BANGANAGANGBANGERS knallen met Timbre EP

Vocalen opgenomen in Zuid-Afrika

Paul Timmermans ,

Begonnen als grapje in de collegezaal en een jaar later ongeveer vijftig shows op je naam hebben staan. De BANGANAGANGBANGERS uit Tilburg hebben een formule gevonden die lijkt te werken. 24 december brachten ze de Timbre EP uit, de eerste echte release van de groep uit Tilburg. Eerder brachten ze een mixtape uit met gemixte versies van andermans muziek. Nu dan een eigen EP, met vocalen vanuit Zuid-Afrika.

Maar eerst, wie zijn de Banganagangbangers? De groep bestaat uit drie dj's, een mc en een producer. James produceert het materiaal, Sidney praat en schreeuwt tijdens de shows alles aan elkaar en rapt de vocalen in. Ernst, Frank en Sam vormen het hoofdblok als dj's. “Het begon letterlijk als grapje”, legt Sam uit. “Frank en Ernst waren in de klas wat trap aan het luisteren en een van de twee zei: 'zullen we voor onszelf beginnen?' Ik heb geen seconde getwijfeld en zei meteen ja. Ik had al wel wat ervaring met het draaien als dj, maar ik dacht eigenlijk dat ze een grapje maakte.” James werd al snel gevraagd als producer. “Via een vriend van mij ben ik in contact gekomen met de mc, met Sidney”, zegt James. “Hij is toen een keer langsgekomen en toen hebben we samen iets opgenomen en dat ging eigenlijk meteen erg goed. En toen vertelde hij over de jongens en het project. Vervolgens heb ik samen met Sidney een nieuwe track gemaakt, dat was 'Oh My Lord'. En de jongens vonden dat erg tof en sindsdien produceer ik eigenlijk alles voor ze.” Frank vertelt over het feit dat Sidney een tijdlang in het buitenland zat. “Tijdens het opnemen van de Timbre EP zat Sidney voor zijn stage in Zuid-Afrika. Daar heeft hij een jongen leren kennen met een studio, dus hij heeft daar de vocalen opgenomen en doorgestuurd naar Nederland. Terwijl hij de vocalen deed voor het nummer ‘Nah Misschien’, zat er een local in de studio en die neuriede mee op de beat. Het was niet de planning, maar uiteindelijk heeft hij ook nog een paar zanglijnen gedaan, erg tof.”

De naam is ook als grapje begonnen, maar toch blijven hangen. James zegt: “Het is een hoop geouwehoer wat we doen en die naam past daar wel bij. En daarbij, mensen vinden het een grappige naam. Het is een naam die blijft hangen.” Maar niet iedereen is blij met de naam, zo legt Sam uit. “Bij Facebook heeft het even geduurd voordat onze pagina online mocht blijven, omdat de naam aanstootgevend zou zijn. Laatst zijn we een keer bij Omroep Tilburg geweest en toen wilden ze ook niet dat we de naam uit zouden leggen omdat er ook kleine kinderen kunnen kijken.” Ondanks de gekke naam en de gekkigheid van de groep is de muziek zeer serieus volgens Frank. “Ik oefen iedere dag achter mijn dj-set. Toen we aan dit project begonnen wist ik nog niet heel veel van het draaien als DJ, maar dat is afgelopen jaar enorm gegroeid. En als mensen naar ons komen kijken, dan wil ik wel honderd procent leveren.” Maar daar tegenover staat de aanwezigheid op de social media. Daar wordt alles in hoofdletters gedaan en komen de meest bizarre plaatjes voorbij. Het is schreeuwerig en vaak erg flauw, maar het is zeer herkenbaar. Maar Sam zegt: “Het zijn wel allemaal malloten, maar ze weten wel wat ze doen.”

Voorheen had Raoul Cooijmans de touwtjes in handen bij de Banganagangbangers, maar sinds kort is daar verandering in gekomen. Vanaf nu is Dirk Stolk, oprichter van MuzikaleVibe, de manager die achter het team zit. “Ik heb er enorm veel zin in”, zegt Dirk. “De vorige manager, Raoul, werkt nu tegenwoordig als manager voor Showtek en dat is een naam die zo groot is dat het erg veel tijd kost. Hij vertelde me al een keer dat hij het erg druk had en toen heb ik al eens uitgesproken dat het mij erg leuk zou lijken. En de jongens waren al te boeken via MuzikaleVibe, dus de stap was niet heel erg groot.”