'Al het goede komt terug'

Undergroundcollectief Vatican Analog is weer actief

Wouter de Waal/Maarten de Waal ,

Het is een tijdje stil geweest rond Vatican Analog, het Tilburgse noiselabel dat driekwart decennium geleden werd opgericht en in de jaren daarna talloze evenementen organiseerde. Zondag 12 januari staat er echter zowaar weer een Optimus Prime Noisefest in NS16 gepland, met tientallen artiesten uit binnen- en buitenland op het programma. VA-apostel Steffan de Turck vertelt hoe het zo gekomen is.

“Vatican Analog was oorspronkelijk het geesteskind van Vincent Koreman, maar op de eerste door het label georganiseerde concertavond, halverwege 2006 in vertoningsruimte Argument, ontstond eigenlijk al de kiem voor een gezamenlijke onderneming. Ik trad die avond onder de artiestennaam Staplerfahrer naast Machinefabriek en Masonic Youth op, Bas Verbeek en Wouter Jaspers zaten als 3voor12'ers in het publiek. Bas Welling kwam er iets later bij en de VA-groep was compleet. Vervolgens hebben we met name in de jaren 2007 tot en met 2009 talloze concerten en evenementen georganiseerd en ook albums uitgebracht – daarna was er nog slechts sporadisch activiteit. Dat kwam vooral doordat de leden druk waren met andere dingen (Vincent bijvoorbeeld als artistiek directeur van Incubate) en zich over de globe verspreidden: Bas Verbeek vertrok naar Zuid-Korea, Wouter Jaspers naar Berlijn.”

“Enkele maanden geleden begon Bas Verbeek echter weer aan het karretje te trekken. Hij wou de albums die in het verleden op het label waren uitgebracht, opnieuw gaan uitbrengen, maar ook nieuw werk laten verschijnen: uit Zuid-Korea bijvoorbeeld. Dat zou dan via crowdfunding gerealiseerd moeten worden. Mede met dat doel voor ogen heeft hij de website nieuw leven ingeblazen. Toen bovendien duidelijk werd dat hij rond de jaarwisseling enkele weken in Nederland en omgeving zou verblijven, kwam de vierde editie van Optimus Prime Noisefest in zicht. Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk op de anderen, en al gauw hadden we heel veel acts bij elkaar [op het affiche staan er nu een dertigtal, veelal uit Nederland, maar ook uit bijvoorbeeld Canada, Frankrijk en Groot-Brittannië]. Dat gaat volgende week zondag dus vast een prachtig feestje worden. Wat de verdere toekomst zal brengen, is op dit moment nog onzeker. Digitaal (dat wil zeggen via de eigen website en bandcamp) zal Vatican Analog ongetwijfeld doorgaan. Wat er daarnaast gaat gebeuren, hangt heel erg af van de tijd en beschikbaarheid van de leden – maar al het goede komt terug.”