3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand januari

Redactie 3voor12 Tilburg ,

Het jaar '013' is voorbij, maar ook het volgende brengt al meteen meer dan genoeg optredens waar je als recht- of scheefgeaarde concertliefhebber gerust eens een kijkje kunt gaan nemen. Van Little Devil tot Paradox, van Cul de Sac tot Hall of Fame, van Extase tot 013, overal staan deze maand bijzondere performances op de rol: zelfs het Optimus Prime Noisefest is terug van lang weggeweest.

AN EVENING WITH: LONG DISTANCE CALLING – 4 JANUARI, KLEINE ZAAL 013
Voor een avondvullend begin van 2014 vervoeg je jezelf bij de mannen van Long Distance Calling. Deze Duitsers deden al verscheidene malen eerder 013 aan, zij het dan als voorprogramma of in de context van een festival. Nu krijgen de psychedelische postrockers eindelijk eens de gelegenheid zelf een uitgebreide set te spelen: wie wil daar nou niet getuige van zijn?

FRISSE OREN – 5 JANUARI, ALLE ZALEN 013
Het is in deze stad inmiddels een goed gebruik geworden dat een keur aan lokale culturele instellingen zich presenteert aan het begin van het nieuwe jaar. Deze zondagmiddag kun je onder andere genieten van toneel, film, dans en natuurlijk heel veel muziek in alle zalen van 013, helemaal gratis en voor nop. [Heb je daarna nog zin in een leuk bandje, dan kun je naar Adam & The Relevants in café Studio.]

STUURBAARD BAKKEBAARD – 9 JANUARI, CUL DE SAC
Van het Eindhovense collectief Stuurbaard Bakkebaard hebben we de afgelopen jaren niet heel veel meer mogen vernemen. Dat is jammer, want met hun rauwe en absurdistische aanpak bezetten de heren een bijzondere plek in het vaderlandse muzieklandschap. Gelukkig blijkt men weer terug aan het front: deze donderdag speelt het combo met de aparte naam voor een vijftal euro's in Cul de Sac. Komen dus.

NIE FOKKE MEE BRABANT: FINALE – 10 JANUARI, LITTLE DEVIL
De agenda van Little Devil omvat in januari naast een stevige brok 'reguliere' concerten ook een tweetal bandcompetities. Twee weken voordat er een Metal Battle voorronde wordt uitgevochten, vinden we de finale van de Nie Fokke Mee Brabant hardcore/punk-wedstrijd op het programma. Gaan we Angry Old Wankers of Totaal Verlept in februari terugzien in 013? De namen zijn alvast fantastisch.

VERGAAN – 11 JANUARI, HALL OF FAME
Van Angry Old Wankers en Totaal Verlept naar Vergaan lijkt slechts een kleine stap als we op de etiketten afgaan, maar inhoudelijk zit er allicht nogal wat verschil tussen de hardcore-punk die we tijdens de eerstgenoemde en de elektronisch geproduceerde beats die we gedurende de daaropvolgende avond gaan horen. Hard zal het in elk geval wel worden, daarachter in de Hall of Fame.

OPTIMUS PRIME NOISEFEST IV – 12 JANUARI, NS16
Ben je vervolgens in voor een beetje rust, dan is Rue Royale in De NWE Vorst (en eerder op de dag trouwens ook in muziekzaak Sounds) wel een idee, maar wil je gewoon dwars door de geluidsbarrière heen, dan ga je beter naar Optimus Prime Noisefest IV. Tientallen artiesten geven acte de présence op dit prachtfestijn in NS16, georganiseerd door het wederom ontwaakte Vatican Analog herriecollectief.

INCUBATED XL – 17 & 18 JANUARI, KLEINE ZAAL 013 + CUL DE SAC
Groeiden veel Incubated-avonden verleden jaar al uit tot XL-edities, deze maand doet de organisatie er nog een schepje bovenop met maar liefst twee aansluitende avonden. Hoe het volledige programma er precies uitziet, is nog niet bekend, maar in ieder geval komen Money, Steve Gunn, Girl Band en Sumie langs en is er een heel mooi affiche gemaakt dat Vladje Poetin ook boven zijn bedje zou willen hangen.

ZWARTE VLEUGELS: THE FLIPSIDE PARADOX – 22 JANUARI, PARADOX
De Zwarte Vleugels zijn een tijdlang geruisloos voorbijgevlogen aan Paradox, maar vanavond landen ze weer op hun vertrouwde stek. In samenwerking met Artspace Flipside in Eindhoven presenteren Nick J. Swarth en Niels Duffhues The Flipside Paradox, een improvisatieprogramma waarin de heren met vier andere avonturiers de grenzen van het klankuniversum verkennen. Entree gratis, dus wat let je.

COLDAIR + THE GIRL WHO CRIED WOLF – 23 JANUARI, HALL OF FAME
Op de indiedonderdag in Hall of Fame treffen we deze maand Coldair en The Girl Who Cried Wolf aan. Achter die eerste naam gaat de Poolse multi-instrumentalist Tobiasz Biliński schuil, die onder andere al op SXSW en OFF Festival stond. Nu voor slechts een handvol euromuntjes met extra act te bezichtigen in een sfeervol historisch pand langs het Tilburgse spoor: grijp die kans.

JAMES BLOOD ULMER PHALANX REVISITED – 24 JANUARI, PARADOX
Met een naam als deze man heeft, kan het vanzelfsprekend eigenlijk al niet meer fout gaan. Doch niet alleen is er die geweldige naam, er is ook de imponerende carrière die zijn drager achter de rug heeft, het charisma dat de man tot op de dag van vandaag uitstraalt, en niet in de laatste plaats is er de blues. De blues zoals je die maar zelden op een podium vertolkt ziet. Niet aarzelen, maar langskomen kortom.

EMP PERSISTENCE TOUR 2014 – 26 JANUARI, JUPILER ZAAL 013
Toegegeven, het is niet bepaald de eerste keer dat de EMP Persistence Tour langskomt in 013, het is zelfs niet de eerste keer dat Suicidal Tendencies het affiche aanvoert, maar met zo een legendarische naam aan kop en verder nog Terror, Strife, Ramallah, Evergreen Terrace, Nasty en The Arrs op het programma is dit gewoon verplichte kost voor iedere jonge en oude hardcoreliefhebber.

SQUARE XL + TAXIDERMIS + JACKY CHECKER – 31 JANUARI, EXTASE
Café Extase ontpopt zich deze maand met name als thuishonk voor coverbands, maar daarnaast staan er ook nog wel wat groepen met eigen werk op de planken. Eerder in januari kun je genieten van stevige metal op zondag, de vrijdag hiervoor is er zelfs een Leviathan Fest met onder andere Purest Of Pain, maar voor een rustiger, zij het vast niet minder intens einde kun je terecht bij bovenstaande drie bands.