“Je kan nu niet meer naar bandjes in een kraakpand gaan luisteren”

Een gesprek met de eerste hoofdredacteur van 3voor12 Tilburg

Clemens Lambermont ,

Het was 2004. Onder andere het jaar waarin je nog supercool was met je Nokia 3310, maar ook het jaar waarin deze lokale 3voor12 werd opgericht. Komende zondag gaan we dat uitgebreid vieren, maar laten we eerst even terugblikken op het begin met Gertjan Vandenblink, de eerste hoofdredacteur van 3voor12 Tilburg.

“Ik werkte op de communicatieafdeling van 013”, vertelt Gertjan, de tweede van rechts op de foto. “Je had toen een gratis blaadje van 013 genaamd 'Poppenkast', maar de tijd was rijp voor een online platform over de lokale scene. Het was ook makkelijk want iedereen kende iedereen. De een was bassist in een band, de ander geluidstechnicus. Iedereen kwam elkaar tegen. En die scene wilden we in kaart brengen. Het voordeel van online gaan toen was vooral dat je snel primeurs kon brengen.”

“In die tijd had je had je de Travoltas, Krezip en ook tv-kok Rudolph van Veen speelde ergens in een punkband. En het was, en is nog steeds, heel fijn om de Rockacademie te hebben. Daar kwamen veel bands vandaan, of je kon er in ieder geval het stempel ‘Tilburg’ op plakken.” Dat Tilburg een echte studentenstad is, helpt volgens hem ook mee aan het feit dat er in Tilburg nog steeds een echte muziekcultuur is. “In Eindhoven had je niet echt een scene. Er waren wel een soort ‘pieken’ met wat dan populair was in de rock bijvoorbeeld, maar dat is niet gebleven. In Tilburg wel. Logisch, want van een TU komen toch andere mensen dan van een school van journalistiek of de Rockacademie. Dat soort mensen wordt bijvoorbeeld ook vrijwilliger bij 013 of gaat schrijven over muziek."

Minder kleinschalig, maar meer kwaliteit

Wat natuurlijk ook bij heeft gedragen, zijn festivals als Roadburn en Incubate; dat laatste stond toen nog in de kinderschoenen. “Man wat waren we blij met Incubate. Voor de eerste editie, die toen nog ZXZW heette, deed ik ook de promotie en we hadden precies 666 betalende bezoekers. Dat waren er meer dan Rock Werchter op de eerste editie!” Toch merkt Gertjan wel dat Tilburg als muziekstad in die tien jaar is veranderd. “Het kleinschalige is wel weg ja. Het is jammer dat je nu niet meer naar bandjes in een kraakpand kan luisteren. Aan de andere kant is de kwaliteit wel beter geworden. De mensen achter de schermen, de technici bijvoorbeeld, zijn in de loop der jaren allemaal beter geworden. De nieuwe Hall Of Fame die de oude geluidsinstallatie van 013 gebruikt; wat een fantastische installatie is dat. Dat 013 verbouwt vind ik trouwens ook een goede zaak, als ze het programma maar credible weten te houden.” 

Over de mooiste herinnering aan zijn tijd als hoofdredacteur hoeft hij niet lang na te denken: “Dat was het openingsfeestje. We konden toen ook nog gewoon de Kleine Zaal gratis krijgen van 013 (het hielp ook wel dat ik daar toen werkte). Het verbaasde me wel hoe makkelijk grote bands als Intwine toezegden om te komen optreden. Ja, het jaar dat ik hoofdredacteur ben geweest was zeker een hele leuke tijd. ”En toen hield het op voor Gertjan bij 3voor12/Tilburg. Hij stopte simpelweg omdat hij het te druk kreeg. “Als je zelf niet meer de tijd kan vinden om je afspraken na te komen wordt het ook erg moeilijk om vrijwilligers te motiveren.” Hij droeg het stokje over aan Bas Verbeek en schreef zelf nog af en toe voor het AD en Nu.nl over muziek. Tegenwoordig is hij vooral actief als DJ maar je kunt hem nog steeds tegen het lijf lopen bij lokale acts in de stad.