Gemeenteraadsverkiezingen: Marjo Frenk en Querien Velter deden het meest voor muziek

Lokale politici gelauwerd in 3voor12 Radio en op Festival van de Lokale Democratie in de Melkweg

3voor12/Landelijk: Timo Pisart ,

Welke lokale politicus spande zich het meeste in voor de popmuziek? Die vraag stelde 3voor12 in aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen, een verkiezing die bij uitstek gaat om popmuziek en met name poppodia. De reacties wezen overduidelijk richting twee politici: de een strijdt al jaren buiten de Gemeenteraad om consequent en radicaal voor popmuziek in de tweede stad van Nederland, de ander redde poppodium 013 van de ondergang. Querien Velter (SP Rotterdam) en Marjo Frenk (Groenlinks Tilburg) zijn door 3voor12 bekroond als dé lokale politici die het meeste hebben betekend voor de popmuziek in Nederland.

Marjo Frenk (Groenlinks Tilburg) is als wethouder van o.a. Cultuur in de positie om direct beleid te maken en invloed uit te oefenen in Tilburg. En die positie heeft ze voor de volle honderd procent benut, aldus Frens Frijns, directeur van poppodium 013. Frenk steunde de verbouwing van 013 en zorgde dat de gehele gemeenteraad - een kleine populistische splinterpartij uitgezonderd - een investering van 7,7 miljoen euro steunden. "Zonder Marjo Frenk was het verkeerd afgelopen met 013", vertelt Frijns. "Toen ik twee jaar geleden kersvers bij 013 kwam, stond het podium financieel aan de rand van de afgrond. Ik ben met haar om tafel gaan zitten, en hoe snel zij de zaken kon doorzien en oppikken? De zaken analytisch kon houden? Hoewel we middenin de crisis zaten en overal werd bezuinigd op cultuur, zag zij meteen in dat de investering noodzakelijk was voor het behoud van 013. Ze zette de schouders eronder, zonder haar hadden we het kunnen schudden."

Marjo Frenk zowel cultureel als sociaal een hele warme vrouw met het hart op de goede plek, aldus Frijns. "Dat klinkt heel saai, maar zo is het niet. Ik kom haar overal in de stad tegen, van Theaters Tilburg tot in 013, ze was er afgelopen zaterdag nog. Ze houdt goed bij wat Tilburg qua cultuur te bieden heeft, en geniet er ook echt van. Wat ik voor de toekomst hoop te zien is een fonds of middel om culturele excellentie te bevorderen. Het zou boeiend zijn als cultuurmakers en instellingen af en toe grotere projecten kunnen ontplooien, zo kan de nationale uitstraling van Tilburg nog sterker worden."

De winnaars werden vanavond in 3voor12 Radio op 3FM bekend gemaakt, vanavond vindt ook het Festival van Lokale Democratie plaats, waar 3voor12 van 23:00 tot 24:00 uur een debat organiseert over popmuziek, cultuurbeleid en de gemeenteraadsraadverkiezingen.