Derrick van Schie zoekt intieme podia op als singer-songwriter

Na een korte break gaat oud-Wealthy Beggar zanger weer aan de slag

Flip Kloet ,

Na een korte stop van vier jaar zoekt Derrick van Schie (38) het podium weer op, deze keer als singer-songwriter. Niet dat de Tilburgse artiest, bekend van Wealthy Beggar en Dearhunter, in de tussentijd heeft stilgezeten. Nee, in die vier jaar is er hard gewerkt aan nieuw materiaal en er zijn plannen voor de toekomst gesmeed. Van Schie: “Uiteindelijk begint het toch weer te kriebelen en daar moet je iets mee.”

Na zijn tijd in de band Dearhunter was het voor Van Schie even genoeg geweest: “Er was een tweede kindje op komst en ik vond het hoog tijd om even wat minder met muziek bezig te zijn. Maar als ik thuis kwam van mijn werk pakte ik toch vaak de gitaar nog even op om een nieuw nummer te maken.” Ondanks de 'pauze' spendeerde Van Schie zijn vrije avonduurtjes dus vaak in zijn thuisstudio. Ondertussen trad hij bij gelegenheid op in kleine zaaltjes met andere muzikanten. Nadat hij op 27 februari van dit jaar een optreden gaf op het podium van het Tilburgse Paradox was het voor Van Schie duidelijk: “Ik wil de bühne weer op.”

“In Paradox heb ik wat eigen werk en een paar covers gespeeld. Het publiek was erg enthousiast en dat stimuleert me om weer wat vaker op een podium te gaan staan.”, vertelt Van Schie. Hij gaat er wel van uit dat het anders wordt dan in de tijd met Dearhunter en Wealthy Beggar. Zo is niet alleen zijn repertoire veranderd, maar ook zijn doelstellingen als artiest: “Nu ik wat ouder ben schrijf ik op een andere manier. In de tijd van Wealthy Beggar moest je per se een groot publiek aanspreken. Die druk is er nu niet meer. Ik schrijf voor de mensen die de muziek waarderen.” Het idee om de kleinere zalen en cafés te veroveren past dan ook beter bij de stijl die Van Schie zich heeft aangemeten. “Hoe intiemer hoe beter, als je het mij vraagt.”

Van Schie beschrijft zijn muziek als intieme singer-songwriter songs die bedoeld zijn om mensen te raken. De songs hebben hun wortels liggen in de folk en country, waarbij Ryan Adams en Townes van Zandt grote inspiratiebronnen zijn voor de Tilburgse muzikant.

Hoe de concerten precies vormgegeven zullen worden is nog niet helemaal duidelijk. “De visie achter mijn laatste nummers is simpel: Het lied, en dan vooral de tekst, moet gewoon staan als een huis. Of het nu begeleid wordt door alleen een gitaar of een volledige formatie met drums, een bas en gitaren. Dit betekent dat ik mijn nummers zowel alleen als met begeleiding van andere muzikanten kan uitvoeren. Ik moet zeggen dat de nummers voor mijn gevoel beter overkomen als ik ze klein houd.”

Nu de perspakketjes de deur uit zijn is het wachten op boekers die Derrick van Schie welkom willen heten op hun podium, maar daar blijft het waarschijnlijk niet bij. Sinds een paar weken liggen er plannen om het materiaal dat hij in zijn eigen studio heeft opgenomen uit te brengen. “We draaien het ouderwetse verdienmodel een beetje om als het ware. Waar we in de tijd van Wealthy Beggar optraden om een EP of album te promoten, ligt er nu het idee om een EP uit te brengen om er vervolgens optredens aan over te houden. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat het publiek een beetje weet wat hen te wachten staat als ze naar een optreden komen.”, legt Van Schie uit. Het feit dat Van Schie de bühne weer opzoekt is in zijn optiek niet meer dan logisch: “Ik heb er lang geleden voor gekozen dat muziek mijn leven is en daarin is niets veranderd. Als je die keuze eenmaal gemaakt hebt, is het moeilijk om die terug te draaien. Vier jaar geleden stond ik op het punt om ermee te kappen, maar ik merkte dat ik daar erg ongelukkig van werd.”

Als het gaat over zijn toekomstdromen en doelstellingen als artiest stelt de Tilburgse singer-songwriter zich tegenwoordig iets bescheidener op: “Nu ik wat ouder ben geworden zit er wat minder druk achter. Voor nu is het mijn doel om een paar keer in de maand op het podium te staan. In eerste instantie blijf ik binnen Noord-Brabant en van daaruit zien we wel wat er allemaal op mijn pad komt.”