Mario’s Metal Meeting groeit nog altijd

Interview met oprichter Mario van Dooren

Jeffrey Overvoorde ,

Mario’s Metal Meeting en ook Mario’s Metal Mania zijn al jarenlang bekend in Tilburg en omstreken. Het festival gaat al richting de achtste editie en regelmatig zit Little Devil ook vol voor losse shows via Mario’s Metal Mania. Beide gelegenheden zijn ook voor 3voor12/Tilburg geen onbekend terrein. Hoogste tijd voor een interview in Little Devil met het brein achter deze evenementen: Mario van Dooren.

Mario, hoe heb je de zevende editie van Mario’s Metal Meeting ervaren?
Dat was heel positief. Het was de eerste keer dat het helemaal uitverkocht was. Achteraf heb ik alleen maar positieve reacties gehoord en gelezen. Zowel van fans, bands als van Little Devil zelf. Dit jaar komen er zelfs twee edities; een thrash editie MMM8 op 29 maart (o.a. DeadHead en Pentacle) en een reguliere editie later in het jaar.

Meerdere acts uit de New Wave Of British Heavy Metal hebben als headliner gestaan op Mario’s Metal Meeting, zoals Raven, Tygers of Pan Tang, Tysondog, Avenger en Jaguar. Heeft dat genre een stiekeme voorkeur als Mario’s Metal Meeting-headliner?
Nee, dat is eigenlijk vooral de US power metal. Maar met die bands moet je geluk hebben als ze op tour zijn, anders zijn ze niet te betalen voor een kleine club als Little Devil. Ik vind de New Wave Of British Heavy Metal wel erg gaaf, maar dan wel de bekendere bands. Ik heb ook al kleinere NWOBHM-bands gehad als Gaskin en Deep Machine maar daar komt in verhouding weinig volk op af.

Hoe kom je keer op keer in contact met alle (gevestigde) bands?
De eerste paar jaren zocht ik zelf contact met de bands. Zoals met Raven. Ik kwam persoonlijk in contact met de gitarist/zanger John Gallagher in 2007. Ik heb ze laten overkomen met de boot vanuit Engeland voor een show in 013. Dat kost veel werk, maar het was zeker de moeite waard. De laatste paar jaar werk ik iets meer met tussenpersonen. Dat kost iets meer geld, maar dat werkt wel veel makkelijker. Soms bieden boekingskantoren ook uit zichzelf shows aan, zowel bij mij als bij Little Devil. Ook krijg ik door de inmiddels opgebouwde naam steeds meer aanvragen van bands die graag op een van mijn events willen spelen.

Met hoeveel mensen werk je samen met het boeken van bands?
Ik doe alles in principe alleen, maar ik overleg wel het financiële plaatje met Little Devil. Dat is tenslotte de geldschieter en een erg goede compagnon. Beide weten we wat we van elkaar verwachten en dat is een erg belangrijk onderdeel van onze samenwerking. Sinds oktober boek ik in Tilburg exclusief voor Little Devil.

Wat is het precieze verschil tussen Mario’s Metal Mania en Mario’s Metal Meeting?
Mario’s Metal Mania is de naam van mijn eigen website. Deze probeer ik te promoten via mijn festivals (sinds 2007) en sinds enkele jaren ook via diverse losse shows. In 2007 had ik mijn eerste Mario’s Metal Meeting in 013. In 2010 ben ik overgestapt naar de Little Devil met mijn festival. Vanaf toen ben ik ook losse shows gaan doen, onder de noemer 'Mario’s Metal Mania Presents'. Dat zijn over het algemeen losse shows om jonge bands de kans te geven of om oude rotten juist weer eens onder de aandacht te brengen bij het hoofdzakelijk underground publiek.

In 2006 en 2007 was je medeorganisator van het Tilburg Headbangers Fest. Verliep dat zo goed dat daardoor de honger is ontstaan om zelf een eigen metal-evenement te organiseren?
Beide jaren heb ik samengewerkt met een andere jongen. Hij had een eerste editie (Hall of Fame Metalfest) zelf op gang gezet, maar dat was niet helemaal naar zijn zin verlopen. Ik wilde hem helpen om te kijken of het uiteindelijk toch zou lukken. Het eerste jaar dat ik hielp ging goed, maar het tweede was ik minder tevreden over de samenwerking met mijn collega. Toen besloot ik om ermee op te houden en mijn eigen festival te beginnen. Want dan kon ik alles zelf regelen en bands boeken die ik zelf leuk vind en waar ik achter sta.

Mario’s Metal Meeting werd tot en met editie 2009 in de kleine zaal van 013 gehouden. Het jaar erop werd het gehouden in Little Devil. Wat was de reden van de verandering van locatie?
De eerste drie edities waren niet winstgevend genoeg volgens 013. Op advies van 013 ben ik opzoek gegaan naar een goedkopere headliner. Maar toen werd het intern omgegooid en de inmiddels nieuwe programmeur zag het niet zitten met het festival. Ook de Nationale MetalQuiz van mijn collegae van Lords of Metal moest wijken hierdoor. In hetzelfde jaar (2010) gaf ik een warm-upshow in Little Devil. Zij zagen het wel zitten en toen ben ik gevraagd om mijn complete festival daar te houden. Ik ben erg tevreden over de samenwerking.

Wat waren de hoogte- en dieptepunten door de jaren heen als organisator?
Hoogtepunten waren het boeken van Raven op de eerste editie en de laatste editie van Mario Metal Meeting (met o.a. Tygers of Pan Tang en Jaguar), die uitverkocht was. Dieptepunt was de teleurstellende opkomst bij de band Girlschool. Ook was het boeken van de band S.E.T.I. in 2011 erg teleurstellend. Hierin zit John Cyriis, de ex-zanger van Agent Steel. Hij begon steeds meer belachelijk hoge eisen te stellen, meerdere malen vragen om meer geld dan afgesproken was, klagen over een bandlogo dat te klein was en er moest steeds meer beveiliging komen. Drie dagen voor hun show was ik het zo zat, dat ik de stekker uit het optreden heb getrokken. Ik ben er maanden lang ziek van geweest. En wat geld armer...

Hoe zie jij de toekomst van Nederlandse metalbands en in het bijzonder in de regio Tilburg? Heb je bands gezien waarvan je verwacht dat ze nationaal en/of internationaal doorbreken net als bijvoorbeeld Epica of Legions of The Damned? En zo ja, wat maakt hen zo bijzonder?
In de regio Tilburg vind ik het persoonlijk tegenvallen. Vanderbuyst is inmiddels al een gevestigde naam en die jongens komen er wel. Ik ben erg onder de indruk van Powerized uit Breda. Zij hebben ook op mijn festival gespeeld en ik voel me een soort ontdekker van deze band. Ik raakte erg onder de indruk van hun zanger Nick Holleman. Hij is in mijn ogen de beste zanger die Nederland ooit heeft gehad. Inmiddels heeft hij ook al een maand getourd door de US als zanger bij mijn vrienden van Vicious Rumors. Houd deze jongen in de gaten!

Door de komst van het internet en illegaal downloaden, verkopen gevestigde bands minder platen en voor beginnende bands werkt dat juist in hun voordeel, omdat ze daardoor een grotere doelgroep bereiken. Metalbands moeten meer touren om het financiële plaatje rond te krijgen. Merk je door de jaren heen dat gevestigde namen daardoor wat makkelijker te boeken zijn?
Ik denk dat het zeker invloed heeft. Bands willen steeds vlugger gaan touren om op die manier cd’s, vinyl erg hot! en merchandise te verkopen. Door de jaren heen vragen zij meestal ook een kleinere gage voor een optreden.

Heb je nog droombands voor de aankomende edities van Mario’s Metal Meeting?
Jag Panzer, Metal Church, Anvil, Exciter en Voivod. Ik beschouw het boeken van die bands niet als onmogelijk. Want ik had ook nooit gedacht dat dat zou lukken met bands als Raven, Girlschool, Tygers of Pan Tang, Blitzkrieg, Holy Moses, Vicious Rumors, Tokyo Blade en Attacker.