#RB14: Doomwiegelieden bij luistersessie Yob

Nieuw album pas in najaar uit op Neurot Recordings

Bas van Duren ,

Half één 's middags op de zaterdag mag dan nog wat vroeg zijn voor de gemiddelde Roadburner, het eeuwenoude credo 'vroege vogels vangen veel wormen' is zeker in de kelder van V39 van toepassing. Daar verzamelt zich een handje vol stoners voor een luistersessie van de Amerikaanse doommetalband Yob. Haar nieuwe album 'Clearing The Path To Ascend' wordt pas in het najaar uitgebracht op het label van Neurosis, de echte fans konden in de kelder alvast luisteren.

Een paar bands zijn onlosmakelijk verbonden met Roadburn. We noemen een Neurosis, Astrosoniq of een Church Of Misery. Maar in een relatief kort tijdsbestek zijn de Amerikanen van Yob ook een zekerheidje geworden. De uit Oregon afkomstige doommetalband speelt deze editie voor de vijfde en zesde keer op Roadburn. Die warme band met het festival wordt op de zaterdagmiddag nog eens onderstreept met een luistersessie in de krochten van V39. Hun zevende album 'Clearing The Path To Ascend' wordt daar van begin tot eind opgezet.

Onder toeziend oog van frontman Mike Scheidt neemt twintig man plaats in de donkere ruimte. Rijen stoelen zijn opgesteld en op het podium staat een scherm dat voor de rest van de sessie niet wordt gebruikt. Het gaat hier puur om het album dat men zonder afleiding moet ondergaan, want een ervaring, dat is het absoluut. Zeventig minuten lang dompelt Yob de bezoekers onder in opgestapelde lagen gitaargeweld. De nummers zijn uitgesponnen, vaak driekwartsmaat en log: het tempo komt amper boven de 74 BPM uit. Op eerste gehoor is het zwaar, maar de dodemanswalsen hebben een verlichtende kwaliteit in zich. Instemmend wordt er meegeknikt, de neerslachtigheid gevoeld. De drones zijn niet van de lucht en het is dan ook niet raar dat dit album op Neurot Records uit wordt gebracht.

De roes is na zeventig minuten voorbij en er wordt hard geklapt. Voor Mike is er nog even een Q&A en dan wacht zaterdagavond een optreden waarbij ze hun album 'The Great Cessation' integraal spelen. Op de afterburner zondag een mooi voorproefje van het nieuwe album.