Rue Royale haalt de vorst uit de NWE Vorst

Echtpaar weet publiek te verwarmen met nieuw album

Eline Sips ,

Het echtpaar Rue Royale tourt door Europa om hun nieuwe album ‘Remedies Ahead’ te promoten. Het album, dat dankzij een crowdfunding-campagne via Kickstarter tot stand kwam, is gevuld met prachtige melancholische folkliedjes. Met het optreden van vanavond, waarin dit nieuwe album centraal staat, legt Rue Royale de muzikale lat voor het jaar 2014 zéér hoog.

House of Cosy Cushions

House of Cosy Cushions verzorgt vandaag het voorprogramma. Normaal gesproken een samenwerking tussen verschillende internationale artiesten, maar vandaag staat de Nederlandse frontman Richard Bolhuis er alleen voor. Zijn werk is veelzijdig: de ene keer speelt hij rustige melodieën achter zijn piano met een mooie, breekbare zangpartij om vervolgens zijn elektrische gitaar stevig aan te slaan terwijl hij met harde kreten ‘Animal’ zingt. Niet iedereen in de zaal kan dit waarderen en verschillende mensen lopen weg gedurende de set. De zanger zet nog een tandje bij in zijn laatste twee nummers, maar kan het publiek niet overtuigen. Kleine onzekerheden blijven zichtbaar tijdens overgangen van de nummers. House of Cosy Cushions maakt nieuwsgierig naar de totale band, maar weet als individu het publiek nog niet voor zich te winnen.

Rue Royale

Na een korte pauze is het de beurt aan Rue Royale. Het duo opent met het prachtige nummer ‘Set Out To Discover’ en maakt hiermee direct duidelijk waar het op deze avond om draait: hun nieuwe album. De samenzang tussen het getrouwde koppel Ruth and Brookln Dekker is werkelijk prachtig en het publiek beloont dit dan ook met een luid applaus.

Ook ‘Tiny Parcels’ weet het publiek te raken. Brookln verzorgt het akoestische gitaarspel en versterkt dit met zijn zang, terwijl zijn vrouw het nummer een elektronisch tintje geeft met haar sampler.
 
Het is niet de eerste keer dat het tweetal in Tilburg speelt. Enkele jaren geleden waren ze namelijk ook al op Stukafest te vinden. Hier hebben ze, naar eigen zeggen, hun allereerste en allerlekkerste bord stamppot ooit gegeten. Goede herinneringen behoudt Rue Royale dus aan Tilburg, en Tilburg zal ongetwijfeld ook goede herinneringen behouden aan deze avond met Rue Royale.

De nummers van het nieuwe album vallen bij de bezoekers in de smaak. ‘Changed my Grip’ is daar een mooi voorbeeld van. Het folkliedje start breekbaar en mysterieus, maar wordt vervolgd met een zeer sterke opbouw naar een fraai muzikaal hoogtepunt. Het is niet eenvoudig om in een theater te spelen waar het publiek stilzit en je aanstaart vanaf haar stoel, maar Rue Royale lijkt hier echter geen enkel probleem mee te hebben en weet het publiek met ieder nummer nog stiller te krijgen. Ook de pauzes tussen de nummers, waarin Brookln zijn gitaar stemt, zijn zelden ongemakkelijk.

Het titelnummer van het tweede album ‘Guide To An Escape’ wordt ook zeer goed ontvangen. Wie verwacht dat Rue Royale’s meest bekende nummer luidkeels wordt meegezongen zit er volledig naast. Er heerst een soort ontzag voor het duo dat zich uit in een rust waar menig artiest slechts naar kan verlangen.

De twee zijn perfect op elkaar ingespeeld. Dit blijkt ook weer bij het nummer ‘Every Little Step’ waarbij Brookln zijn gitaar inruilt om een stevige percussiepartij te spelen en hiermee verfijnde zang van zijn vrouw te begeleiden. Na het nummer verlaat het tweetal het podium, om vervolgens snel terug te komen wanneer duidelijk is dat het publiek er nog geen genoeg van heeft. De bezoekers worden bedankt voor hun aanwezigheid. ‘Ik weet hoe riskant een concert op een zondagavond is’ grapt Ruth nog voordat ze de laatste twee nummers van de avond inzet.