3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand februari

Redactie 3voor12 Tilburg ,

Het mag dan de kortste maand van het jaar zijn, februari zit behoorlijk volgepropt met optredens, van een verlaat nieuwjaarsconcert aan het begin van de maand tot studentenkamerfestijn Stukafest en de tweede editie van Nightbirds aan het slot ervan. Door de koude hoef je je naar het zich nu laat aanzien niet af te laten schrikken, dus spring gerust op je fietsje en laat je verrassen.

LUNAPARK NIEUWJAARSCONCERT – 5 FEBRUARI, PARADOX
Om het nieuwe jaar in te luiden in februari is eigenlijk wel wat aan de late kant, maar in het geval van Lunapark knijpen we graag een oogje dicht. Trouwens, het is ook de eerste keer dit jaar dat het jonge ensemble in Paradox op de planken staat. Het repertoire bestaat vanavond uit moderne klassiekers van Andriessen, Reich en Glass: klinkt misschien massief, maar dat valt in deze jeugdige handen vast mee.

COILGUNS + SLAKKENGANG + LOUIS JUCKER – 7 FEBRUARI, HALL OF FAME
De eerste vrijdag van de maand is het meteen al een drukte van belang op concertgebied: avontuurlijke jazzrockers kunnen naar de tweede Hubro labelnight in Paradox, doom- en stonermensjes naar Little Devil, maar de echte snelheidsmaniakken raden we aan naar Hall of Fame te komen, waar Coilguns, het ironisch genaamde lokale duo Slakkengang en Louis Jucker rap op de trommelvliezen gaan beuken.

MMM PRESENTS: VENGEANCE + REBELSTAR – 8 FEBRUARI, LITTLE DEVIL
Tik voor de grap eens “Vengeance Arabia” in op YouTube, en je zult tot de conclusie komen dat deze hardrockband rond 1990 gewoon op MTV voorbijkwam – welk lokaal orkestje kan dat nou nazeggen? Anno 2014 hebben zanger Leon Goewie en consorten net een nieuw album 'Piece Of Cake' onder de riem. Gezien de huidige populariteit van vrolijke hardrock raden we jong en oud aan hen te gaan zien.

NIE FOKKE MEE BRABANT – 9 FEBRUARI, KLEINE ZAAL + STAGE01 013
Als je nu na de voorgaande avond om onbegrijpelijke redenen nog steeds niet overtuigd bent van het feit dat je “nie moe fokke mee Brabant”, staat er speciaal voor jou een heel dagprogramma gevuld met plaatselijke hardcore- en punkbands klaar. Elf bands, oudgedienden naast jonge rekels, die continu het gas erop houden: laten we eerlijk zijn, wat wil je nog meer op een anders toch verloren zondag?

CHURCH OF MISERY + DEEPSHOW – 11 FEBRUARI, LITTLE DEVIL
Na al dat rappe geweld plons je twee dagen later natuurlijk met veel plezier in de loodzware wateren van Church Of Misery en Deepshow. De Japanners die eerstgenoemde band bevolken, zijn zeker geen onbekenden voor Roadburngangers, die hen al verschillende malen tegen de stemmige achtergrond van seriemoordenaarfilms aan het werk hebben kunnen zien. Nu dus in het knusse zaaltje van Little Devil.

ULVER – 13 FEBRUARI, JUPILER ZAAL 013
De Noren van Ulver blijken te houden van Tilburg, want hoewel ze na een lange periode als louter studioproject pas sinds een aantal jaren opnieuw actief zijn als live-act, heeft 013 hen al verscheidene keren mogen verwelkomen, al of niet in samenwerking met Roadburn. Daar kunnen we heel blij mee zijn, want hun donkere audiovisuele performances zijn steevast bijzonder memorabel. Komen dus.

INCUBATED: POP. 1280 + NEIGE MORTE + ALABASTER – 15 FEBRUARI, HALL OF FAME
Voor wie daarna nog niet genoeg heeft van de duisternis, biedt Incubated een drietal acts aan in de troebele hoek: het wavecollectief Pop. 1280 uit New York, het Franse avantblackmetal-gezelschap Neige Morte en het punkcombo Alabaster. Slechts drie euro per band hoef je neer te tellen voor deze avond in het skatecafé van Hall of Fame – geen reden om weg te blijven kortom.

KAPOK – 20 FEBRUARI, THEATERS TILBURG
Met een beetje goede wil zou je de geluiden van Kapok misschien in het jazzrockstraatje kunnen onderbrengen, maar met een bezetting van drums, gitaar en (jawel!) hoorn weet je eigenlijk al dat dit jonge trio nu niet bepaald de geijkte muzikale paden bewandelt. Dankzij hun frisse, onconventionele aanpak wisten de heren de Dutch Jazz Competition al op hun naam te schrijven; vandaag kun je ze voor een tientje in Theaters Tilburg zien spelen.    

HONNINGBARNA + THE UNDERGROUND CATSYSTEM – 21 FEBRUARI, LITTLE DEVIL
Een heel ander soort rock, te weten punkrock, is waar de gasten van Honningbarna (Noors voor 'honingkinderen') zich in specialiseren. Ze staan deze vrijdag trouwens niet alleen op het Little Devil affiche, want ook The Underground Catsystem is van de partij. Wie? Nou, de verse rockband van Erik van Haaren (One In A Million), inclusief twee bassisten en een violiste. Al nieuwsgierig geworden?

RUNDFUNK: KOVACS & NONA ARDINA – 25 FEBRUARI, STUDIO
Afgaande op bovenstaand lijstje zou je onderhand kunnen gaan denken dat het welhaast uitsluitend harde gitaren is wat de klok slaat in februari, maar dat is vanzelfsprekend niet zo. Nee, ook het vreemde ras der niet-rockers kan uitzien naar verscheidene interessante optredens, bijvoorbeeld die op Rundfunk in Studio, waar Sharon Kovacs en Nona Ardina gratis en voor niets de soul nieuw leven gaan inblazen.

STUKAFEST – 26 FEBRUARI, DIVERSE LOCATIES
De maand februari is natuurlijk niet compleet zonder Stukafest. Ook dit jaar kun je weer genieten van een keur aan muzikanten, cabaretiers, literatoren en wat dies meer zij op een vijftiental plekken verspreid door de stad. Verplaats je deze woensdagavond met je ijzeren ros van studentenhok naar studentenhok, om uiteindelijk samen tot in de kleine uurtjes feest te vieren in de Hall of Fame.

NIGHTBIRDS #2 – 27 FEBRUARI, HALL OF FAME
Het is trouwens sowieso vaak feest in de Hall of Fame deze maand. De dag na Stukafest bijvoorbeeld kun je er alweer terecht voor de tweede editie van Nightbirds, een maandelijks terugkerende rockavond die dit jaar gestart is en ons “garage, punk, drone, stoner, hardcore doom en meer” belooft. Voor deze bijeenkomst is in ieder geval Double Veterans al vastgelegd; meer volgt wellicht nog. Entree vijf euro.