere favorieten. En iets wat je nu nog niet echt goed kent, kan over een paar maanden zijn uitgegroeid tot een persoonlijk hoogtepunt. Bier en Incubate: het zijn allebei ontdekkingstochten op zich. Ik zou zeggen: laat je verrassen!”
 

T DRINKS presents: Incubate Craft Beer Fest 2015. Zondag 20 september, 13.00 – 18.00 uur, Heuvel Tilburg. Toegang: vrij.