Castle bouwt ouderwets heavy feestje in Little Devil

Finnen zorgen voor inktzwarte opmaat

Maarten de Waal ,

Voor iedereen die nu al terugverlangt naar de Roadburnvibe van een week geleden, alsook voor degenen die zich aan de traditionele landerigheid van de Tweede Paasdag wensen te onttrekken, biedt de Little Devil deze avond soelaas in de vorm van drie bands die op hét lifestyle-evenement voor ruimgeestige baarddragers niet hadden misstaan. Het Amerikaanse Castle, dat ondertussen alweer toe is aan zijn derde langspeler, wist ons al eerder te impressioneren, maar de twee Finse voorprogramma's "uit het noorden van Satakunta" zeggen ons niets. De bandomschrijvingen op de webstek van de LD weten onze nieuwsgierigheid echter voldoende te wekken om even af te zakken naar het gezelligste metalhonk van Tilburg.

MR. PETER HAYDEN
Taalvaardigheid en muzikaal talent zijn twee verschillende zaken, maar we durven wel te stellen dat bands die hun eigen verrichtingen zo poëtisch weten te verwoorden als de mannen van Mr. Peter Hayden, bijna gegarandeerd interessante muziek maken. Waar de Peter Hayden in de bandnaam naar verwijst, zouden we niet met zekerheid durven zeggen, maar wellicht is het wel de acteur en natuurdocumentairemaker uit Nieuw-Zeeland – het vijftal zegt op zijn minst zich te laten inspireren door de ongerepte (in hun geval Noord-Finse) natuur, en ook dat staat vaak garant voor boeiende muzikale avonturen. Eigenlijk mag het dus niet verbazen dat de geluidsmuur die zich al vanaf zeven uur over ons uitrolt, ons moeiteloos weet mee te slepen om ons pas na een ruim half uur weer uit te spugen. Zouden we het beestje dat ons zo in vervoering weet te brengen een naam willen geven, dan zouden we zelf opteren voor 'donker-psychedelische post-metal', maar hoe men het ook wil noemen, feit is dat de goed opgebouwde, goeddeels instrumentale set, die halverwege ook nog ondersteuning krijgt van wat maniakale vocalen, moeiteloos iedere liefhebber van hardere duister-dromerige klanken voor zich weet te winnen. Een veelbelovende start van deze muzikale paasmaandag.

DARK BUDDHA RISING
De volgende band, die qua personeel de nodige overlap kent met de vorige, gaat daar zo mogelijk echter nog overheen, met haar inktzwarte soundscapes begeleid door ijselijke blackmetaluithalen die de luisteraar dermate in trance weten te brengen, dat zelfs een behoorlijk repetitief middenstuk de aandacht van alle aanwezigen weet vast te houden. De met beenderen omhangen krijser van dienst en het van occulte tekens voorziene voodoo-achtige popje aan de voorzijde van het podium doen ook het nodige voor de sfeer, alsmede de grimmige en volkseigen introverte blikken van de Finnen. De spanningsopbouw van dit optreden is perfect, wat zich logischerwijs vertaalt in een daverend applaus aan het einde van de set. Voor de meeste toehoorders waarschijnlijk het hoogtepunt van de avond.

CASTLE
De laatste act van deze nog vroege maandagavond valt niet alleen geografisch maar ook muzikaal een beetje buiten de boot. Waar de vorige bands er vooral naar streefden de sinistere zijde van de ongenaakbare natuur te verklanken, met andere woorden vooral een zekere atmosfeer probeerden te creëren, maakt Castle gewoon geïsoleerde nummers, die daarbij sterk geënt zijn op de rijke heavy metal-traditie. Waarmee we niet willen zeggen, dat het vakmanschap van dit drietal het predikaat 'gewoontjes' verdient – integendeel, qua speltechniek doen deze dame en heren zeker niet onder voor de voorgaande bands, en hun nummers zitten vol spannende ritmische patronen, onconventionele baslijnen en interessante gitaarsolo's. Dat laat onverlet dat Castle een zekere sfeerbreuk teweegbrengt, die blijkbaar niet door iedereen evenzeer geapprecieerd wordt, getuige de in vergelijking met de voorgaande uren nogal lege zaal. De mensen die blijven staan, weten het gebodene echter wel degelijk op waarde te schatten, en wij bewegen en amuseren ons in elk geval zeker niet minder dan bij de vorige acts. Een wat apart einde van een zeer geslaagd avondje in de Little Devil, dat wat ons betreft de boeken in mag als één van de beste harde concertavonden van dit jaar.

De foto's bij dit artikel zijn afkomstig uit het 3voor12-archief.