Niemand kan stil blijven staan bij Movits!

Kleine Zaal danst wellustig op Zweedse swinginvasie

Freek Verhulst ,

Dat Zweedstalige rap internationaal aanslaat is het zoveelste bewijs dat muziek een universele taal is. De vier heren van Movits!, gewapend met trombone, saxofoon, een legio aan drumpads en een prettige lading charisma in de vorm van de energieke frontman Johan 'Jivin' Rensfeldt, hebben hun sporen ook buiten Scandinavië inmiddels verdiend. Ook voor Nederland is de aanstekelijke cross-over van swing, hiphop, drum 'n bass en jazz geen onbekend materiaal, na een eerdere gig in 013 en succesvolle shows op Eurosonic en Lowlands.

Überdope

Nederlandse hiphop steekt al jaren de zuidelijke grens over, maar hier in Nederland krijgen we vreemd genoeg eigenlijk zelden tot nooit wat mee van de Vlaamse hiphopscene. Wellicht dat Überdope daar verandering in brengt. Met een frisse mix van classic hiphopbeats - inclusief vaardige scratcher - en her en der een poppy g-funknummer, afgetopt met dat heerlijke Vlaamse accent en dito humor, krijgen de Gentenaren langzaam maar zeker de zaal in beweging. Okee, het klinkt ons Hollanders misschien nog wel wat vreemd in de oren om iemand die gedist wordt keurig te vousvoyeren, maar het heeft onmiskenbaar zijn charme. Want het is eigenlijk ook weleens leuk om rappers te horen roepen dat je 'gewoon normaal' moet doen, in plaats van met 85km/u door die woonwijk te crossen. Überdope zit vol zelfspot ('White Boy Fresh'), maar meet zich waar nodig ook de voor veel rappers kenmerkende elitaire houding aan ('Niets Van Hiphop'). De drie rappers voorop het podium hebben een oersterke back-up in de soepel scratchende MixMonster Menno en de fraai tweestemmige achtergrondzang. Het totaal is een aanstekelijke combinatie, die de aanvankelijk sceptische Kleine Zaal uiteindelijk met een brede lach op het gelaat achterlaat.

Movits!

Alles draait vanavond om 'liten lördag' (kleine zaterdag), wat in het Zweeds zoiets wil zeggen als 'op zaterdagavond heel erg uit je dak gaan'. Het noodlot wil echter dat het woensdag is, maar daar heeft Movits! iets op bedacht: we maken gewoon samen onze eigen liten lördag! Volgens de mannen op het podium bouwen we langzaam op naar die zaterdag, maar eigenlijk kunnen de broeders Rensfeldt en hun blazende bondgenoten zich vanaf meet af aan al niet inhouden. De retro-sound die de op swingjazz gestoelde hiphop-dance voortbrengt, is simpelweg te dansbaar om te moeten wachten op een energetisch summum. Daar komt nog bij dat 'Jivin' Johan in elk nummer zijn alles geeft om het publiek op te zwepen.

En het publiek in de - overigens bij lange na niet gevulde - Kleine Zaal eet uit de hand van de Zweden. In een razend tempo dendert de set van het dynamische viertal door, terwijl de aanwezigen steeds fanatieker beginnen te springen en dansen. En wat fijn is het ook, dat de groep niet geforceerd lang wacht om terug te komen voor de toegift, maar gewoon zonder de schijn op te houden al binnen luttele ogenblikken weer op de planken staat voor een nóg energiekere dansplaat.

Movits kent geen andere versnelling dan de hoogste, waardoor het onmogelijk is om rustig bij de bar te hangen zonder ook maar een beetje mee te dansen. Puntje van kritiek? Het is jammer dat er geen nieuw materiaal te horen is. De laatste langspeler van de heren ('Out Of My Head') is alweer bijna twee jaar oud en de twee singles die vorig jaar verschenen ('Nitroglycerin' en 'Röksignaler'), geven dan de burger moed op meer. Dat komt er vanavond niet, maar een kniesoor die daarom klaagt.