3voor12/Tilburg stelt voor: Ray Fields

Het ware DJ'en is meer dan de playknop en de Jezus-pose

3voor12/Tilburg ,

Op 23 november vieren wij ons 10-jarig bestaan met heel veel muziek in de Tilburgse binnenstad. De komende weken stellen wij graag ons programma aan je voor. In deze editie van ‘3voor12/Tilburg stelt voor…’ laten we je kennismaken met: Ray Fields.

HOE BEN JE EROP GEKOMEN OM TE BEGINNEN MET DRAAIEN?

Van jongs af aan heb ik veel vrienden gehad die actief waren in de muziek. Iedereen kwam uit een andere muzikale hoek. Op een dag vroeg een vriend of ik een keer een optreden van hem wilde filmen. Ik werd zijn vaste cameraman en begon met hem te touren.
Na een tijdje begon ik me te realiseren dat ik niet achter de camera wilde staan maar liever op de plaats van de dj. In mijn ogen zag het er niet zo moeilijk uit: 'een beetje op play drukken en in de Jezus-pose gaan staan'.
 

Niet veel later ontmoette ik de persoon die uiteindelijk de spark gaf om te gaan draaien. Tilburgse dj en labeleigenaar Archie Koba (Radio Kobayashi Records) nodigde me uit om een keer samen met Brad Coleman, die toen ook net begon, een avondje vinyl te draaien. Eigenlijk is toen Ray Fields geboren. Ik begon muziek te zoeken en langzaam te ontdekken dat de muziek die ik produceerde ook best geschikt was voor de dansvloer. Ook ontdekte ik dat het ware dj’en niet gaat om die Jezus-pose, maar veel meer om het cureren van de echt goede muziek op deze wereld.

HOE BEN JE OP DE NAAM VAN JE ACT GEKOMEN?

Vroeger, en nog steeds, vond ik het altijd fijn om even wat tijd voor mijzelf te nemen en de natuur in de trekken, omdat ik best een chaotisch persoon ben. Mijn energieniveau is altijd hoog en ik lijk altijd 48 uur in 24 te willen stoppen. In de natuur weet ik altijd de rust te vinden om de hectiek en zorgen achter me te laten. Een opvallende plek voor mij waren de weilanden rondom Tilburg. Je vindt daar een soort serene rust die je in de stad niet kunt vinden. Als je daar bent, zie je de stad in de verte wel liggen, vooral de toren van de Westpoint vult de Tilburgse skyline mooi aan. Die botsing tussen de hectiek van de stad en de rust van de natuur vond ik wel typerend voor wat ik zoek in muziek. Vanuit daar was de naam Ray Fields dus snel gevonden.
 

WAAR REPETEER JE?

Toen ik besloot me te gaan focussen op muziek, werd het belangrijk voor mij om een ruimte te creëren waar ik volop kon experimenteren. Daarom ging ik weg uit mijn studentenhuis. Ik huurde een appartementje en begon mijn studio in te richten. Door de tijd heen is daar een hele fijne ruimte ontstaan waar ik mijn gitaren, keyboards, monitoren en overige apparatuur heb. Voor mij is deze ruimte heilig; ik heb dit nodig als rustplek waar ik mezelf kan ontplooien. Je vindt mij elke dag achter de knoppen. Ik geloof dat work ethic gaat boven talent. Ondanks mijn gebrek aan een muzikale opleiding denk ik dat ik er door hard werken wel kom. Het is tot nu toe een enorme ontdekkingsreis geweest, en dat is prachtig. Ik zou het niet anders willen.
 

HOE ZOU JE JE EIGEN MUZIEK OMSCHRIJVEN?

Zowel techno als house aangevuld met clubmuziek als bindmiddel, met daarnaast een knipoog naar de abstractere en meer psychedelische kant van muziek. Mijn producties neigen steeds meer naar een combinatie van drones, stevige beats en dromerige distorted synths. Ik probeer het nooit te abstract te maken. Nummers van Ray Fields blijven swingend en dansbaar. Ik ben tijdens het produceren en draaien altijd op zoek naar een sound die niet te perfect klinkt, het mag allemaal wel een beetje wringen. In die vervreemding zit volgens mij een grote schoonheid die ik graag wil belichten.
 

WAT HOOP JE MET JE MUZIEK TE BEREIKEN?

Ik wil dat als mensen naar Ray Fields luisteren, ze eventjes mijn creatieve wereld in stappen; niet alleen auditief, maar ook visueel. Tijdens mijn opleiding grafisch ontwerp op de kunstacademie (St. Joost in Breda) heb ik al een goede start gemaakt met wat ik nu doe. Ik ben nu bezig om dit verder te perfectioneren en tastbaar te maken. Het is belangrijk voor mij dat ik mijn artistieke visie verder ontwikkel, ik wil mijn skills uitbouwen zodat ik tracks kan maken die uniek en genreoverstijgend zijn. In januari 2015 komt mijn eerste EP uit op een nieuw label genaamd Turks & Underdugs van het blog The Vibe Guide.
 

BEN JE BINNENKORT ERGENS TE AANSCHOUWEN?

Samen met goede vrienden organiseer ik Sect in 013. De derde editie vindt plaats op 12 december aanstaande en deze keer is het aan mij de eer om samen met Archie Koba de hoofdact Serge in te draaien. Verwacht een hoop spontaniteit, diversiteit en een aantal previews van nieuwe tracks van de EP.

WAT VIND JE VAN DE LOKALE TILBURGSE MUZIEKSCENE?

De muziekscene in Tilburg is erg goed en heeft zich de afgelopen jaren enorm ontwikkeld. Er zijn zoveel toffe, aardige mensen in Tilburg die elkaar allemaal helpen. Ik heb als dj in een korte tijd enorm veel vrienden gemaakt die me steunen in wat ik doe, en dat voelt erg goed. Ik zie ook heel veel talent om me heen, maar ik mis nog ergens een partij, los van opleidingsinstituten, die dit talent verzamelt en tot bloei laat komen. Misschien zie ik mijzelf in de toekomst deze taak wel op mij nemen. Naast dat er veel talent is, is er ook veel gezapigheid. Mensen in Tilburg zijn nog een beetje bang om out of the box te stappen en écht iets te doen waarmee ze uniek zijn of risico lopen. Ik denk dat hier nog een grote uitdaging ligt voor Tilburg als muziekstad.
 

WAT WIL JE VERDER NOG KWIJT AAN HET TILBURGSE PUBLIEK?

Daag jezelf uit om dingen te doen die er nog niet zijn. Er wordt tegenwoordig veel gekopieerd. Het is moeilijk om iets te doen waarvan je weet dat er in het begin niet veel draagvlak is. Toch is het nodig. Ga eens een keer naar Incubate en kijk hoe het moet. Verder, zet januari 2015 maar alvast in je agenda voor mijn EP release.