3voor12 Tilburg Tipt! 3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand mei

, Redactie 3voor12 Tilburg

3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand mei

Redactie 3voor12 Tilburg ,

De temperatuur mag dan op dit moment een dipje kennen, mei blijft de maand waarin menig muziekevenement zich voor het eerst in de open lucht waagt. We beginnen nog binnen met het driedaagse Neurotic Deathfest, maar een week later duikt Kindergarten al het Leijpark in, waarna het Gipsy Festival de maand besluit in de Interpolistuin – zonder dat de zalen overigens leegstaan.

CUL DE SAC 15 JAAR: RATS ON RAFTS – 3 MEI, CUL DE SAC
Zijn grindcore en death metal nou niet zo je ding, dan biedt muziekcafé Cul de Sac deze zaterdag een prima alternatief: die tent bestaat namelijk alweer meer dan een maand vijftien jaar, en dat moet natuurlijk in stijl gevierd worden. Daarom tref je er vandaag de vier heren van Rats On Rafts aan, die je tegen een geringe vergoeding zullen vermaken met hun frisse postpunk en new wave.

ALTERNATIEF BEVRIJDINGSFESTIVAL – 5 MEI, EXTASE
Geen zin om helemaal naar Den Bosch of zelfs Wageningen af te reizen voor een steeds strenger gereguleerd 'officieel' bevrijdingsfestival? Dan biedt Extase vandaag uitkomst, want daar kun je des avonds met dank aan lokale muziekstichting Roxxity een vijftal acts van eigen bodem bewonderen. De entree is trouwens gratis, dus daarvoor hoef je het sowieso al niet te laten.

LAATSTE EDITIE ZWARTE VLEUGELS – 7 MEI, PARADOX
De Zwarte Vleugels gaan helaas na vier seizoenen afscheid nemen van Paradox, maar doen dat in stijl met de finale van hun project 'The Flipside Paradox', waarin een zestal muzikanten uit Tilburg en Eindhoven spontaan met elkaar improviseren. Verder wordt een animatiefilm van Efrat Zehavi op teksten van Nick J. Swarth vertoond. Ampel reden om voor een laatste keer af te komen kortom.

ISABELLE AMÉ – 8 MEI, KLEINE ZAAL 013
Na enkele keren te hebben geopend voor Guus Meeuwis is blotevoetenkind Isabelle Amé nu alleen te bewonderen in 013. Met haar immer opgewekte folkliedjes weet ze deze en gene vast en zeker te verleiden tot een dansje, temeer daar geestverwante Inge van Calkar het publiek daarvoor al warm heeft gemaakt. Aansluitend kun je overigens nog terecht bij troubadour Leif Vollebekk in de Cul.

KINDERGARTEN – 10 MEI, LEIJPARK
Het is voor menigeen te hopen dat deze dag zonovergoten gaat worden, want niet alleen hebben studenten van het plaatselijke conservatorium dan een muzikaal picknickevenement genaamd Swing Into Spring in de Muzentuin gepland, ook is dit de dag dat dancefeest Kindergarten in het Leijpark neerstrijkt. (Voor het harde werk kun je die avond naar The Art Of Breakcore in de Hall.)

TIMMIETEX – 13 MEI, STUDIO
Voor liefhebbers van Nederlandstalige rap en aanverwanten is het deze maand een beetje zoeken naar aansprekende acts, maar in ieder geval komt lokale makker Timmietex deze tweede dinsdag van de maand even langs in Studio. Hoe het dan staat met de buitentemperatuur is vanzelfsprekend onzeker, maar met een nummer als 'Favoriete Meisje' lijkt broeierigheid binnen gegarandeerd.

COMBINED FRAGMENTS + EMBRACE THE DAY + MAKE IT LAST – 16 MEI, HALL OF FAME
Halverwege de maand schijnt er sprake van een relatieve windstilte op concertgebied, maar laat het maar aan de gasten van Combined Fragments, Embrace The Day en Make It Last over om die ruw te verstoren met een enerverend mengsel van metal en vooral veel hardcore. Even een euro per band neertellen en je bent vandaag al binnen bij de Hall, dus om die reden hoef je het alvast niet te laten.

CD-PRESENTATIE FRANK WINDEMULLER GROUP – 21 MEI, PARADOX
Liefhebbers van het hardere werk kunnen vandaag terecht bij Faal, Aguirre, Guevnna en Throw Me In The Crater in Little Devil, maar ga je voor meer subtiele, door jazz en dergelijke geïnformeerde klanken, dan is de Frank Windemuller Group in Paradox een prima optie. Deze avond presenteert dit combo zijn album 'Meteorite' in het kader van het afstuderen van Windemuller. Toegang is vrij.

NIGHTBIRDS #5 – 22 MEI, HALL OF FAME
Lokaal initiatief Nightbirds is deze maand alweer toe aan zijn vijfde editie. Na de bijzonder geslaagde bebaarde excursie in april keert men deze donderdag terug naar het meer vertrouwde indie- en garagedomein met het Weense Mile Me Deaf, het Nijmeegse Mountain States en Mooon (ja, met drie o's) uit Aarle-Rixtel. Gaat dat alles vooral zien, en neem ook gerust je skateboard mee.

CAUCHEMAR + AKELEI + MIST – 23 MEI, LITTLE DEVIL
Zoals altijd is er ook in mei weer meer dan genoeg te doen in Little Devil, te beginnen met een hoogst ongebruikelijke gratis singer/songwriter-performance van Fin Kimi Kärki op de eerste dinsdag van de maand. Eveneens voor nop kun je vandaag getuige zijn van drie doombands uit alle hoeken van de wereld. Dat belooft een uitzonderlijk interessant zwaar avondje te worden.

INTERNATIONAL GIPSY FESTIVAL – 24 & 25 MEI, INTERPOLISTUIN
De meimaand zou natuurlijk niet compleet zijn zonder het International Gipsy Festival. Voordat het afsluitende tweedaagse feest in de Interpolistuin plaatsvindt, is er overigens al meer dan genoeg te doen op zigeunermuziekgebied, zoals een hommage aan de Brabantse meester van de gipsy swing Waso Grünholz de dinsdag hiervoor in 013. Het schetterende slot blijft echter zeker niet te missen.

THE TRAVOLTAS – 31 MEI, KLEINE ZAAL 013
Daarmee is de bloeimaand echter niet afgelopen, want niet alleen komt Paul van Kemenade de op-een-na-laatste dag van mei nog langs in Paradox met zijn Soul 'Afrique, de allerlaatste mogen de oude lokale punkpophelden van The Travoltas nog eenmaal 013 op zijn kop zetten met het beste wat ze tot hun uiteengaan in 2006 geproduceerd hebben. Daar moet Tilburg natuurlijk bij zijn.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg