Zomerse taferelen met Chef’Special try-out in 013

Uitprobeersel biedt goede hoop voor verwachte album

Jenny Janssens ,

Neem een flinke portie hiphop, wat rauwe rock, een vleugje reggae en een scheut catchy pop. De Haarlemse band Chef’Special bevat alle ingrediënten voor een zomerse, muzikale cocktail. Vanavond spelen de vijf mannen hun laatste try-out voor de release van hun nieuwe album Passing Through. De release show in Paradiso was binnen no-time uitverkocht en ook vanavond in ons eigen 013 is het volle bak.

De mannen van Chef’Special vallen met de deur in huis door meteen een nieuwe track te spelen, een zwoel en aanstekelijk liedje genaamd Julie. Alle zwijmelende meisjes op de eerste rij hangen aan de lippen van leadzanger Joshua Nolet. Het nummer brengt ons gelijk in 'Chef’Special sferen'. Typerend aan hun stijl is dat je je direct op een zomers festival waant. Joshua voelt dat ook, zo staat hij tussen het rappen door met gesloten ogen zichtbaar te genieten met een Coronaatje in zijn hand. Hij vraagt vooraf nog wel aan het publiek om niet al te kritisch te zijn tegenover het nieuwe werk. Want eerlijk is eerlijk, het publiek wil over het algemeen het liefst de hitjes horen.
 
Gelukkig valt het nieuwe materiaal goed in de smaak bij het publiek. Heel vernieuwend klinkt het niet: de heren hebben ervoor gekozen om met Passing Through veilig aan te sluiten aan het vorige album One For The Mrs. Enig verschil is het gebruik van meer elektronische beats, wat uitnodigt tot dansen. De show kabbelt rustig voort, tot zo net over de helft. Klassiekers Birds en Scribblin brengen de zaal in vervoering, maar ook in beweging. Deze hitjes worden door velen woord voor woord meegezongen, al worden ook de twee reeds gereleasete nummers van het nieuwe album, Peculiar en In Your Arms, snel opgepikt.
 
 

Veelbelovend voor 2014

Gaandeweg de avond weet Chef’Special er alsnog een prima feestje van te maken. De Macklemore cover, die zij al eerder in de ochtendshow van Giel Beelen deden, overtuigt nu ook het publiek in de afgeladen Kleine Zaal. Met een flinke dosis dubstep en drum’n’bass kicken de jongens aan het eind van de avond nog even flink wat energie de zaal in, met Joshua als middelpunt. Letterlijk, want hij verlaat het podium kort om even de menigte in te duiken.
 
De afgelopen paar jaar deed Chef’Special het al niet onverdienstelijk in de hitlijsten, maar 2014 ziet er voor de rasmuzikanten ook veelbelovend uit. Tenminste, als we mogen afgaan op de energie en de potentie van de nieuwe nummers, daar kun je de enthousiaste stage performance van de heren bij optellen. Ook al durft de band nog niet helemaal uit zijn comfortzone te stappen, een optreden van Chef’Special is absoluut geen straf. Je zal er ook dit festivalseizoen niet aan ontkomen, maar waarom zou je dat ook willen met zo’n vibe?