3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand december

Redactie 3voor12 Tilburg ,

December mag dan minder uitpuilen van de concerten dan de voorafgaande maanden, dat wil niet zeggen dat er de laatste maand van het jaar niets te doen is. Mocht je toevallig heel veel centjes overhebben, dan kun je de zestiende naar Morrissey in 013, maar ook voor mensen met minder geld valt er genoeg te beleven: zo presenteren Nihill, The Red Phone en Yama deze maand nieuw werk.

SHIVERBURN + LIFE'S ELECTRIC – 4 DECEMBER, EXTASE
De eerste donderdag van december doet zijn naam alle eer aan met een luid rockend programma op diverse plekken in de stad. Het metalpakket van Kreator, Arch Enemy etc. is inmiddels uitverkocht, maar 013 heeft nog wel het rammelende Birth Of Joy in de aanbieding. Als je echter geen entree kan of wil betalen, kun je voor je rockdosis ook terecht bij Shiverburn en Life’s Electric in Extase.

NIHILL – 6 DECEMBER, KLEINE ZAAL 013
Het komt een beetje ongelukkig uit: op dezelfde dag dat in Little Devil het Rapture Fest gepland staat met Atlantis, Rorcal, Izah, Michael Zimmel, The Girl Who Cried Wolf en Mourn, presenteert blackmetalgrootheid Nihill samen met Wiegedood en Wederganger haar verse, edoch nu al verrotte album ‘Verderf’ in 013. Een lastige keuze, maar de duisternis is hoe dan ook onontkoombaar.

NICK PILMEYER + LOST/CTRL – 9 DECEMBER, STUDIO
De agenda op de webstek van Studio laat ons nog in het ongewisse, maar deze dinsdag schijnt er toch een tweetal acts op de rol te staan: de lokale zanger/gitarist Nick Pilmeyer en het Eindhovense lost/ctrl, dat zich omschrijft als een nu-wave-gezelschap. Onder de noemer ‘Bumpers Are For Kids’ trappen ze de avond om half tien af, helemaal gratis en voor niets. Ga vooral een kijkje nemen.

TEMKO – 10 DECEMBER, PARADOX
Met de ‘mixed minimal chamber metal’ van het prille lokale improvisatiecombo Temko kon je al eens eerder kennismaken. Ben je deze heren tot nu toe echter misgelopen, of ben je benieuwd hoe men zich sinds de vorige keer ontwikkeld heeft, dan kun je vandaag wederom terecht in Paradox. Entree is vrij, dus schroom je niet om deze woensdagavond voet over de drempel te zetten.

THE RED PHONE – 12 DECEMBER, CUL DE SAC
We hebben er even op moeten wachten, maar vandaag is het dan zover: het energieke plaatselijke rocktrio The Red Phone presenteert zijn debuutalbum ‘Dancing Like A Shark’ in Cul de Sac. Hoeveel je ervoor wil betalen, dat mag je helemaal zelf weten – toegang tot de kuil is sowieso gratis, dus alle gelegenheid om deze avond een uurtje lang je beste haaienmoves te etaleren.

NIGHTBIRDS #9 – 18 DECEMBER, HALL OF FAME
De Nightbirds zijn deze maand toe aan hun negende editie, met twee bands die duidelijk iets met de duistere wederhelft van de zon hebben: Radar Men From The Moon en Newmoon. Een bijzonder passend thema, aangezien nachtvogels zich natuurlijk graag op de maan oriënteren. Dat moet wel een knus feestje opleveren, waarbij dromerigheid en onversneden rock hand in hand gaan.

BOERENKOOL MEEJ WORST BAND + DOODSKOP – 19 DECEMBER, LITTLE DEVIL
Rond de kerstdagen is Little Devil net zoals voorgaande jaren een goed toevluchtsoord voor ontheemden met Jingle Bell Hell X en Kots Op Kerst IX. Het weekeinde ervoor treffen we er al de Boerenkool Meej Worst Band en Doodskop aan. De eerste groep beleeft deze vrijdag een winterse reünie, in de tweede vinden we oud-leden van het legendarische Neuk! Dat gaat vast leuk worden.

PROUD OF THE SOUTH FESTIVAL – 20 DECEMBER, KLEINE ZAAL + STAGE01 013
Terwijl in Extase de finale van de door Roxxity georganiseerde lokale bandcompetitie Kippenvel plaatsvindt, biedt 013 ruimte aan een ander gratis evenement: een minifestival waarin talententraject Proud Of The South enkele artiesten die het onder de hoede genomen heeft presenteert – Flip En De Noormannen, Lookapony, Jeroen Kant, Man From The South en Envy The West. Keuze te over dus.

YAMA – 21 DECEMBER, HALL OF FAME
De naam van deze fijne band ben je in de loop der jaren wellicht al vaker tegengekomen op onze webstek. Vandaag is de grote dag waarop het viertal zijn aan het begin van deze maand uitgekomen debuutalbum ‘Ananta’ presenteert. Met stevige ondersteuning van de collegae in Swamp Machine en Gigatron2000 belooft dit een heel memorabel partijtje te worden, waar je voor nop bij kunt zijn.

STRANGER THAN PARANOIA – 24 & 29 DECEMBER, PARADOX
Het door Paul van Kemenade georganiseerde eindejaarsfeest Stranger Than Paranoia is dit jaar toe aan zijn tweeëntwintigste editie. In Paradox vinden we een fraai programma, verspreid over twee dagen, waarin jong en oud uit alle windrichtingen de bühne delen. Dit jaar kent een opvallende Spaanse (flamenco-)finale; daarnaast vinden we onder meer rietblazer David Murray in duet met drummer John Betsch, lokale pianist (en Boy Edgar laureaat) Jeroen van Vliet en het aanstormende Nederlandse septet Windkracht 7. Meer dan genoeg reden om wederom langs te komen kortom.

INCUBATED: FLUISTERZACHT – 28 DECEMBER, THEATERS TILBURG
Ook in december heeft Incubated weer een Fluisterzachteditie op het program staan, ditmaal met componist Pieter Nooten. De site van Theaters Tilburg rept van ‘fragiele en ingetogen ambient’, dus als je in bent voor een stemmig einde van het jaar, kan het vast geen kwaad een kijkje te nemen. Meer bijzondere verstilde muziek (inclusief Friese poëzie) komt van Kleefstra/Bakker/Kleefstra.

AMORPHIS: TALES FROM THE THOUSAND LAKES – 29 DECEMBER, JUPILER ZAAL 013
‘Land van de duizend meren’, zo wordt Finland ook wel genoemd. Twintig jaar geleden bracht de deathmetalband Amorphis een duister en sprookjesachtig eerbetoon uit aan de sagen van dat land. Het album staat na al die tijd nog in het geheugen van menig metaalfanaat gegrift, van de intro tot krakers als ‘Black Winter Day’: geen beter seizoen om dit werk integraal in 013 te ondergaan.