Eerste langspeler voor het Tilburgse The Red Phone

Releaseparty Dancing Like A Shark in Cul de Sac

Pieter Heijboer ,

Riffgeoriënteerde bluesrock. Dat is waar The Red Phone uit Tilburg voor staat. Vrijdag 12 december staat de band op de planken in Cul de Sac om de release in te luiden van hun eerste langspeler: Dancing Like A Shark. Bassist Mathijs Vermeulen vertelt er het een en ander over.

Hoewel dit pas de eerste langspeler is, heeft de band in de afgelopen jaren wat prestaties verricht. Zo treden de heren regelmatig op in Polen en zit hun muziek in de Nederlandse film Blackout met de gezusters Schuurman. Het nieuwe album is al in 2013 opgenomen en ze hebben alles zelf gedaan. ,,We wilden de regie in eigen handen houden. Dat heeft de twee voordelen dat het minder kost en dat je alles op je eigen manier kan doen. We hebben een ruimte gehuurd waar we alles op het gemakje hebben gemixt en gemasterd. En we vinden dat dat vrij goed gelukt is”, aldus Vermeulen

Oergevoel
De muziek schrijven ze samen. Het start met een riff en daar wordt verder op borduurd. Teksten komen ook niet van één man af. Waar ze over gaan? ,,Vrouwelijk schoon”, zegt Vermeulen. ,,Ja, vooral over vrouwen. Omdat dat toch het makkelijkst is. Muziek en ook natuurlijk teksten maak je vanuit een soort oergevoel. Dat hoeft overigens niet meteen seks of geweld te betekenen.”

Op de plaat ronkt een hammondorgel mee. Maar de toetsenist is officieel geen bandlid. Hoe ze dat live gaan aanpakken ligt nog in het midden. ,,We hebben altijd met z’n drieën gespeeld dus misschien laten we het maar zo. Het is natuurlijk mogelijk om een gastmuzikant aan te trekken.” Daar bekommeren ze zich niet om. ,,The Black Keys zijn eigenlijk ook maar met twee. Sommige shows spelen ze met een hele band en andere gewoon als duo.” Daarmee is meteen een van de invloeden van The Red Phone genoemd. ,,Ja, The Black Keys en bijvoorbeeld Led Zeppelin. Veel in de rock, blues hoek, maar evengoed Lefties Soul Collection of ouwe soul van Otis Redding”, vertelt Vermeulen.

Polen
De band heeft er al aardig wat shows op zitten. In binnen- en buitenland. Zo traden ze op in Amsterdam, Dronten, Enschede. ,,En zo hoort een optreden in een jongerencentrum in Deurne er ook bij”, zegt een lachende Vermeulen. ,,We hebben veel materiaal opgebouwd sinds 2012 dus we zijn ook breed te plaatsen.” Zo breed dat ze regelmatig optreden in Polen. Ook zijn ze al eens naar IJsland afgereisd. In de eerstgenoemde worden ze met open armen ontvangen. ,,Het begon met een uitwisseling van Seans (gitarist/zanger) band via de Bluesfactory. Dat is doorgezet met The Red Phone en sindsdien zijn we er al een paar keer geweest voor verschillende shows. Het is altijd even afwachten, maar in Polen konden we meteen makkelijk spelen. Het is een bandjes-georiënteerd land en we hebben alle uithoeken gehad. We zijn daar een beetje exotisch. Dat maakt het eenvoudiger. Natuurlijk werkt dat ook andersom.”

Vrijdag 12 december speelt The Red Phone hun nieuwe album en meer in Cul de Sac. Zonder voorprogramma. Toehoorders mogen de plaat vervolgens aanschaffen voor wat ze vinden dat die waard is.