Tom Maas ordent zijn stijlen

Tilburgse producer laat op nieuwe beattape eigen stijl zien

Jessy de Cooker ,

Tom Maas zit allesbehalve stil. Op 28 november 2013 presenteerde de Tilburgse producer in de Kleine Zaal van 013 zijn eerste solo-EP ‘The Beginnings’. Tijdens deze thuiswedstrijd introduceerde Maas zich als een alleskunner. Iemand die zich af weet te zetten tegen de dikke beats die zijn co-project Boef en de Gelogeerde Aap typeren. Een paar maanden later blijkt met de release van ‘Snacks Beattape #1’ (Snacks) dat Maas als soloartiest duidelijk een nieuwe richting instapt. Waar ‘The Beginnings’ een kakofonie aan stijlen bevat, is ‘Snacks’ duidelijk meer in balans.

Muzikaal trekt ‘Snacks’ haar luisteraar mee in dertien beats om weg bij te dromen. De tweeling ‘Get in Tro’ en ‘Get ou Tro’ vormt een intrigerende opening. Waar de eerstgenoemde je als een kop warme melk in slaap sust en laat dromen over idyllische, uitgestrekte landschappen grijpt ‘Get ou Tro’ je bij de strot om je pas na een 110 seconden durende verstikking los te laten. Hijgend en puffend heb je de volle lengte van ‘Dreammachine’ om bij te komen, waarna je zinkt in Maas’ muziek. De vertraagde beats en atmosferische synths versterken het gevoel van een ongrijpbare tristesse dat bezit lijkt te hebben genomen van het palet van schilder Maas.  
 

Slaap

Luisteren naar ‘Snacks’ is dus als wegdromen. Na de wake-up call ‘Get Out Tro’ wordt het tempo van de nummers trager en drijf je weg in een immens diepe slaap. Dat is tegelijkertijd het enige probleem van de tape; de aandacht verslapt rond driekwart van de plaat. De enige spanningsboog is de aanwezigheid van de alsmaar drukkende beats die de muziek van Maas een typerende loomte geven. 

Deze beats blijven overmatig aanwezig op de vervolgnummers van ‘Snacks’, waardoor de Tilburger steeds meer lijkt los te komen van de dubstep-rap die hij produceert voor Boef en de Gelogeerde Aap. Waar hij op ‘The Beginnings’ nog vast lijkt te zitten in die sferen, is de eigen stijl van Boef- zoals zijn alter-ego in dat gezelschap heet- doorslaggevend op deze beattape.

"Wrap met een andere vulling"

“Je zou het kunnen zien als een wrap, maar dan steeds met andere vulling”, beschrijft Maas zijn nieuwe stijl vlak voor de release van ‘The Beginnings’. Dat was een goede beschrijving van die kennismakings-EP, maar met ‘Snacks’ neemt Maas een extra stapje. Van begin tot het einde schetst Maas met zijn sombere muziek geen fraai beeld van onze planeet, maar het is hem vergeven. 

Stil zal Tom Maas zeker niet zitten de komende tijd. Zijn ster is rijzende. Een langere spanningsboog zou een volgende beattape nog aantrekkelijker maken. Maas heeft in ieder geval al een stevige basis liggen. 
 
De beattape ‘Snacks’ is te beluisteren via de bandcamp-site van Tom Maas.