Nightbirds draait om sfeer, muziek en halfpipes

'Laagdrempelig, maar niet op een Plork-en-de-Aannemersmanier'

Freek Verhulst ,

Met Nightbirds is Tilburg sinds kort weer een muziekavond rijker. Niek Nellen (ook bekend als frontman van Afterpartees) en Bob Verhagen organiseren donderdagavond de tweede editie van hun maandelijkse evenement in het Ladybird Skatepark in de Spoorzone, met optredens van Double Veterans en Alpha Whale.

"Was er behoefte aan een nieuwe muziekavond? Wij hadden er in ieder geval behoefte aan", vertelt Bob. "Er zijn hier in Tilburg al veel bandjesavonden waar je voor de zoveelste keer in dezelfde kroeg staat, of waarbij iedereen in een zwarte, afgesloten ruimte stil naar de band staat te kijken. Dat werkt voor bepaalde acts goed, maar wij wilden iets anders, met een wat interessantere omgeving. Het skatecafé past gewoon heel goed bij de muziek die wij willen boeken." Niek vult aan: "Hier staat de band niet vier meter hoog op een podium en moet iedereen daarop gefocust zijn. Bij Nightbirds is het publiek wat meer onderdeel van wat er op het podium gebeurt, maar ook niet alles draait om de band. Die is belangrijk, maar als je aan de bar met een biertje in de hand je weekend wil bespreken, is dat ook prima."

Nightbirds moet dus vooral een gezellige ontmoetingsplek zijn, vinden de twee. "We willen vooral niet dat mensen alleen voor de bands komen", vertelt Niek. "We willen juist dat we na afloop gezellig nog een biertje drinken terwijl er wat garage en gangsterrap gedraaid wordt." "Eigenlijk zijn we straks zelf ook bezoekers op ons eigen feestje", zegt Bob. En met die instelling worden ook de bands geboekt, legt Niek uit. "Als Bob een band aan het luisteren is en ik denk: 'Dit is vet', dan is het een geschikte act voor Nightbirds. Al moet het wel dansbaar blijven. Muziek die (te) moeilijk is, werkt beter in een andere setting. We zijn laagdrempelig, maar niet op een Plork-en-de-Aannemersmanier. Het moet wel spannend blijven."

Opvallend: van de zeven acts die tot nu toe zijn geboekt, zijn er maar twee Nederlands en de rest komt - net als het volledige programma van vanavond - uit Vlaanderen. Voor de volgende editie zijn The Tubs (Gent) en Long Life Heads (Eindhoven) vastgelegd. Niek: "Er komen momenteel gewoon heel veel goede bands uit België. En wat ook scheelt, is dat Antwerpen vanuit hier dichterbij is dan Amsterdam."

Maar hoewel de overeenkomst in afkomst opvalt; de muziek blijft de bindende factor in de programmering. "We boeken muziek die bij de locatie aanvult, dat is onze kracht", vertelt Bob. "Skatemuziek dus." Niek vult aan: "Dat is vooral garage, punk, grunge en surf. Echt de muziek die ook onder skatevideo's zit. Op een gegeven moment had je een genre 'skatepunk', maar dat was eigenlijk maar een rare benaming. Ik heb zelf ook veel geskateboard en bijvoorbeeld Blink-182 werd volgens mij niet echt door skaters geluisterd."

Niek heeft er dus aardig wat skatemeters op zitten, maar dat geldt niet voor Bob. "Ik heb nooit echt geskatet, maar dat is ook niet zo belangrijk. Al willen we wel graag de skaters die hier al komen graag betrekken bij Nightbirds, want dat draagt veel bij aan de sfeer. Daarom mogen mensen die al een kaartje hebben om te komen skaten ook gratis bij ons naar binnen en andersom. Op die manier hopen we ook weer te bereiken dat mensen gezellig nog even blijven hangen."

Nightbirds vindt elke laatste donderdag van de maand plaats in het skatecafé van het Ladybird Skatepark in de Spoorzone. Entree bedraagt €5,-. Vanavond treden Double Veterans en Alpha Whale op.