Tilburgs festival etaleert veelzijdigheid van hiphop anno 2014

De Definitie van Hiphop is vandaag de dag moeilijk te benoemen

Dirk Stolk & Flip Koet ,

Al jaren staat Definitie van Hiphop (voorheen Definitie van Dopeheid) garant voor een van de beste Neerlandse hiphopfestivals. Ook dit jaar is de line-up weer om de vingers bij af te likken; in de Jupiler Zaal, de Kleine Zaal en Stage01 van 013 staan maar liefst 28 acts. Daar zit voor ieder wat wils tussen: van Engelse tot Nederlandse rap, zowel oud gedienden als opkomende talenten en van dj's tot voltallige livebands. Alsof dit nog niet genoeg is, presenteert HIJS in de foyer #HIJSBEATS en geven de Herman Brood Academie en de Rockacademie hier een showcase.

Fotosynthese
Een van de jongste rappers van de dag mag deze editie het spits afbijten op het hoofdpodium in de Jupiler Zaal. Waar de Bredase mc zelf nog aangeeft dat hij niet verwacht had dat hij voor een volle zaal zou staan, bewijst het publiek hem het tegendeel. Met een komen en gaan van supportende mc’s als Timmietex en Heavy (die de plaats van ex-backup Benzie –die ook nog even langskomt- bezet) weet Fotosynthese een toegankelijk stukje hiphop neer te zetten. Met vlagen laat het publiek zich meevoeren, maar Definitie van Hiphop moet nog even op gang komen. Toch weet deze mc zich staande te houden en laat hij zien wat hij waard is. Een foutloze show met feelgoodbeats en poëtische lines, maar een must-see is het nog net niet te noemen. (FK)

Feis
All the way vanuit Rotterdam is Feis overduidelijk klaar om zijn nieuwe materiaal uit te proberen op het hoofdpodium van DVH 2014. De rapper start zijn set met een pakkend en intens nummer van zijn laatste album Hard van buiten, gebroken van binnen. De rapper bekent dat het pas de tweede keer is dat hij met deze nummers op het podium staat. Niet dat daar iets van te merken is. De artiest brengt passioneel zijn nieuwe geluid en dat komt goed uit de verf. Ook komt zijn stadsgenoot Winne nog even zijn gezicht laten zien. Na Geef 8 kan deze show niet meer stuk en verlaten de twee mc’s met opgeheven hoofd het podium. (FK)
 

Reazun
Als ‘die Franstalige rapper van Kyteman’s hiphoporkest’ zag hij al menig poppodium, maar vandaag staat Reazun in de Kleine Zaal alleen op de planken. Al is dat ook niet helemaal waar; naast zijn dj heeft de rapper bij zijn liveshows normaal gesproken Yori Olijslagers als drummer bij en beroert Niels Broos de toetsen. Vandaag wordt zelfs bij enkele nummers ook de bas live gespeeld en verzorgt Omar Souley wat zangpartijen. Begin 2014 bracht Reazun zijn solo debuutalbum ‘Ik, Ben Hartman’ uit, waar alle nummers van vandaag ook op te vinden zijn. Van smokersanthem ‘Kusj’ tot het dromerige ‘Beter Dan Dat’ tot de tientallen gezegdes in ‘Spreek Woorden’; deze nummers zijn ervoor gemaakt om live gespeeld te worden. (DS)

SBMG
Sawtu Boys Money Gang represented. Deze groep vlammende rappers uit Amsterdam laat zien wat ze waard zijn; een groep rappers die enthousiast hun ding komen doen. Toch kan de show het best omschreven worden als eenrichtingsverkeer. De mannen doen hun best om het publiek in te pakken, maar echt lukken wil dat niet. Hoewel het publiek het enthousiasme niet lijkt te begrijpen, brengen de heren een energieke en geroutineerde show naar Tilburg, met trappy beats en pakkende refreintjes. Spijtig voor de heren dat de zaal ze een beetje in de steek laat. (FK)
 

Van Kwaad Tot Erger
Het was lange tijd stil rond Van Kwaad Tot Erger, het collectief dat naast de Tilburgse Timmietex een compleet Bredase bezetting kent met Eppo, Fotosynthese, Ben Jur, Tjerkovara en Viezerik. Vandaag komt daar verandering in, in een stevig gevulde Kleine Zaal. Deze eenmalige(?) reünie trekt veel bekijks, maar het meerappen vanuit de zaal blijft achterwege; enkel ‘Spel’ –een track die Fotosynthese en Timmietex jaren geleden uitbrachten- is een bekend nummer. De rest is allemaal nieuw VKTE werk. Het deert het aanwezige publiek allesbehalve, dat dan ook vrolijk meespringt met de energieke heren op het podium. (DS)

Digitzz
De altijd vrolijke, Nijmeegse Digitzz wordt bijgestaan door zijn charmante vriendin en tevens dj, Veronica. Deze mc weet overduidelijk hoe je een grote groep mensen moet meenemen in je show. Deze jongen heeft een hoge gunfactor, maar de vraag is: waar ligt dat aan? Zijn het de meezingers die hij schreef? Is het zijn energie tijdens het optreden? Of zijn het misschien de twee megajoints die hij uitdeelt tijdens zijn show? Digitzz krijgt het als eerste voor elkaar om de zaal helemaal in te pakken en dat als de enige Engelstalige act op het hoofdpodium. De rapper sluit af met een van zijn bekendste tracks: The Jam.  (FK)

Sticks & Moon
Wanneer twee van de belangrijkste personen uit de Nederhop de handen ineen slaan dan kan het niet anders dan legendarisch zijn. In 2012 kwam het ervaren duo al met de ‘Stick Bukowski’ EP, maar vandaag komt er ook nieuwe muziek van de Zwollenaar voorbij. Hoewel de nieuwe acapella van Sticks, al rustig zittend op een stoel, erg indrukwekkend is en ook Freez nog even voorbij komt, blijft menig bezoeker vooral kippenvel krijgen van het moment dat Rico het podium betreedt, tijdens het rijtje met klassiekers ‘Gekke Gerrit’, ‘Tijgers & Draken’ en ‘Hoedenplank’. Sticks & Moon weten hoe ze een show moeten opbouwen en ook vandaag stellen de twee niet teleur. (DS)
 

Önder
Beginnen met monsterhit ‘Dat Doen We Niet Meer’, dat doet Önder dus wel. Het is waarschijnlijk deze hit die hem deze tijd op het hoofdpodium van Definitie van Hiphop heeft bezorgd en daar springt de rapper zorgvuldig mee om. In het halfuurtje dat hij heeft, komen zowel oude nummers als werk van zijn 'Goeie Dingen EP' in rap tempo voorbij. Het is begrijpelijk dat hij zoveel mogelijk nummers wil doen, maar het komt met vlagen slordig over als nummers abrupt beëindigd worden om snel door te gaan. Dit wordt echter snel vergeten als ‘Dat Doen We Niet Meer’ nogmaals wordt ingezet en de hele Lefensmannen crew –die de rest van de show in de coulissen mee stond te rappen- zich bij Önder op het podium voegt. Onder hen ook Ronnie Flex en Fresku, die hun eigen verse meedoen. En tja, als je hit zo lekker klinkt door het geluidssysteem in zo’n grote zaal, waarom niet gewoon een derde keer met z’n alle losgaan op ‘Dat Doen We Niet Meer’? (DS)

Akwasi
Wie vooraf had verwacht dat de show in het teken van meest recente album ‘#DAARERGENS’ zou staan, komt bedrogen uit. Akwasi heeft geen band bij zich en wordt in de Kleine Zaal begeleid door DJ Hayzee. Ook hier komt echter snel verandering in, want na een kort voorprogramma blijkt ook Leeroy mee te zijn gekomen. We zijn getuige van een mini Zwart Licht-reünie, waarin de energieke Rotterdammers de zaal volledig inpakken met classics. Zo gaat 'Dubtrip' vlekkeloos over in Hudson Mohawke’s 'Chimes' en is er aan moshpits geen gebrek. Leeroy waagt zich tegen het einde nog aan een stagedive en onder de klanken van nummer ‘Nooit Meer’ –wel afkomstig van Akwasi zijn soloplaat- verlaat een voldaan publiek de zaal. Voor veel mensen ongetwijfeld het hoogtepunt van Definitie van Hiphop 2014. (DS)

Dret & Krulle
Deze twee mannen komen rechtstreeks vanuit de Bijlmer naar 013. De een na laatste act op het hoofdpodium krijgt het voor elkaar om met zijn rauwe hiphop de hele zaal op zijn kop te zetten. Ook komen de Amsterdammers met vernieuwende UK grime-beats die inslaan als een bom. Dret en Krulle zijn goed op elkaar ingespeeld en verzorgen een mooi samenspel dat zijn effect heeft op de mensen die voor het podium staan. Deze energieke act komt precies op het goede moment. Zo kan men nog even flink stoom afblazen voordat Typhoon zijn kunsten mag vertonen op het hoofdpodium. (FK)

Rico & ART
Al is de winter dan nu echt van start gegaan, Rico regelt een trip naar het zonnige Jamaica voor een overvolle kleine zaal. Met zijn album Irie liet de Zwollenaar zich het afgelopen jaar van een hele nieuwe kant zien. Reggae en dub is het nieuwe hoofdstuk in zijn muzikale loopbaan. Een vrolijke en vooral muzikaal uitgekiende show met DJ, gitarist en toetsenist live op het podium. Voeg daar nog een bezoekje van Typhoon en  Sticks aan toe en je bent getuige van een magisch goede vertoning in tropische temperaturen. De drukte weerhoudt het publiek er namelijk niet van om toch even een kijkje te nemen. Het resultaat: een uitbundig publiek, hoge temperaturen en een artiest die bewijst dat hiphop en reggae perfect samen kunnen gaan. (FK)
 
Mocromaniac
De laatste act in de Kleine Zaal tijdens Definitie van Hiphop 2014. Terwijl Typhoon de grote zaal op zijn kop zet, moet Mocromaniac het met een kleiner en vooral rustiger publiek doen. Toch stroomt de ruimte langzaam vol met liefhebbers of mensen die het iets te druk vinden in de grote zaal. De rapper doet erg zijn best om het publiek mee te laten gaan in zijn enthousiasme, maar het blijft bij op en neer schuddende hoofden, een enkeling die wat moves maakt en vooral héél veel meerappende jongens. Toch werkt Mocromaniac netjes naar een hoogtepunt toe en er moet gezegd worden dat er raptechnisch gezien helemaal niets aan zijn show schort. Er ontbreekt alleen interactie en sfeer in de zaal, maar ondanks dat doet deze artiest wel waar hij goed in is: punchlines gooien. (FK)

Typhoon
2014 was het jaar van de terugkeer van koning, keizer en admiraal Typhoon. Hij bracht met 'Lobi da Basi' een van de –zo niet dé- beste Nederlandse hiphopplaat van de afgelopen jaren uit en veroverde festival na festival met zijn overdonderende liveshow. Er is al veel geschreven over de beleving die Typhoon met zijn 10-koppige band neerzet, maar ook als afsluiter van Definitie van Hiphop 2014 worden alle beloftes weer waargemaakt. Vanaf opener ‘Glenn 1984’ tot klassieker ‘Bumaye’, van de indrukwekkende raps van drummer Drummakid tot het prachtige ‘Hemel Valt’ en van het zichtbare genot op de gezichten van alle podiumbeesten tot de uit volle borst meegezongen afsluiter ‘Zandloper’ –welke de titel 'festivalhit van het jaar' verdient en waarop Rico zijn bijdrage ook live levert; er gebeurt iets magisch op dit podium. Werkelijk alles wat Typhoon aanraakt, verandert in goud. Dit gaat verder dan de definitie van hiphop, dit is de definitie van muziek. (DS)

Met Typhoon komt er een einde aan een mooie editie van Definitie van Hiphop 2014, waarbij de veelzijdigheid van de Nederlandse hiphop anno 2014 wederom zegevierde. Tevreden en voldaan verlaat hiphopminded Nederland 013, of danst het nog door tot de late uurtjes op Meet the Streets. Op naar DVH 2015!