The New Dominion heerst voor de laatste keer in Little Devil

Lokale koningen van de death metal nemen afscheid in stijl

Wouter de Waal ,

Terwijl Nederland oranje kleurde, stond Little Devil afgelopen zaterdag in het teken van het zwart: zwart vanwege de shirts van de talrijke metalvrienden aldaar aanwezig, maar ook zwart vanwege de rouw om het verscheiden van één van Tilburgs meest toonaangevende harde bands in recente jaren. The New Dominion liet deze dag nog eenmaal zien waaraan het zijn grote reputatie te danken had.

Wanneer we rond de klok van tienen arriveren bij het rockcafé, is de hoeveelheid mensen en fietsen die zich op de stoep voor de ingang heeft verzameld zeer aanzienlijk te noemen. Dat menigeen zich geroepen heeft gevoeld aanwezig te zijn bij het ten grave dragen van The New Dominion, behoeft eigenlijk geen verbazing te wekken, gezien de steevast indrukwekkende liveshows die de band door de jaren heen in deze stad en ver daarbuiten ten beste heeft gegeven. Deze avond blijkt daarop geen uitzondering: de energie spat vanaf het begin van het podium tijdens dit afscheidsconcert, waarin een explosieve cocktail van oude en nieuwe nummers op het publiek wordt afgevuurd. Nauwelijks tijd om op adem te komen kortom, of het moest het moment zijn dat geluidsman Joris – terwijl de band lustig doorspeelt – met bewonderenswaardige snelheid een kabel verwisselt om het haperende geluid van de zangmicrofoon te corrigeren, waardoor de vocalen even wegvallen.

Een beetje feedback op het podium blijft onvermijdelijk, maar dat kan de kwaliteiten van de groep allerminst verdoezelen: de strakke, melodieuze death metal gelardeerd met progressieve elementen en afwisselende zanglijnen, die ondanks alle muzikale escapades verrassend pakkend blijft klinken, staat ook deze keer weer als een huis. Jammer dus dat de band besloten heeft de handdoek in de ring te gooien, maar na een slordig uur geraas inclusief een reprise van het eerder enigszins onderbroken 'Underneath The Gangrene Seduction' is het dan toch echt definitief gedaan met dit enthousiaste lokale doodseskader. Hopelijk vinden de muzikanten elkaar in de toekomst nog in andere projecten, maar voor nu kunnen The New Dominion en toeschouwers in ieder geval terugkijken op een heel geslaagd en feestelijk einde van een boeiende muzikale reis.