Method Man en Redman brengen hiphop nog steeds zoals dat ooit bedoeld is

Mef en Red klinkende afsluiters

Flip Kloet ,

Van het podium buiten, naar het podium binnen. Eigenlijk stonden headliners Method Man en Redman gepland voor de Puna Stage, maar omdat Mos Def uitliep en Chance later begon, werd besloten het duo gelijk na De Jeugd in de Koepelhal te laten spelen. Na drie jaar is het duo dan weer terug in Tilburg. Zonder enige twijfel twee van de grootste namen van Woo Hah! en dat wil niemand missen natuurlijk. De zaal vult zich ver van te voren met enthousiastelingen die met de laatste krachten deze twee iconen komen aanschouwen.

HET CONCERT:

Method Man en Redman, Canna Stage, zondag 6 juli 2014

DE ACT:

Twee namen waar de hiphop-liefhebber direct een beeld bij heeft. Het dynamische hiphop-duo van Wu-Tang laat zien hoe je een gesmeerde hiphop-show moet neerzetten. Dit doen zij al sinds de jaren ’90 en met zoveel ervaring is het logisch dat het publiek zo stuk gaat op dit duo. Ondersteunend door DJ Mathematics en DJ Dice zijn ‘Mef en Red’ niet te houden als zij het publiek meenemen op een tijdreis van 2009, naar de jaren 90 en zelfs eindigen in de seventies.

HET NUMMER:

Die tijdreis begint in 2009 met drie nummers van het laatste album van de twee; Black Out! 2. Ieder nummer wordt met even veel energie en overgave gebracht door het duo, maar het gaat pas echt los als Redman de woorden; “We like to do the new shit, but we love to bring the old shit!” Het publiek gaat mee naar het album Black Out! uit 1999. De klassiekers doen het goed onder het uitbundige publiek dat niet te beroerd is te laten zien dat ze het bezoek van de twee Amerikanen waarderen. Tijdens het nummer ‘How High’ komt dit goed naar voren.

HET MOMENT:

Even komt er een moment dat Method Man en Redman het enthousiasme van het publiek niet vast kunnen houden. Het is laat, veel mensen zijn er al ruim 10 uur. Maar Redman grijpt direct in. “Are you guys tired?”,“No”, antwoordt het publiek. “Are you guys sleepy?”, met wederom een ontkennend antwoord vanuit de zaal. En voila: iedereen is weer volledig bij de les.

OOK OPMERKELIJK:

Aan het einde van de show zorgen de twee voor veel interacties met het publiek. Redman besluit om het publiek eens van dichterbij te bekijken en duikt de mensenmassa in, niet lang daarna volgt Method Man zijn compagnon en dan zien we twee verrassingen het podium op komen. Mos Def en Danny Brown lijken ook gepakt te zijn door de show en komen hun credits geven aan de twee heren op het podium. Als DJ Dice en Mathematics dan ook nog hun scratch-kunsten vertonen is het plaatje compleet.

HET OORDEEL:

Voor wie deze mannen al eerder heeft gezien is het geen nieuws, maar voor diegene die ze nog niet kennen: Method Man en Redman brengen hiphop, zoals hiphop ooit bedoeld is. Een set van een uur waarin het lijkt alsof de klassieke tracks pas net in de platenwinkel liggen en je ze voor het eerst live hoort. De heren hebben humor, zetten de lines nog even strak op de maat als vroeger en weten hoe ze met een vermoeid publiek om moeten gaan. De show van Mef en Red voelt als een versleten en doorrookte vintage jas, die zo lekker zit dat je hem het liefst iedere dag nog wil dragen. Maar er komt een nieuwe jas, vertelt Redman na afloop van de show. ‘Black Out! 3’ en ‘How High pt. 2’ zijn in de maak!

DE FOTO: